Wanneer ben je nou echt ontmaagd? – VrijVraag #80

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel wordt besproken wat precies de definitie van ontmaagding is.

Wanneer ben je ontmaagd? Is dat bij een lesbische vrouw anders? – Nicky (24)

Definitie van ontmaagding?

Eerlijk is eerlijk. Ik dacht gelijk: wat een gekke vraag, dat is toch logisch? Tot dat ik er wat langer dan vijf seconde bij stilstond. Ook ik maakte mij heel even schuldig aan heteronormatief denken. Ik vraag mensen vaak: 'wat is sex voor jou'? Waarop een groot deel van de heteromensen antwoordt: penis-in-vagina-sex. Dan is penetratie pas sex: sexen in de vagina, dat is het hoofddoel. Waarop mijn volgende vraag is: wanneer hebben twee vrouwen dan sex? In de seksuologie staat sex voor veel meer dan alleen penetratie. Het betreft elke seksuele of intieme handeling. Wanneer je alleen orale sex hebt gehad ook dan is er sprake van het hebben van sex en een seksuele ervaring. 'Orale sex is geen sex en dus ben ik ook niet vreemdgegaan', kan natuurlijk zo gebruikt worden, maar of dat de partner dat ook zo voelt is een andere vraag.

ontmaagding

Levenslang maagd

Ook op de vraag 'ontmaagding' zal snel uitgegaan worden van een hetero-stereotypische ontmaagding: penetratie van de penis in de vagina. Op internet en in studieboeken staat nog vaak omschreven dat er sprake van ontmaagding is wanneer er voor de eerste keer geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden tussen de man en vrouw. Ben je mooi klaar mee wanneer je dat nooit van plan bent, bijvoorbeeld als je op vrouwen valt. Levenslang 'maagd'. Voor anderen, die bijvoorbeeld als (hetero)maagd in het huwelijk willen treden is ontmaagding bij geslachtsgemeenschap dan weer een uitkomst om wél alvast te kunnen experimenteren met andere seksuele handelingen.

Religies en ontmaagding

In sommige religies is er sprake van ontmaagding wanneer er tijdens de eerste keer penis-in-vagina-sex het maagdenvlies (hymen) wordt doorbroken én bloedverlies als 'bewijs' plaatsvindt. Nu bestaat er biologisch gezien wel een hymenale rand of ring rond de vaginale opening, maar een maagdenvlies dat de vagina afdekt bestaat alleen in het cultureel erfgoed (op enkele medische afwijkingen na). Ook nog vandaag de dag wordt dit verhaal van generatie op generatie doorverteld. Met gevolgen voor de vrouw wanneer dit bewijs niet kan worden geleverd. Bij een eerste keer geslachtsgemeenschap kan, zeker niet altijd, een vrouw bloeden. Vrouwen bloeden vaak omdat zij bij een eerste keer gespannen zijn. Het is nieuw, dus kan dat spannend zijn. Angst voor pijn en vaak nog niet wetende wat nodig is voor plezierige en pijnloze sex. Daardoor zal de vaginale opening wat nauwer zijn, is er minder opwindingsvocht wat penetratie minder soepel laat glijden en de huid eromheen zal strakker zijn. Een scheurtje of bloeding ontstaat vaak op het fourchette, de plek waar de vaginale opening zich sluit. Op zes uur van de klok, boven het perineum.

ontmaagding

Wanneer wordt er van een ontmaagding gesproken?

Terug naar wanneer er dan van ontmaagding kan worden gesproken. Seksuoloog Ellen Laan spreekt over een ontmaagding wanneer je de eerste keer intiem bent geweest. Hiermee kun je alle kanten op, wanneer jij dat wil. Ontmaagding in eerste keer zoenen, beffen of gebeft worden, pijpen of gepijpt worden, klaarkomen bij iemand anders, de eerste keer penetratie (met of zonder speeltjes) of anale ontmaagding.

Laten we ontmaagding dan vooral vertalen als een eerste keer iets seksueels ondernemen met een ander. Hoe je dit zelf benoemt, bekijkt, bedenkt of voelt is aan jou. Zo kun je op allerlei manieren meedenken, praten of fantaseren over je eigen ontmaagding in sex.

Meer VrijVragen:

Help! Mijn vagina ruikt naar vis, wat kan ik doen? – VrijVraag #80

Hoe begin je aan masturberen? – VrijVraag #77

Hoe houd ik het spannend in een lange relatie? VrijVraag #75

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy