Waarom je naspel niet moet vergeten

door Rosanne

Iedereen weet dat het voor de seks belangrijk is om genoeg opgewonden te raken. Maar je leest maar weinig over naspel, terwijl dat ook heel erg belangrijk is.

Wat is naspel?

Naspel is de (intieme) tijd die je samen met je (seks)partner doorbrengt na de seks. Het spel na de seks. Je hebt natuurlijk altijd de vluggertjes waar soms niet altijd even veel passie bij komt kijken, maar seks is iets intiems en kwetsbaars. Om daarna meteen verder te gaan met scrollen door TikTok, is dan eigenlijk een beetje zonde. Je kunt namelijk met naspel jullie band versterken. Dit zorgt voor een positiever gevoel over jullie relatie.

Mannen vs. vrouwen

Als iemand klaarkomt komen er heel veel stofjes vrij. Bij mannen zijn dit hormonen zoals prolactine en oxytocine die ervoor zorgen dat ze in een zogenaamde rustfase komen. De prolactine zorgt ervoor dat de man even geen behoefte meer heeft in seks. Bij vrouwen komt er een grote hoeveelheid oxytocine vrij, wat zorgt voor een gevoel van blijheid, euforie en verbondenheid met je partner. Vrouwen maken dit hormoon meer aan dan mannen, waardoor zij vaak meer behoefte hebben nog even te blijven liggen en die verbinding aan te houden. Ondanks dat vrouwen hier van nature meer behoefte aan hebben, heeft naspel voordelen voor beiden. Naspel versterkt namelijk jullie emotionele band. Daarnaast kan het ook negatieve gevoelens na seks verminderen. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Maar uit onderzoek blijkt dat zo’n 50% van alle mannen en vrouwen wel eens last heeft van de after seks blues. Je kunt je dan verdrietig voelen of juist heel leeg voelen. Naspel kan helpen om dit gevoel te verminderen.

naspel

Voorbeelden van naspel

Er zijn heel veel verschillende vormen van naspel. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Sommige koppels houden ervan om na de seks nog even vijf minuutjes te knuffelen terwijl anderen wat actiever zijn en nog wat aandacht besteden aan de erogene zones bijvoorbeeld. Heb je nou geen idee wat je kunt doen? Lees dan even door, want ik heb wat dingen voor je op een rijtje gezet!

  • Knuffelen: na het hebben van een orgasme komen er veel hormonen vrij waaronder oxytocine. Je huid is gevoelig en je zintuigen staan aan. Knuffelen helpt voor een meer verbonden gevoel en natuurlijke aanmaak van serotonine, een gelukshormoon.
  • Muziek luisteren: zo hoef je even niet te praten als je geen zin hebt, maar doe je toch iets samen.
  • Samen een film kijken: ook hierbij kun je stilletjes van elkaars gezelschap genieten.
  • Samen douchen: seks kan soms best lichamelijk intensief zijn, waarbij de nodige zweetdruppels en andere lichaamssappen worden uitgewisseld. Zet de warme douche aan en zeep elkaar lekker in. Zo worden jullie allebei schoon en hebben jullie nog even een momentje samen.
  • Een massage: ook een massage zorgt voor ontspanning en natuurlijke aanmaak van serotonine. Pak er een lekkere olie bij en masseer de spanning uit elkaars lijf. En wie weet zorgt het nog voor een ronde twee *knipoog*
  • Kletsen: jullie kunnen bijvoorbeeld bespreken wat jullie wel en/of niet fijn vonden aan de vrijpartij. Bespreek jullie seksuele fantasieën of praat elkaar lekker bij over de dagelijkse kost.

Het is vooral als vrouw belangrijk om na de seks even te plassen, om zo te voorkomen dat bacteriën hun gang kunnen gaan, maar vermijd het direct wegvluchten naar de wc en/of douche. Laat je telefoon links liggen en doe wat jullie fijn vinden!

Wat doe jij qua naspel? Laat het ons weten in een (anonieme) reactie!

Meer over intimiteit in relaties:

De manier waarop jullie knuffelen zegt veel over je relatie

5 tips voor een hete massage op een koude herfstavond

Wat te doen als jullie een dipje in je seksleven hebt?

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy