Waarom kan ik meerdere keren achter elkaar klaarkomen en mijn vriend niet? – VrijVraag #14

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, sexualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Waarom kan ik meerdere keren achter elkaar klaarkomen en mijn vriend niet?”

– Melissa

 

Multi-orgastisch

Het klopt inderdaad dat vrouwen kort na elkaar meerdere orgasmes kunnen krijgen. Dit wordt multi-orgastisch genoemd. Daarnaast kan een orgasme-gevoel langere tijd blijven aanhouden zonder duidelijke pieken of intervallen.

Herstelfase na klaarkomen

Mannen hebben na een orgasme en ejaculatie een herstelfase (refractaire periode) nodig om weer lichamelijk seksueel opgewonden te kunnen worden. Zij ervaren vaak een eenmalige piek bij een orgasme waarbij alle spieren ontspannen.

In de herstelfase neemt de bloedtoevoer in snel tempo af uit de bloedvaten en gaan weer open staan. Hij krijgt een slappe penis, wordt moe en reageert niet op seksuele stimuli. Pas na deze fase kan hij een nieuw orgasme krijgen. Vaak met een slappere erectie en met minder of geen ejaculaat.

Sprinters versus langeafstandslopers

Waarom mannen meer tijd nodig hebben om te herstellen dan vrouwen, is niet geheel duidelijk. Sommige onderzoeken geven aan dat bepaalde hormonen bij mannen na een orgasme in een piek vrijkomen die opwinding en ejaculatie tijdelijk verhinderen. Ook kan het zijn dat het orgasme van de man zoveel energie kost dat het lichaam zich ook noodgedwongen moet terug trekken om weefselschade te voorkomen en het zuurstof weer te laten stromen. De bloedvaten in de zwellichamen worden in feite afgeknepen en het bloed kan geen kant op.

Het is absoluut niet nodig om onzeker te zijn als je mannelijke bedpartner geen ’tweede ronde’ kan. Zie zijn orgasme maar als een korte explosieve sprint waarin hij alles gaf. Vrouwen zijn als langeafstandslopers die – eenmaal op gang – het langer kunnen volhouden als ze willen, zolang ze geestelijk en lichamelijk opgewonden blijven.

Halfuurtje tot dag bijkomen

De duur van de herstelfase varieert enorm bij mannen. Er wordt geschat dat dit tussen de 30 minuten en 24 uur kan zijn. Bij jonge mannen duurt deze fase korter. Nadat de man de veertig is gepasseerd kan dit uren duren en dit wordt naarmate zij ouder worden steeds langer. Bij een enkeling duurt het zelfs een aantal dagen. Waar deze verschillen vandaan komen is onduidelijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat het niets met het testosteronniveau of potentie te maken heeft.

Herstel bij vrouwen

Deze lichamelijke herstelfase geldt niet voor vrouwen. Toch kunnen ook vrouwen na een hoogtepunt moe zijn en tijdelijk hun opwinding verliezen. Ook bij vrouwen trekt het bloed weg uit de bloedvaten van de genitaliën. Dat vrouwen multi-orgastisch zijn, wil niet zeggen dat elke vrouw daar dan ook zin in heeft. Het merendeel van de vrouwen vindt één keer genoeg en voldoende. Daarnaast is een deel van de vrouwen al blij dat dit één keer lukt.

Naspel

Sommige vrouwen hebben wel een ander type ‘herstel’ nodig. Een ouderwetse term is misschien het ‘naspel’. Afhankelijk van de relatie met de partner kan in deze fase geknuffeld of gezoend worden. Anderen willen zich liever even terugtrekken. Mannen geven vaak toe aan het gevoel van moeheid en het ontbreken van de seksuele opwinding. Als de erectie wegtrekt, denken zij vaak dat er niets meer te presteren of te bereiken valt… zelfs als de vrouw nog niet is klaar gekomen. Alsof het feest is afgelopen wanneer zijn confetti-kanon is geknald. Daarbij helpt het niet dat veel mannen denken – en weinig vrouwen aangeven –  dat een orgasme voor de vrouw ook erg belangrijk is.

 

Meer over klaarkomen:

Waarom je nooit met één orgasme genoegen zou moet nemen

Ik kan niet alleen klaarkomen maar wel met mijn partner, hoe kan dit? – Vrijvraag #6

Samen komen: 5 tips om tegelijk klaar te komen

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy