Misbruikt door neef – Anti-Climax #18

door Marjolein

Welke slaapkamergeheimen en -issues worden er op bij de bank van een seksuologe opgebiecht? Seksuologe Marjolein Abma geeft je een kijkje in haar ‘keuken’ in haar rubriek Anti-Climax.

Trigger warning: seksueel misbruik.

“Ik ben misbruikt door mijn neef toen ik 9 jaar was,” begint ze. Ik merk dat het niet de eerste keer is dat ze de woorden uitspreekt. Ze zegt het zonder schaamte, schuld of angst. Gevoelens die je wel ziet bij veel slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag die voor het eerst hun verhaal vertellen. Zij draaien vaak om confronterende woorden zoals misbruik heen, nemen zichzelf vaak dingen kwalijk waardoor zij zich zelf schuldig maken aan victim blaming. Bij deze mevrouw voelt dit anders alsof zij al verder is in het verwerkingsproces. Zij is een vrouw van in de 40, opgewekt, werkt in de zorg, heeft drie kinderen. Gescheiden en nu opnieuw weer samen met een man.

Misbruik en aangifte

Zij vertelt kort over het misbruik. “Mijn neef was 6 jaar ouder dan ik en wij sliepen regelmatig samen bij mijn oma samen met mijn broertje. Ik heb daarvoor nooit iets vervelends meegemaakt en ik keek ook tegen hem op. We speelden vaak spelletjes op de zolder. Opeens veranderde de spelletjes. Hij wilde ook met zijn tweeën spelen, mijn broertje moest toen weg. Hij deed ook de deur op slot waardoor ik mij onveilig voelde en ik niet weg kon. Ik wist eerst niet wat wij deden. Hij liet zijn stijve penis zien en vroeg of ik daarmee wilde spelen door er aan te trekken of er aan te likken. Ik heb lang dat gore ding voor mij gezien. Het sperma dat opeens met veel kracht op mijn hand spoot kwam schrok ik enorm van. Ik wist niet wat dat was. Hij zei dat ik dit niet mocht vertellen, omdat anders de hele familie boos op mij zou zijn. Dit heeft een aantal keren plaatsgevonden. Totdat ik het tegen mijn moeder vertelde wat er gebeurde. Hij heeft niet meer geprobeerd gelukkig.”

Weinig activiteit

“Het heeft wel tot een familiebreuk geleid, omdat wij aangifte hebben gedaan. Later heb ik nog met mijn neef gepraat. Hij schaamde zich en voelde zich schuldig. Hij heeft zijn excuses gemaakt. Ik heb toen ik 24 jaar was EMDR verwerkingstherapie gehad voor het onveilige en opgesloten gevoel wat ik in die kamer had. Ik kwam vrij snel daarna mijn inmiddels ex-man tegen. Ik was met hem voor het eerst seksueel actief. Hij vond seks zelf ook iets ingewikkeld en spannends. Hij kwam vaak vroeg of snel klaar. Voor mij prima, want dan hoefde ik ook niet veel met die penis. We waren allebei content met weinig seksueel activiteit.”

Ik luister aandachtig naar haar verhaal. Zoals zij over seks praat klinkt het als een activiteit zoals de wc schoonmaken. Ze gebruikt de woorden ‘seksueel activiteit’. Terwijl ik ‘seksueel plezier’ zou gebruiken. Ik vertel het tegen haar. Ze krijgt een brok in haar keel. Er blijven toch altijd emoties. “Dat is het probleem ook waarom ik hier ben. Ik vind het niet plezierig en dat komt omdat ik die penis een naar ding vind. Nu met mijn nieuwe vriend lopen wij tegen dit probleem aan. Hij is heel anders. Hij wil seksueel plezier en heeft heel andere ervaringen.”

Haar nieuwe vriend komt mee in de vervolggesprekken om te praten over het stapsgewijs opbouwen van seksuele plezier en verschillende handelingen. Voor haar blijft het grootste probleem de confrontatie met zijn penis. Licht uit, onder de dekens, ogen dicht allemaal manieren waarmee zij die confrontatie vermijdt.

Peniskunst

“Kijk, als hij in mij zit dan vind ik dat niet zo een probleem. Maar ik wil wel zorgen dat hij er dan in blijft. Zolang ik hem maar niet zie,” zegt ze grinnikend. Voor hem voelt dat weer als een afwijzing. Hij snapt wel waar het vandaan komt, maar vindt het maar niets dat hij zijn penis en opwinding maar moet verbergen.

“Vermijding zorgt er voor dat je bang blijft voor hetgeen wat je ontwijkt”, leg ik uit. “Sterker nog: het kan de angst versterken. Je leert eigenlijk nooit dat je spanning ook weer afneemt na enige tijd van blootstelling of dat je het niet uitkomt waar je je zorgen over maakt. Je moet het monster in de ogen kijken. De penis.” Ze lachen allebei en ze zegt het te willen proberen. Als seksuoloog zou ook kunnen adviseren om de negatieve associaties te verminderen met opnieuw een EMDR-traject, maar ik kies er voor om direct te gaan richten op positieve associaties en blootstellen. Ze zit in een veilige relatie en het kan het seksueel plezier bevorderen. “Ga de penis maar na tekenen, schilderen of een andere kunstvoorwerpen van maken,” geef ik als tip.

Ze moeten weer lachen. “Moet ik er dan gewoon naar kijken?,” vraagt ze. “Ja, alles wat er maar voor nodig is om een gedetailleerd kunstwerk te maken. Eerder maakte een patiënt op de afdeling een fluit van ‘de fluit’. Het gaat om vertrouwd met het lichaamsdeel te worden op een andere positieve manier.”

De twee hebben meerdere tekensessies. Ze vertellen dat wanneer ze eerst de tijd nemen en tekenen zij de seks daarna plezieriger vindt dan bij een snelle plotselinge confrontatie. Dat doet haar meer aan de gebeurtenis met haar neef denken. “Ik hoop wel dat dat op een gegeven moment niet meer hoeft”, zegt hij. “Tekeningen van je eigen apparaat blijft een beetje raar. Maar voor nu werkt het. Ik weet ook niet of we ze moeten houden of weggooien,” vervolgt hij lachend.

“Ja, ik heb ook geen idee wat er mee moet doen. Zijn ze van goede kwaliteit?”, vraag ik ze. Zij schudt nee. “Nee, ik denk niet dat ik ooit een expositie zal kunnen openen met deze tekeningen, maar wie weet helpt er een inlijsten ook om er naar te kijken.” Geen slecht idee, zeg ik haar, dat zou pas exposure zijn!

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy