Waarom je je vagina niet met zeep moet wassen

door Lissa

Jezelf helemaal onderdompelen in het doucheschuim, we love it! Maar pas op, er is een plek die je beter niet in aanraking laat komen. Zeep is namelijk helemaal niet goed voor je vagina.

Wat doet zeep met je vagina?

Ons lichaam zit mooi in elkaar. Je vagina heeft een zelfreinigend vermogen. Er is een balans van goede en schadelijke bacteriën. De vagina maakt een melkzuur aan door de ‘goede’ lactobacillen. De vagina en de huid eromheen is hierdoor zuurder dan op andere plekken van het lichaam. Deze zuurgraad beschermt je vagina tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

De zuurgraad wordt aangegeven als pH-waarde. Rondom de vagina ligt de pH-waarde rond de 5,2. De rest van je lichaam heeft een pH-waarde van 7. Zeep heeft vaak ook een pH van 7. Wanneer je je vagina met zeep wast, verstoor je dus de zuurgraad. Er worden bacteriën gedood die je juist nodig hebt en hierdoor kun je klachten als een vaginale schimmelinfectie krijgen.

Verder bleek uit onderzoek van National Institute of Environmental Health Science dat het schoonmaken van je vagina met zeep het risico op eierstokkanker twee keer zo groot maakt. In Nederland krijgen zo’n 1200 vrouwen eierstokkanker per jaar.


Is vaginale zeep een optie?

Vaginale zeep lijkt een goede oplossing, omdat de pH-waarde vergelijkbaar is met die van je flamoes. Toch raden gynaecologen en artsen deze zeep ook af, wat veel vrouwen niet weten. De marketing van de zeep speelt vaak in op de onzekerheid van de vrouw: onfrisse geurtjes ‘daar beneden’. Onthoud dus dat geurtjes heel normaal en goed zijn! Er is bewezen dat vaginale zeep kan zorgen voor schimmelinfecties en bekkenontstekingen. Het wassen van je vagina is zelfs de grootste veroorzaker van bacteriële vaginose bij vrouwen tussen de 15 en 44 jaar.


Hoe moet het dan wel?

Voor een gezonde poenie is het dus belangrijk dat je de juiste verzorging doet. Als je ook maar één product gebruikt dat met de natuurlijke pH-waarde van je vagina rommelt, is je vagina minder beschermd tegen infecties en kunnen bepaalde bacteriën vrij spel krijgen. We don’t want that! Je kan naast de eerder genoemde gevolgen ook erg last krijgen van jeuk, witte afscheiding of nare geuren. Je vagina kan het echt helemaal zelf en heeft geen hulp nodig!

Schimmelinfecties of bacteriële vaginose kun je helaas niet altijd voorkomen. Diabetes, medicijnen of hormoonschommelingen zijn ook mogelijke oorzaken.

Hoe vaak moet je wassen?

Het is helemaal fine als je je vagina één keer per dag wast met water. Met de hand blijft de beste manier! Was je je vagina vaker, dan verstoord dit de balans in je vagina. Als je het minder vaak wast dan één keer per dag dan kan dit ervoor zorgen dat je de opbouw van zweet en afscheiding niet goed kunt wegwassen.


Geen zeep?

Vagina-experts raden je aan om geen zeepproducten te gebruiken, maar gewoon lauw water. Wil je echt iets gebruiken? Dan zeggen we: gebruik een pH-neutrale zeep om de buitenste vulvalippen zacht mee te poetsen, maar echt niet aan de binnenkant! Als je dat wel doet verwijder je goede en slechte bacteriën en gaat alles uit balans. Laat er dus gewoon wat lauw water voorbij stromen. Ook is het goed om af en toe je vagina eens te bekijken met een spiegeltje. Zo kan je zien of alles goed is. Heb je toch je twijfels over de geur of hygiëne van je vagina, leg de vraag dan neer bij je arts.

Meer over vagina:

Sex rekt je vagina uit: feit of fabel?

Wordt je vagina strakker als je een tijdje droog staat?

3 Fabeltjes over de vagina waar we vanaf moeten

Beeld: Pexels, Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy