Hoe weet ik of BDSM iets voor mij en mijn partner is? – VrijVraag #33

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Mijn partner en ik willen BDSM proberen. Hoe weten we of dat iets voor ons is?

– Suki (28)

Wat ís BDSM?

Dankzij de boeken en films van Fifty Shades is er voor veel vrouwen en mannen een wereld opengegaan wat betreft BDSM en fetisjisme. Óf heeft dit slechts de deur geopend voor fantasieën die er altijd al waren en juist het taboe vermindert? BDSM staat voor bondage, dominantie, sadisme en masochisme. Oftewel vastbinden, domineren, slaan(pijnigen) en onderwerpen. Een fetisj of het fetisjisme betreft een seksuele voorkeur voor en seksuele opwinding door een voorwerp of niet-genitaal lichaamsdeel. Zoals lak, rubber of voeten. Deze twee vallen weer onder de term parafilie: ‘ongewone’ seksuele voorkeuren voor bijvoorbeeld objecten (rommel of ontlasting), handelingen (verstikken of amputatie), vernederen of gedragingen (domineren), maar ook voor niet-instemmende (pluimvee of kinderen). Het laatste wordt een parafiele stoornis genoemd.

50 Shades: ook voor jou?

In de kinderjaren hebben wij allemaal een love map ontwikkeld waarin onze seksuele voorkeuren worden vastgelegd. Naast wat er natuurlijk al biologisch voor ons bepaald is in de hersenen. Onder bepaalde voorwaarde zal deze love map normaal ontwikkelen, maar bij het ontbreken van deze voorwaarden voor een normale seksuele ontwikkeling is de kans groter dat seksuele voorkeur gekoppeld wordt aan voorwerpen, andere lichaamsdelen of bepaalde eigenschappen van mensen. Deze voorwaarden zijn bijvoorbeeld liefde, aandacht en verzorging van de ouders.

Door na te gaan hoe jijzelf of je partner omgaan met je eigen seksuele fantasieën kun je vooraf al een beetje polsen of BDSM iets voor jou en jullie kan zijn. Zijn die fantasieën uitgebreid en heerst er geen taboe op je eigen seksuele fantasie? Dan is de kans groter dat BDSM je zal aanspreken. Er is namelijk een relatie gevonden tussen BDSM-fantasieën en het hebben van een uitgebreid scala van seksuele fantasieën. Mensen die seksuele fantasie gemakkelijker kunnen toe laten – en niet zo als vele doen afkeuren – fantaseren ook vaker over het spelen met macht. Fantasieën over dominantie en onderwerping komen even vaak voor bij mannen en vrouwen. En het werkt vaak twee kanten op: wanneer je over domineren fantaseert, fantaseer je ook over gedomineerd worden. Een probleem bij deze fantasieën, parafiliën of ideeën is dat de praktijk vaak als anders, beschamend of pervers wordt gezien. Waardoor deze wensen met sexpartners vaak niet besproken worden en zelfs in sommige gevallen kunnen lijden tot seksuele problematiek vanwege het moeten verbergen van een verlangen. Wat misschien wel zonde is als de ander er ook open voor staat!

Hoe begin je met BDSM?

Willen jullie het serieus aanpakken en je in deze wereld verdiepen? Dit kun je uiteraard eerst veilig vanaf de bank doen. Je kunt boeken over lezen, op internet research of BDSM-films kijken. Van pornofilmpjes tot romantischer Fifty Shades.

Deze stap kun je natuurlijk ook overslaan en direct thuis beginnen met het BDSM-avontuur met huis-tuin-keuken spullen (pollepel, badjassnoer of stropdas). Misschien wel handig om eerst te proberen hoe jij of je partner het vindt om vastgebonden te worden of pijn te ervaren voordat je een red room of pain laat bouwen. Op internet kun je eenvoudig, snel en van goedkoop naar prijzig allerlei artikelen bestellen om dit spel te gaan spelen. Je kunt simpel beginnen en dit steeds meer opbouwen naar meer. Spreek duidelijke (spannende) codewoorden met elkaar af voor wanneer het echt te pijnlijk wordt of er gestopt moet worden. Bij een beetje spanken hoort misschien wel ook een gilletje van pijn, maar je wil wel duidelijk gehoord worden wanneer het echt te veel wordt.

BDSM-spellen

Het spel kan zich thuis in de slaapkamer afspelen, maar kan ook buitenshuis gedurende de week plaatsvinden. Dwingende berichten met opdrachten versturen en uitvoeren gedurende de dag of naar het werk SM-setjes dragen kunnen het machtsspel verlengen.

Willen jullie weten wat anderen mensen doen en jullie ervaringen delen? Dan kun je ook op zoek gaan naar verenigingen, clubs of feesten die een kinky thema hebben. Je kunt met de mensen daar praten, workshops volgen, meekijken en misschien zelfs meedoen. Bij eroticabeurzen worden deze thema’s vaak besproken. De eroticabeurs in België sluit in mijn ogen net wat meer aan op dit thema dan bijvoorbeeld de eerdere commerciële Loversland in Nederland. Daar waar je ook je buurvrouw of collega kon tegen komen. De Belgische beurs is net iets donkerder en rouwer. Vele vormen van BDSM en fetisjisme worden hier geëxposeerd. Mensen gaan verkleed als paard of zijn aangelijnd en gekleed als een hond. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of het wordt gebruikt als een bron om spanning op te wekken voor of tijdens de sex. Want dat is vaak wat het is. Het gaat niet om het rollenspel of de gagball die je draagt, maar om de spanning die het spel met zich meebrengt. Misschien het belangrijkste als je deze wereld gaat ontdekkenm is dat je je veilig voelt bij je sexpartner. Alleen dan kun je seksuele opwinding en spanning generen en je volledig overgeven aan je fantasieën.

Ook een (anonieme) brandende vrijvraag voor Marjolein? Stuur je vraag naar redactie@lottelust.nl


Kom je ook? – alles over het vrouwelijk orgasme

Alles weten over het orgasme van de vrouw? De redactie van LotteLust brengt 5 februari haar eerste boek uit: ‘Kom je ook?’. Hierin lees en leer je alles over het vrouwelijk orgasme: van de anatomie tot praktische tips. Bestel het boek en ontvang tijdelijk een gratis toy!

kom je ook lottelust artikel


Meer over BDSM:

BDSM voor beginners

Acht mythes over BDSM

15 ideeën voor kinky sex

Beeld: Tumblr

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy