By 

Deze 5 SOA’s kende je nog niet


We hoeven je hopelijk niet te vertellen dat het gebruiken van een rubbertje veel nare gevolgen kan voorkomen. Geen enkele vrouw zit te wachten op chlamydia, syfilis, gonorroe, herpes of wratten. Maar er zijn meer geslachtsziekten die je liever voorkomt dan geneest. Deze SOA’s kende je vast nog niet!

1. Trichomonas

Als je de kriebels krijgt van beestjes heb je er na het lezen van dit stukje nog een belangrijke reden bij om te allen tijde een condoom te gebruiken! Deze SOA wordt namelijk veroorzaakt door een parasiet. Je hoeft niet eens van bil te gaan om deze SOA op te lopen. Alleen al door jezelf af te drogen met dezelfde handdoek als de drager van het eencellige beestje raak je al besmet. De klachten van van Trichomonas zijn vergelijkbaar met een Candida infectie (schimmelinfectie). Deze gaat gepaard met jeuk, een branderig gevoel en veel afscheiding. Het niet behandelen van Trichomonas kan onvruchtbaarheid veroorzaken.

2. Mycoplasma Genitalum

Deze bacterie kun je alleen oplopen tijdens penetratie. Wanneer je geïnfecteerd raakt, heb je in eerste instantie last van afscheiding en een branderig gevoel bij het plassen. Hoe onschuldig de eerste symptomen ook lijken: deze infectie is heel erg gevaarlijk. Je plasbuis kan flink ontstoken raken door deze SOA, waardoor je niet alleen een fikse blaasontsteking op kan lopen, maar zelfs je eileiders geïnfecteerd kunnen raken. Wanneer je te lang wacht met een antibioticakuur is de kans op onvruchtbaarheid erg groot. Ook kunnen je bekkenbodemspieren zodanig aangetast raken, dat ze de rest van je leven pijn blijven doen.

3. Chancroïd

Heb je toevallig een tropisch tripje op de agenda staan? Voeg dan maar rubbertjes toe aan je inpaklijst! Deze pijnlijke infectie komt voornamelijk voor in de jungle. Chancroid (ook wel ulcus molle of zachte sjanker genoemd) zorgt voor heftige zweren op je schaamlippen en in je vajajay. Deze zweren kunnen zich zelfs vermenigvuldigen tot abcessen in de lymfe van je liezen. Alsof dit nog niet voldoende was… Wanneer je deze heftige SOA niet op tijd behandeld kun je ook nog eens HIV oplopen.

4. Lymphogranuloma venereum (LGV)

LGV betreft dezelfde bacterie als chlamydia en veroorzaakt een chronische infectie aan je lymfestelsel. Dit klinkt best ernstig, en dat is het ook. De symptomen zijn dan ook niet al te best. Blaasjes op je geslachtsdelen, anus, keel en mond: klinkt niet bepaald smakelijk, hè? Om nog maar te zwijgen over koorts, diarree en bloed en pus in je ontlasting. Met ernstige darminfecties als gevolg… Zo’n condoom is zo slecht nog niet.

5. Humaan Pappillomavirus (HPV)

Deze SOA kent maar liefst 100 verschillende soorten. De een staat garant voor vervelende wratjes op je handen en voeten. De ander is verantwoordelijk voor baarmoederhalskanker. Een condoom is echter niet voldoende om deze SOA te voorkomen. Lees hier alle informatie over HPV.

Lees meer over sexuele gezondheidskwesties:

De beste reacties als hij geen condoom wil gebruiken

Onveilige sex gehad? 4 dingen die je gelijk moet doen

Grotere kans op een soa door het scheren van schaamhaar

Bron: Gezondheidsplein / Beeld: Tumblr
Chiara
About me

Opgegroeid in de modernste stad van Nederland, fashionista in hart en nieren, niet vies van een Cosmopolitan (of wijntje), een hechte vriendinnengroep, een voorliefde voor schrijven, (vooral over haar liefdeservaringen), een tikkeltje nieuwsgierig, reuze open minded en above all een hopeloze romanticus. Kortom: de Rotterdamse Carrie Bradshaw. Inclusief 'Mr. Big' die keer op keer opduikt in haar leven.

YOU MIGHT ALSO LIKE

condoom omdoen sexy manieren
Maak van een condoom omdoen een feestje
April 17, 2019
vitamine d
Dipje? Waarom je extra Vitamine D moet nemen
April 12, 2019
solosex geweldig-
10 redenen waarom solosex geweldig is
February 13, 2019
vakantieliefde
Condom, kondomi of een préservatif: zo noem je een condoom in het buitenland
January 23, 2019
sex fabels die wel waar zijn
Bizar! Deze fabels over sex zijn wél waar
January 14, 2019
lips
Terug naar de tienertijd: bizarre sexvragen uit tijdschriften #2
December 27, 2018
waxen
Vajayjay, flamoes of poes: 58 synoniemen voor vagina
December 12, 2018
graits-condooms
100 x gratis condooms van LELO HEX voor World Aids Day
December 02, 2018
namen voor condoom
Rubber, kapotje, vangkous: 18 synoniemen voor condoom
November 22, 2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *