Hoe begin je aan masturberen? – VrijVraag #77

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel vertelt Marjolein alles beginnen met solosex a.k.a. masturbatie.

Hoe begin je aan masturberen? – Ilse (18)

Masturbatie bij mannen versus vrouwen

Just do it! Waarschijnlijk zullen veel mensen (en met name mannen) denken: "is dit echt een vraag"? Ja, bij veel vrouwen heerst er nog een taboe op praten over masturberen, laatst staan naar het masturberen zelf. Boodschappen als 'zelfbevrediging is zondig, vies, of raar of 'sex moet alleen met een partner zijn', als je een partner hebt dan hoor je niet te masturberen, dan heb je een tekort et cetera.

Mannen trekken bij wijze van spreken al vanaf hun geboorte aan hun piemel. Vrouwen vinden de weg naar zelfbevrediging een stuk minder makkelijk en met meer schaamtegevoelens. Logisch ook onze genotplekken zijn ook wat meer verstopt én we leren ook in geen één biologieboek hoe je nou plezierig en lekker kan masturberen (of andere vormen van sex of orgasme krijgen). Vaak wordt het toevallig ontdekt dat het lekker is wanneer er wrijving over met name het clitorale gedeelte plaats vindt.

Wanneer je van deze remmende gedachtes, overtuigingen of associaties hebt bij het idee van masturberen is jezelf toestemming geven de eerste stap. Het is echt doodnormaal om te masturberen. Het is leuk. Nagenoeg iedereen doet het. Oké, 16% van de Nederlandse mannen zegt nooit te masturberen tegenover 33% van de vrouwen (Seksuele gezondheid in Nederland, Rutgers 2017). Daarentegen geven ook mannen en vrouwen tussen de 70-80 jaar aan nog steeds te masturberen (wel 5% minder in frequentie dan de categorie 18-25 jaar). Maar dat zijn alsnog heel veel mensen.

Waarom zou je masturberen?

Het is leuk en lekker. Het mag, het is geen zonde en niet vies of zielig. Een voordeel is – en dit is een belangrijk punt voor de vrouwen om ook in een relatie te masturberen: masturberen kan er voor zorgen dat je zin in sex wordt vergroot omdat je er meer mee bezig bent en je vaker merkt hoe lekker en belonend is. Vaak zorgt actiever er mee bezig zijn voor een sneeuwbaleffect omdat je lichaam en geest meer seksueel geprikkeld worden. Ook onderhoud je hiermee de vitaliteit van je seksuele organen, het use it or lose it principe. Het vergroot je seksuele repertoire en variatie. En als laatste wanneer je zelf weet hoe je lichaam werkt en wat je fijn vindt, kun je makkelijker aanwijzingen geven aan een partner om jou te plezieren. O ja, en vergeet vooral niet om eens te masturberen met een sexpartner er naast om elkaar op te winden. Zo leuk kan masturberen zijn! Masturberen = sex.

Beginnen met masturbatie

Maar hoe begin je dan? Als je het ongemakkelijk vindt zorg dan in ieder geval dat je niet gestoord kan worden door andere mensen. Je gaat je dan al helemaal schamen (wat nergens voor nodig is) wanneer je ‘betrapt’ wordt. Je kunt er de tijd voor nemen of juist snel te werk gaan. Snel? Waarschijnlijk met snelle bewegingen en al knijpen van bekkenbodemspieren. De manier waarop kan uiteindelijk wel een rol spelen in hoe je het orgasme ervaart. Snel kan ook een snel, vluchtig, mechanisch orgasme opleveren. Langzaam? Je kan eerst contact maken met je lichaam door te douchen en je aandachtig in te smeren met lotion. Zo kun je je hele lichaam warm draaien. De tepels van veel vrouwen zijn bijvoorbeeld gevoelig en dat geeft opwinding wanneer deze gestreeld worden. Net als bij sex met een partner is het volgende bij solosex belangrijk is: zorg voor ontspanning en zorg voor seksuele opwinding met de juiste context, stimulus en communicatie. Nu is dat laatste in je eentje geen vereiste.

All about the clit

Niet alleen door je lichaam te stimuleren, maar je kunt ook geestelijk de seksuele opwinding prikkelen. Deze twee gebieden werken nauw samen; zowel remmend als stimulerend. Sex begint al in je hoofd. Uiteraard kun je filmpjes (porna!), foto’s, speeltjes gebruiken om de opwinding te vergroten óf zelfs verschillende ideeën opdoen hoe je kan spelen met jezelf doen. Probeer ook te duwen, draaien, drukken, wrijven. Je kan zowel uitwending (clitoris) of inwending (in je vagina) stimuleren. Experimenteer met penetreren met vingers of speeltjes. Zo ontdek je vanzelf wat je fijn vindt! Het kan natuurlijk leuk en lekker zijn en zorgen voor opwinding, maar het gevoel van penetratie zal anders zijn dan wanneer iemand anders doet. De clitoris is het belangrijkste gebied om te stimuleren. Dat kan zowel meer direct er op, maar ook er omheen. Zenuwuitlopers lopen vanaf de lies tot aan de venusheuvel. De zwellichamen van de clitoris zijn ook te stimuleren in het gebied er om heen en lopen ook door de binnenste lippen langs de vaginale opening. Probeer vooral te onderzoeken wat jij fijn vindt! Iedereen is anders en vindt een andere stimulans, snelheid, druk en ritme fijn. Voelt het wat stroef? In principe als je opgewonden bent zal de vulva en vagina vochtig genoeg moeten zijn. Gebruik vooral ook dat vocht als glijmiddel. Glijmiddel uit een flesje is er vooral met name om het plezier en gevoel extra te vergroten, niet als vervanger. Maak er een feestje!

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Meer VrijVragen:

Hoe kun je klaarkomen door penetratie?

Hoe houd ik het spannend in een lange relatie?

Wat is het verschil tussen vaginaal vocht en vaginale afscheiding?

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy