Hoe houd ik het spannend in een lange relatie? – VrijVraag #75

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel vertelt Marjolein hoe je je sexleven spannend houdt.

Ik heb een lange relatie, hoe houden we ons sexleven uitdagend? – Samira (34)

Verliefdheid verdwijnt

Dat is een goede vraag. Over het algemeen is het zo dat naarmate een relatie langer duurt het sexleven anders wordt. De vonken vliegen er niet meer van af. Jullie hebben (maken) minder tijd en minder zin in elkaar. Verliefdheid verdwijnt ergens tussen het eerste en derde jaar van de relatie. Dan daalt de frequentie van sex vanzelf. Feitje: het gemiddelde voor koppels is 1 à 2 keer per week. Als je in hetzelfde bed slaapt, is er meer kans dat het spontaan gebeurt. Je bent druk met werk, sociale verplichtingen en in je hoofd, soms zijn er kinderen waar alle aandacht naar gaat. Som ben je gewoon moe, moet je op tijd op en dan is er ook nog een nieuw seizoen van je favoriete serie op Netflix die je moet zien. Conclusie: er zijn enorm veel verschillende redenen waarom sex er soms niet meer van komt.

Hoe houd je het spannend?

Wat je kunt doen hangt natuurlijk af van waar jullie tijd aan willen besteden of wat jullie willen uitdagen. Voor veel mensen is variatie toch echt het belangrijkste. Iedere dag precies hetzelfde eten komt ook een keer je neus uit. Praat er in ieder geval over zodat je weet hoe jullie over jullie sexleven denken. Je kan beginnen met het delen van seksuele fantasieën en onderzoek hoe jullie deze in de praktijk kunnen brengen. Alhoewel… soms is een fantasie vooral opwindend is, omdat het fantasie is. Om jullie uit te dagen kun je ook materialen gaan gebruiken. Speeltjes, huis-tuin-keukenmateriaal (denk aan pollepels voor spanking), maar ook boeken, films, internet.

Nieuwe standjes en plekken

Zoek meer variatie in de standjes die jullie doen. Doe eens wat anders dan de missionaris, al is die heel lekker. Wijk af van de geijkte paden. Ook hiervoor kun je internet of de KamaSutra als inspiratie gebruiken. Of het begint al bij variatie in seksuele handelingen. Richten jullie je meteen op neuken en laat je andere sex achterwege? Dan is er misschien nog veel te winnen. Naast variatie in standjes kan er ook aan variatie van locatie worden gedacht zowel binnenshuis als buitenhuis. O en vergeet niet variatie in rollen. Neemt de een altijd het voortouw, spreek af dat de ander dit ook doet. Plan je sex als het er helemaal bij inschiet en houdt elkaar eraan. Tijd en ruimte in plannen voor sex klinkt gek, maar voor sport of andere bezigheden die je op niveau wil blijven doen doe je ook. En plan dat moment precies zoals jij of de ander het zou willen. Begin de ochtend al met verleidelijke appjes, foto’s of wat je nog meer kan bedenken. Volledige rollenspellen kan natuurlijk ook. Zowel binnenshuis als buitenhuis. Of doe de totale tegenovergestelde van dit. Wees spontaan. Verras je partner met spontane orale sex bij binnenkomst.

Mochten jullie een open minded stel zijn, kun je ook denken aan niet-traditionele seksuele leefstijlen of relatie/seksuele vormen. Een sexpartner erbij voor jullie twee, een voor ieder of het samen bezoeken van erotische feesten of paren clubs. Misschien eens wat uitproberen met het andere geslacht. Kijk toe hoe de een bevredigd wordt door een ander of doe zelf mee. Verdiep je ook in BDSM, spirituele of tantrasex.

Werk ook aan emotionele band

Als je iemand vraagt om tips om het sexleven spannend te houden, volgen er meteen praktische sextips. Maar vergeet niet om ook te investeren in de relatie om de sex op te krikken. Maak meer tijd voor elkaar, lach samen, doe leuke dingen, doe ook nieuwe dingen, wees attent naar elkaar en spreek je liefde weer uit.

Deze tips kunnen voor een relatieboost zorgen en zo vanzelf jullie sexleven doen opbloeien.

Doen jullie al alles samen? Dan kan het juist eens goed zijn om afstand te nemen. Ga eens zonder elkaar op vakantie en voel hoe het is om elkaar te missen en naar elkaar te verlangen.

[gravityform id=”6″ description=”true”]

Meer VrijVragen:

Mijn vriend weigert mij te beffen, wat nu?

Mijn vriendin kan zich niet concenteren tijdens de sex, hoe help ik haar?

Hoe kom ik aan mijn trekken als mijn partner minder zin heeft dan ik?

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy