Kan ik allergisch voor sperma zijn? – VrijVraag #43

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Kan ik allergisch voor sperma zijn? Wanneer mijn vriend in mij klaarkomt, voel ik gelijk een brandend gevoel. Dit duurt wel 30 minuten.”

Mandy (18)

Bestaat een sperma allergie?

Het klopt, een sperma allergie komt inderdaad voor. Het is wel zeldzaam en om het zeker te weten dat je allergisch bent voor sperma moet je onderzocht worden. Hetzelfde geldt voor een allergie voor vaginaal vocht.

Bij een allergie wordt het immuunsysteem aangetast als diegene in aanraking komt met hetgeen waarvoor hij of zij allergisch is. Bij een sperma allergie is dat dus net zo. Hoogstwaarschijnlijk is men dan allergisch voor de proteïnes in het zaad.

Symptomen van sperma allergie

Als je allergisch bent voor sperma krijg je de volgende symptomen: roodheid, zwellingen, jeuk, een branderig gevoel en soms ook pijn. Dit hoeft niet alleen te gebeuren in de vagina, maar kan ook rondom of soms zelf op de huid, mond of andere plekken waar het sperma je aanraakt. Dit gebeurt meteen of binnen een halfuur en verdwijnt meestal vanzelf. Maar net als bij sommige noten- of schaaldierallergieën zou het ook kunnen resulteren in een anafylactische shock en dat is levensbedreigend.

Ook mannen kunnen allergisch zijn voor hun eigen sperma, wat na elke zaadlozing zorgt voor een reactie zoals hooikoorts. Dit gebeurt wanneer het sperma de testikels verlaat en in de zaad- en urineleider komt.

Wanneer de klachten die je omschrijft ontstaan bij vrijen met condoom, voor het zingen de kerk uitgaan (overigens geen veilige manier van anticonceptie, red.) en bij elke vrijpartij, zou het kunnen zijn dat je allergisch bent. Dit moet dan wel bij iedere man gebeuren. Had je deze klachten ook bij een andere mannelijke bedpartner?

Allergisch voor sperma, en nu?

Wat te doen? Voor allergieën bestaan medicaties. Geen sex hebben of zo min mogelijk in aanraking komen met het sperma is ook geen oplossing. Laat hem voor het zingen de kerk uitgaan of gebruik condooms.

Een andere mogelijkheid is om te kijken of je aan het sperma gewend kan raken door vaak met het sperma in contact te komen. Een zogezegd gewenningskuurtje! Hiervoor kun je ook in het ziekenhuis terecht. Dat is ook een mogelijkheid bij andere allergieën. Het sperma wordt verdund en ingespoten tot het als lichaamseigen stof wordt beschouwd. Klinkt niet zo fris, maar het kan wel werken!

Niet allergisch voor sperma… wat dan?

Als de branderigheid niet bij iedere partner voorkomt en de gewenningskuur niet werkt, kunnen er andere dingen spelen. Een SOA kan de boosdoener zijn. Daarnaast is het goed om te weten dat sperma en vaginavocht verschillend van aard zijn. Sperma is basisch: een pH groter dan 7 (niet zuur), om de zaadcellen te beschermen tegen de zure PH-waarde van de vagina. De zuurgraad van de vagina kan best snel verstoord worden waardoor het sperma wellicht anders voelt. Het is ook mogelijk dat de balans in het sperma is verstoord waardoor er een soort chemische reactie ontstaat.

Als je er zelf niet uitkomt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor onderzoek.

 

Stel je VrijVraag aan Marjolein!

Meer VrijVragen:

Wat is het geheim van teabagging?

Hoe zorg ik voor pijnloze sex met mijn groot geschapen lover?

Waarom word ik emotioneel tijdens of na de sex?

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy