Wat te doen als jullie een dipje in je seksleven hebben?

door Rosanne

Jullie zijn al een tijdje samen, hebben veel geëxperimenteerd en normaal gesproken gaat jullie seks er intens aan toen. Maar de laatste tijd hebben jullie minder seks en zijn jullie een beetje in een vaste routine gevallen. Dipjes zijn er nou eenmaal. Bij sommige stellen komt dit voor na een paar maanden. Bij andere pas na een aantal jaar. Kan gebeuren natuurlijk, maar hoe wordt het weer spannend?

Sleur

Een dipje in jullie seksleven kan door allerlei verschillende dingen komen. Misschien hebben jullie het beiden druk met werk of met een studie. Daardoor zien jullie elkaar minder en als jullie elkaar zien zijn jullie moe en heb je alleen zin om een filmpje op de bank te kijken. Het kan ook komen doordat jullie al jaren samen zijn en de nieuwigheid er een beetje af is. Jullie zijn in een routine vervallen en iedere sekspartij lijkt op elkaar. Dipjes horen er nou eenmaal bij en een keertje rustige routine seks is ook helemaal niet verkeerd. Maar merk je dat je minder zin hebt in seks en het vervelend vindt dat jullie in een sleur zitten? Dan kun je daar wat aan doen!

Meer seks = meer zin

“Ga meer op zoek naar prikkels die lichamelijk en geestelijk seksueel triggeren en waar je opgewonden van wordt” vertelt onze seksuologe Marjolein. “Dat kan voor iedereen iets anders zijn en kan voor jou ook van moment tot moment verschillen. Triggers kun je oppikken met je zintuigen; zien, ruiken, horen, proeven en voelen. En doormiddel van filmpjes, foto’s of in real-life’. Lees ook Vrijvraag #95: Hoe krijg ik meer zin in sex?

Natuurlijk moet je jezelf niet echt forceren. Heb je geen zin, dan is dat helemaal oké. Er zijn ook andere manieren om intiem te zijn. Het is vooral belangrijk dat de seks lekker en goed voelt. Hoe meer bevredigende seks, hoe meer zin. De hormonen die vrij komen bij lekkere seks (met een happy end) geven het lichaam een seintje: doe dit vaker! Dus ga naast elkaar liggen, zoen en knuffel elkaar en dan komt er vaak vanzelf meer seks.

Onderliggende reden

Ga bij jezelf na waarom jullie minder seks hebben. Ligt het bij jou of ligt het misschien aan je lover en zou je zelf wel meer seks willen? Misschien hebben jullie het beiden wel heel erg druk of zit een van jullie minder lekker in z’n vel. Als je weet wat de reden van jullie dipje is, kun je ook gerichter op zoek naar een oplossing.

“Wanneer verliefdheid verdwijnt en plaats maakt voor liefde, is er vaak ook een verandering in sex en lust te zien”, verklaart Marjolein. “Deze nemen af. Vooral bij vrouwen lijkt de gewenning, veiligheid en vertrouwdheid bij hun partner al snel tot verandering in de interne huishouding te zorgen. De liefde komt op de eerste plek en sex neemt vaak een minder prominente plek in. Soms is er dan nog liefde, maar geen sex en lust meer.’ Lees ook Vrijvraag #98: Hoezo heb ik geen zin meer in sex met mijn partner

Andere redenen kunnen zijn:

  • relatieproblemen
  • stress
  • kinderen
  • lichamelijke of psychische klachten
  • drukte
  • weinig aandacht voor elkaar en/of jezelf
  • hormonale anticonceptie
seks

Communicatie

Communicatie is key. Dat hoor je altijd overal, maar het is echt zo. Ook in dit geval. Merk je dat jullie in een dipje zitten, praat erover! Ga het gesprek aan. Intimiteit is namelijk belangrijk voor jullie relatie en hierdoor wordt jullie band sterker. Misschien zijn er bepaalde irritaties die even uitgesproken moeten worden. Neem de tijd voor elkaar, plan een datenight in of ga een weekendje samen weg. Even weg uit de dagelijkse sleur doet ook wonderen!

Variatie

Variatie is dé oplossing om je seksleven interessant te houden. Vooral als jullie al lang samen zijn, kan het soms een beetje saai worden. Nieuwe dingen proberen helpt daartegen. Verras elkaar en flirt weer zoals je deed in het begin van jullie relatie. Weet jij bijvoorbeeld wat de grootste fantasie van jouw lover is? Probeer eens wat andere plekken uit of ga experimenteren. Haal speeltjes in huis of ga voor een erotische massage.

Hoe storend het misschien ook kan zijn, dipjes horen er nou eenmaal bij. Accepteer dat jullie wat minder seks hebben of dat het misschien wat minder spannend is. Dat is helemaal niet erg. Zolang jullie je er allebei van bewust zijn, komt het uiteindelijk wel goed.

Meer over seks:

Bloemetjes buiten zetten: 5 spannende outdoor seksplekken

Lange relatie? Met deze 5 tips vergroot je de seksuele spanning

Het geheim van een lang en gelukkig seksleven

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy