Hoe kom ik van m’n piemelvrees af? – VrijVraag #44

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Laatst heeft een jongen mij gevingerd. We kennen elkaar goed en willen ook graag een relatie. Alleen ik ben bang dat ik piemelvrees heb. Alleen al de
gedachte van aftrekken en of sex in de toekomst maakt me bang, maar ik wil dit niet laten merken. Hoe kom ik af van m’n piemelvrees?”

Inge (19)

Wat is piemelvrees?

Piemelvrees. Phallofobie: angst voor een penis. Medorthfobie: angst voor een penis in erectie. Ithyphallofobie: angst voor het hebben van, zien of denken aan een penis in erectie. En zo kan ik nog wel even door gaan met het lijstje. Het belangrijkste bij elk angst is om erachter te komen voor welk stukje van het verhaal in je hoofd je precies bang bent. Gaat het om de penis zelf? Wat de penis kan doen? Wat de partner er mee doet? Of jijzelf ermee om kan gaan? Alleen zo kun je erachter komen of deze angst irreëel is, want de meeste angsten zijn dat wel. De beste remedie om angsten te overwinnen is je angsten onder ogen komen. Zo leer je je geest dat je niet zo bang hoeft te zijn of dat angst wel verdwijnt naarmate je er langer aan blootgesteld bent.

Zo kom je van piemelvrees af

Er zijn veel verschillende manieren om van piemelvrees af te komen. Zolang je je maar richt op je angst en een bijbehorende interventie bedenkt. Is het vrees voor de vorm of het zien van de penis? Dan is het advies om vertrouwt te raken met de penis door jezelf er veel aan bloot te stellen. Net als wanneer je van je spinnenfobie af wilt komen, dan stel je je bloot aan spinnen. Deze blootstelling kan door bij je vertrouwde en naakte partner te zijn. Kijk er simpelweg naar en zorg dat je stapsgewijs de piemel aanraakt of vasthoudt. Als deze stap nog te groot is kun je beginnen met het vasthouden een real-time dildo. Raak nog meer gewend aan het beeld van een piemel door filmpjes of plaatjes op het internet te bestuderen. Al zijn dit natuurlijk vaak de meest onsmakelijke of juist de meest onwerkelijke ‘apparaten’ die je maar kunt bedenken. Kijk er desnoods elke dag een paar minuten naar om zo van de vrees af te komen. Desensitiseren noemen ze dat. Vrouwen met seksueel misbruik in het verleden en penisangst lieten we regelmatig ‘de penis versieren’. De penis van de partner natekenen, boetseren of een ander kunstwerk of instrument van maken voor het opdoen van positieve associaties. Het is niet enkel een gevaarlijk ding meer, maar ook iets moois of een kunstwerk. Misschien kan deze methode ook tegen jouw piemelvrees helpen.

Piemelvrees en smetvrees

Of valt de vrees meer in het kader van smetvrees? Vind je een piemel vies? Denk je dat je ziektes krijgt. Hoe ver gaan die gedachtes daarin? Zijn deze reëel? Bij smetvrees wordt vaak geadviseerd: bedenk wat het ergste is wat er kan gebeuren en check of dat ook daadwerkelijk gebeurd wanneer je je blootstelt aan het in jouw ogen vieze gedeelte. Of ga aan de slag met de gedachtes die je hebt door op zoek te gaan naar andere gedachtes die een positiever gevoel geven. Zit het meer in angst voor het naakt zijn? Een kwetsbaar deel van jezelf blootstellen of de angst voor intimiteit? Onderzoek ook daar waar je bang voor bent en wat er kan gaan gebeuren. Kijk vaker naar je naakte lijf. Bespreek je angst het met de ander. Het uitspreken of bespreekbaar maken van angsten zorgt er vaak voor dat de lading ervan af gaat. Een andere categorie is angst voor het hebben van pijn door de penis. Als dat zo is zul je misschien het meer bij jezelf moeten zoeken in plaats van de uitdaging aan gaan in de vorm van genoeg opwinding en ontspanning voor jezelf creëren.

Piemelangst versus faalangst

Gaat het veel meer om de angst om wat te doen met het apparaat of doe ik het wel goed? Is het allemaal nieuw en vooral vrees voor het onbekende? Bang voor wat er in de toekomst kan gaan plaatsvinden? Deze toekomst of het onbekende kan ook positief, plezierig en leuk zijn! En ook voor handelingen en ervaring krijgen raak vertrouwt en bekend met je partner, de piemel en de handelingen. En vooral veel feedback vragen en communiceren. Je hebt natuurtalenten, maar je hebt ook mensen die wat meer sturing moeten hebben. No worries, dat is geen enkel probleem. Iedereen heeft ook leren fietsen. De een wat sneller of beter dan de ander, maar toch. Het kan ook iets leuks en speels hebben om dit met elkaar te ontdekken of te verbeteren. En je kunt beter maar meteen eerlijk zijn over je angsten en onzekerheden. Wat het later toegeven en om hulp vragen is soms nog moeilijker. Als je vanaf de eerste stappen in je seksuele carrière er over leert praten, aanwijzingen leert te krijgen en te ontvangen dan zul je daar tot in het bejaardentehuis profijt van hebben.

Stel je VrijVraag aan Marjolein!

Meer VrijVragen:

Hoe zorg ik voor pijnloze sex met mijn groot geschapen lover?

Kan ik allergisch zijn voor sperma

Waarom word ik emotioneel tijdens of na de sex?

Beeld: Pinterest

1 reactie

Edmond 26 juni 2022 - 19:16

vraag #44
Piemelvrees,
Nou ken ik een jong vrouw, die zei tussen neus en lippen door, dat ze daar last van te hebben, maar ja een vrouw vereist misschien andere kennis(verschil van lichaam en geest].
Help…Edmond

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy