Wat is de fijnste manier om sex in een rolstoel te hebben? – VrijVraag #30

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Ik zit in een rolstoel. Wat is de beste manier om sex te hebben met een vrouw?”

– Mark (38)

Handicap en seksualiteit

Pas sinds eind jaren ’90 is er meer aandacht voor mensen met een lichamelijke beperking of aandoening en hun seksualiteit. In de jaren ’50 tot ’70 werd in de medische en hulpverlenerswereld weinig met patiënten over seksualiteit gesproken. Een handicap stond gelijk aan aseksualiteit. Mensen die ziek zijn of beperkingen hebben zouden sex niet kunnen en niet willen beleven. Als je ziek bent dan heb je wel iets anders aan je hoofd dan sex. Het was Vietnam-oorlog die dit denkbeeld veranderde. Omdat er zoveel soldaten terugkeerden naar de VS met lichamelijke beperkingen en zij als grote helden werden gezien werd de seksuele hulpverlening voor hen op gang gebracht voor verbetering van hun sexleven. In de jaren die volgden werden mensen met beperkingen in de samenleving steeds meer als volwaardig en ook als seksuele personen gezien. Ook zieke mensen hebben recht op seksualiteit en doen gewoon hun ding net als ieder ander. Toch is een veel gehoorde klacht bij mensen die ziek zijn (geweest) dat de dokter (bijna) niet spreekt over seksuele gevolgen of veranderingen die een diagnose of ziekte met zich meebrengt. Dit kan door de oude denkwijze komen, maar ook door het ongemak bij het spreken over sex door de dokters zelf.

Wat werkt er nog wel/niet?

Wat mogelijk tijdens sex in een rolstoel, hangt natuurlijk samen met de reden waarom je in een rolstoel zit. Bij ziekte en seksualiteit kan dat aan de hand van drie uitgangspunten worden onderzocht. De eerste is het lichamelijk functioneren? Werken de seksuele functies en seksuele responsen in de genitaliën nog? Welke ledematen kunnen nog meedoen? Hoe is het met de andere functies van de blaas en de darmen? Wat is het energieniveau en uithoudingsvermogen? Is het blijvend of kan het nog herstellen? Kan er nog wat gedaan worden zodat ‘goed genoeg’ seks mogelijk is?

Omdat je in rolstoel zit, ga ik er vanuit dat de benen niet meer naar behoren werken (bijvoorbeeld in kracht of in gevoel). Hersenen sturen seksuele prikkels aan en het ruggenmerg stuurt deze naar de seksuele centra van de genitaliën. Beschadiging in de hersenen door bijvoorbeeld een beroerte kunnen de reacties op prikkels veranderen. Je kan opeens meer stimulans nodig hebben om je seksbrein-aan te zetten. Wanneer het om een dwarslaesie gaat, afhankelijk van het niveau, kan de verstoring van de verbinding met de hersenen invloed hebben op de erectie en lubricatie, het orgasme en de ejaculatie.

Vervolgens wordt er gekeken naar de seksuele prikkels. Hoe werd er door jezelf en met een partner voorheen gesext? Wat waren voorheen de seksuele prikkels voor opwinding? Welke sensaties kun je ervaren in het lichaam? Zijn deze seksuele prikkels nog mogelijk om te gebruiken en hebben deze nog hetzelfde effect als voorheen? Wanneer een vrouw met een dwarslaesie bijvoorbeeld geen orgasme meer kan krijgen doordat de verbinding beschadigd is, kan zij zich wellicht op een orgasme door fantasie of een tepelorgasme gaan richten. Ga dus vooral op zoek naar nieuwe erogene zones wanneer de oude niet meer zoals eerst kunnen worden gevoeld.

Het derde uitgangspunt is het mentale aspect: de mindset over de seksualiteit en de beperkingen. Zijn er emoties, onzekerheden of andere psychische problematiek die effect hebben op de sex en functies? Voor het omzetten of verbeteren van het mentale stuk van zowel jezelf en/of die van je partner kan een seksuoloog of psycholoog worden bezocht.

Sex in een rolstoel: dit is mogelijk

Naast een handicap, hoeft ook een rolstoel natuurlijk helemaal geen belemmering te zijn om sex te hebben! Het is wat meer uitdaging en veel proberen en volgens ervaringsdeskundige ook wel eens een gedoe. Het vraagt wellicht iets meer flexibiliteit, buigzaamheid, conditie of inspanning van je partner. Deze zal misschien zo 90 % van het werk moeten gaan doen. En diegene moet het idee om op de knieën te gaan niet tegen staan! Jullie zullen, net als ieder ander maar misschien net iets meer, goed moet kunnen communiceren, maar waarschijnlijk ook compromissen moeten sluiten. En logistiek zal er mee rekening moeten worden gehouden met obstakels en bewegingsmogelijkheden. Het is vergelijkbaar met standjes waarbij de een zit op een bed/bank/stoel, aanrecht of wasmachine. Maar dan laag. Waarschijnlijk zal orale sex een prominentere plek innemen dan het penetratie vooral wanneer er veranderingen in de duur, kracht en stijfheid van de erectie heeft plaatsgevonden. Wel is voor mannen in een rolstoel iets meer variatie te bedenken dan voor vrouwen. Een vrouw in een rolstoel kan niet gepenetreerd worden wanneer zij zit, maar kan zich wel op manueel of oraal (laten) bevredigen richten. Bij de man in een rolstoel is er naast deze optie nog de mogelijkheid om zijn stoel te laten beklimmen zowel met gezichten naar elkaar of als een reversed cow-girl.

Hulpmiddelen

Wanneer de seksuele lichamelijke functie verstoord is (bijvoorbeeld erectieproblemen), zijn medicijnen zoals Viagra of paroxetine misschien nodig. Weet wel dat het ‘spontane’ idee van sex eraf gaat in verband met de inwerktijd met een pil. Ook werkt niet alle medicijnen even goed of lang, wat ook natuurlijk een samenspel met de sterkte van de seksuele prikkels is. Ook hier zullen dingen moeten worden uitgeprobeerd en medicamenten op elkaar moeten worden afgestemd. Voor erectieproblemen kan daarnaast een vacuümpomp of een stuwbandje (soort cockring) werken. Mocht de erectie geheel niet meer werken zijn er tegenwoordig ook erectieprotheses. Hierbij kun je met de hand erectie oppompen met een motortje. Voor de praktische kant kan een ergotherapeut meedenken. Er zijn veel sexspeeltjes die gebruikt kunnen worden om sex met een beperking te versoepelen! Verschillende vibrators en dildo’s kunnen van pas komen om de prikkels op te wekken. Er zijn vingervibrators die gemakkelijk zijn om te doen en een sterke prikkeling geven.

Naast sex in de rolstoel kan er natuurlijk ook gesext worden op het bed. Hierbij is het fijn om zo zelfstandig mogelijk te kunnen overstappen. Daarna is het zoeken naar een fijne houding, eventueel met gebruik van speciale ligkussens of bedtrappetjes om het makkelijker te maken. De Body Bouncer is een soort trampolinetje met een gat voor de penis die over de man die ligt kan worden geschoven waar een vrouw op de erectie kan gaan zitten. Met het trampolinetje kan de vrouw de ritmische stootbewegingen van de heupen van de man nabootsen als dit niet meer kan of veel moeite kost.

Ook een condoom omdoen hoeft geen probleem te zijn. Je hebt speciale condoomclips die helpen bij een verminderde handfunctie het condoom om te doen! Ook sex met een beperking kan dus leuke, gezamenlijke zoektocht zijn die je op nieuwe plekken brengt. Blijven zoeken en blijven proberen dus.

Heb jij ook een brandende vrijvraag voor Marjolein? Stuur deze dan (anoniem) naar redactie@lottelust.nl en wie weet wordt jouw vraag binnenkort wel behandeld!

De redactie van LotteLust brengt 5 februari haar eerste boek uit: ‘Kom je ook?’. Hierin lees en leer je alles over het vrouwelijk orgasme: van de anatomie tot praktische tips. Reserveer het boek alvast via Bol.com.

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy