Hoe werkt een vrouwencondoom? – VrijVraag #82

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel wordt besproken hoe een vrouwencondoom werkt.

Het vrouwencondoom

In plaats van een condoom om de penis te doen, wordt het vrouwencondoom in de vagina gebracht voordat er gepenetreerd wordt. Zo wordt er beschermd tegen contact van de geslachtsdelen voor zwangerschap, soa of sappen als je daar niet zo van houdt. Ook werkt het prima om sex te hebben tijdens je menstruatie! Het omsluit namelijk de vagina in plaats van de penis.

vrouwencondoom

Hoe gebruik je het vrouwencondoom?

Aan het condoom zitten twee flexibele ringen die je kunt induwen om deze in te kunnen brengen. Er is een kleine ring die je inbrengt (vergelijkbaar met de NuvaRing) en een grote ring die buiten de vagina blijft rusten tegen de lippen. Je brengt het condoom naar binnen door hem samen te knijpen. Ontspannen zijn helpt hierbij!

Voordelen

Een voordeel is dat je zelf de regie en controle in het gebruik van een condoom kan nemen. Je kunt hem eventueel voor de sex inbrengen, zodat je niet hoeft te wachten op zijn erectie. Ook hoeft de sex niet te stoppen om het condoom om te doen, hij zit er al in! Dit kan al 24 uur van te voren. Let wel op dat je de penis begeleidt naar de juiste plek zodat de penis door de ring gaat. Leuk spelletje ringsteken, maar dit is wat vaak misgaat met dit condoom. Het zal even oefenen en wennen zijn in het begin. Voor veel vrouwen zal het een voordeel zijn dat het vrouwencondoom een anticonceptiemiddel is zonder hormonen en dat het geen invloed heeft op je cyclus.

Nadelen

Het condoom kan tijdens de sex ook wat gaan bewegen of geluiden produceren. Ook moet je opletten dat het condoom niet volledig naar binnengaat. De betrouwbaarheid van het vrouwencondoom is net zo groot als het normale condoom bij juist gebruik.

Het enige wat misschien niet zo sexy is aan dit condoom, is dat je hem buiten je vagina kan zien. Daarnaast is het condoom ook relatief duurder dan het normale condoom. Ongeveer twee euro per stuk, je kunt een vrouwencondoom één keer gebruiken.

Betrouwbaarheidsgraad

De Pearl-index drukt de betrouwbaarheid uit van verschillende anticonceptiemethoden. Het index-cijfer geeft aan hoeveel zwangerschappen er optreden bij honderd koppels die een jaar sex hebben met dit middel. Er is een perfect use van 2-4 op de 100, maar voor de gewone mensen onder ons een typical use van 10-15. Dus 10 tot 15 van de 100 vrouwen zijn toch binnen een jaar zwanger geraakt met deze vorm van anticonceptie.

Double Dutch – het gebruik van twee condooms – bijvoorbeeld een vrouwen- en mannencondoom tegelijkertijd, is ook geen aanrader. Dat gaat juist schuren en scheuren.

Wellicht geeft het van te voren inbrengen van het condoom onbedoeld een signaal dat je al klaar en opgewonden genoeg bent voor penetratie, maar dat het condoom er inzit geeft niet meteen een groen sein. Wacht met penetratie tot jij geil (vochtig) genoeg bent en daar zin in hebt!

Het condoom verwijderen

Verwijderen zonder knoeien? Je draait de grote ring een stukje, waardoor je het condoom wat dicht maakt en trekt hem er daarna uit. Dit hoeft niet meteen, zoals bij het gewone condoom, omdat het condoom de vagina omsluit. Wel is het raadzaam om voor dat je loopt dit te doen, anders kun je alsnog alles afspoelen onder de douche.

Meer VrijVragen:

Hoe kan ik zijn orgasme uitstellen?

Hoe begin je aan masturberen?

Hoe komt het dat ik door invloed van drugs minder nat word?

Beeld: Pinterest


Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy