Hoe fantaseer ik zonder schuldgevoel over anderen? – VrijVraag #64

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen.

Hoe kan ik mezelf toestaan om over andere mensen te fantaseren dan mijn partner? Momenteel voelt dat voor mij als vreemdgaan. – Rowan (20)

Over seksuele fantasieën

Seksuele fantasieën weerspiegelen vaak je seksuele verlangens die je hebt. Deze verlangens zijn grotendeels 'geprint' in je seksuele blauwdruk: de love-map. De love-map ontwikkelt zich vanaf een jaar of 8 in het brein. John Money (1986) kwam met deze term over een blauwdruk die zich in de geest bevindt en het toekomstige liefdes- en sexleven van een mens grotendeels bepaalt. Je voorkeur in seksueel gedrag, van seksuele prikkels, gevoel, oriëntatie en zo ook je seksuele fantasie zijn erin vastgelegd. De ontwikkeling van de love-map wordt beïnvloedt door vele ervaringen in ons kinderleven. Invloed van moeder, vader, hechting, boodschappen over sex et cetera. Die weer grotendeels worden bepaald door de tijd en omgeving waarin je opgroeit. Sociale normen, waarden, regels bepalen vaak wat seksueel acceptabel is en wat niet. Dat heet de seksuele norm. Opvoeding en ouders, religie, peers, lifestyletrends en je eigen overtuigingen hebben hierop invloed.

Fantasie en schuldgevoel

Stel, je bent in een religieuze omgeving opgegroeid waarin penis-in-vagina-sex alleen binnen het huwelijk is geoorloofd. Alles dat afwijkt is een zonde of wordt gezien als raar. Grote kans dat als je van jezelf mag fantaseren, je alleen daarover mag fantaseren. Of je geest ook dat wil is een ander verhaal. Als je over andere dingen gaat fantaseren dan wat binnen de normen en waarden past, kun je last krijgen van schuld, schaamte, angsten of andere negatieve emoties. Dat kan leiden tot psychische, relationele of seksuele problemen. Als je toch steeds per ongeluk over je beste vriend(in) fantaseert en dat is echt not done in je hoofd kan je ook je seksuele opwinding gaan afkeuren. Als gevolg kun je niet of verminderd opgewonden zijn tussen de lakens.

Van fantaseren naar fetisj

Wanneer je 'foute' sexfantasieën blijft blokkeren, kan het ook een weg gaan vinden en manifesteren als een fetisj. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de geest juist voor grotere kans op dit seksuele gedrag zorgt wanneer het wordt onderdrukt.

Blijft het bij een fantasie?

Mij werd altijd geleerd: op het gebied van fantaseren mag en kan alles. Let wel op: fantaseren is niet hetzelfde als gedrag. Een sexfantasie hoeft niet altijd werkelijkheid te worden. Mensen blokkeren vaak hun seksuele fantasie omdat ze bang zijn dat zij dit in werkelijkheid gaan doen of ook echt willen. Dat is zonde, want je fantasie (en dus je geest) is juist de meest makkelijke en de grootste seksuele stimulus die we hebben. Een stimuli die binnen no-time zorgt voor activering van je seksuele systeem en opwinding.

Fantaseren kun je leren!

Je wilt je seksuele systeem blijven prikkelen en genoeg opwinding blijven creëren en krijgen. Dan kan het helpen als verschillende hoofdrolspelers en scenario’s mag bedenken. Sommige mensen hebben weinig fantasie. Dat kan. Fantasie is echter vrij makkelijk te trainen door te gaan visualiseren of simpelweg na te denken. Ogen dicht en zoek sexplaatjes, –beelden en herinneringen op in je hoofd. Doe dit elke dag 10 minuten. Kijk en voel eens wat er met je lichaam gebeurt. Heel handig, want zo train je je geest ook om wat meer seksueel geprikkeld en ontvankelijk te zijn voor seksuele prikkels in het dagelijks leven.

Vreemdgaan in je fantasie?

In het Westen zeggen 30% van de mensen exclusief monogaam te zijn. Vaak valt daar ook onder dat ze niet nadenken over vreemdgaan. Jij valt waarschijnlijk onder deze 30%. Alhoewel, met deze vraag laat misschien wel zien dat je hiermee worstelt. Ben je er bang voor dat je zal willen vreemdgaan als je zal fantaseren over sex met anderen? Zet eens op papier wat monogamie voor jou inhoudt en wat je regels zijn voor jezelf. Grote kans dat vreemdgaan voor jou alleen fysieke 'symptomen' heeft. Probeer daarnaast eens actief te fantaseren over naar bed gaan met een andere persoon dan je partner.

Bedenk wie je aantrekkelijk vindt en wat je opwindend vindt wat hij/zij doet. Deal met de positieve en seksuele emoties die hierbij vrijkomen wanneer je dit een keer probeert. Ga dan vooral na wat voor emotie je voelt. Is het angst om betrapt te worden? Maak je geen zorgen, er is niemand die in je hoofd kan kijken. Heb je angst voor de gevolgen? Wat denk je dat er gaat gebeuren en komt dat echt uit? Schuld of schaamte? Je kiest er zelf voor met wellicht een goede reden. Hoe vaker je blootstelt aan deze emoties hoe minder heftig ze zullen zijn. Maar misschien wel het leukste en fijnste (en GEILSTE) is het eens met je partner er over hebben. Tenzij je partner natuurlijk wat jaloers is aangelegd of strenge regels heeft over monogamie. Je zou met je partner kunnen bespreken hoe hij of zij erin staat. Op een serieuze of speelse manier. Vraag of hij/zij fantaseren over iemand anders ook als vreemdgaan ziet. Zo niet, dan verlaag je misschien al een stukje schuldgevoel. Je kunt dan bijvoorbeeld ook besluiten om met zijn tweeën te fantaseren over iemand. Delen wat je denkt, ziet en doet. Denk wel goed na over wie je fantaseer of je fantasieën deelt. Als het om de beste vriend(in) van je vriend(in) gaat, zal er wel bonje van komen… Of juist een spannende avond. Jij kan beter inschatten hoe je partner denkt. Fantaseren mag, maar aankomen niet! Wordt het niet gewaardeerd? Dan kun je je fantasieën gewoon voor jezelf houden. Daar heb je recht op!

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Meer VrijVragen:

Ik raak snel afgeleid tijdens sex, hoe voorkom ik dat?

Werken vaginale stoombaden?

Mijn vriendin en ik (v) willen rimmen proberen, heb je tips?

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy