Mijn vriend komt binnen enkele seconden klaar, wat kan hij hier aan doen? – VrijVraag #17

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Mijn vriend komt binnen enkele seconden klaar wanneer we sex hebben. Wat kan hij hier aan doen?”

– Denise

 

Het is vervelend voor je vriend, maar ook voor jou. Het kan namelijk even duren voordat je vriend weer een erectie kan krijgen en waarschijnlijk weer zin heeft. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de sex meteen over hoeft te zijn wanneer hij is klaargekomen. Er zijn een aantal dingen die jullie wellicht kunnen helpen om het te snel klaarkomen van je vriend beter te begrijpen en hem leren uit te stellen.

Wat is ’te snel’?

Premature ejaculatie, te snel klaarkomen of voortijdige zaadlozing houdt meestal in dat de zaadlozing de man ‘overvalt’ en hij hier een ontevreden gevoel over heeft. ‘Te snel’ heeft voor iedereen een andere betekenis, maar het wordt vaak beïnvloedt door wat de partner vindt. Het kan bijvoorbeeld ’te snel’ zijn als hij klaarkomt bij alleen de aanraking van de penis, vlak voor de penetratie, direct bij het naar binnengaan, na drie stootbewegingen of na enkele minuten. De meeste mensen rekenen het moment van penetratie als het moment waarop men naar een orgasme toewerkt. Dit terwijl de opwinding en opbouw natuurlijk daarvoor al begint. In de seksuologie spreek je over te snel klaarkomen bij een intra-vaginale (of anale) ejaculatie latentietijd (IELT) binnen één minuut.

Psychologische oorzaken

Bij voortijdige zaadlozing lijkt het gevoel van controle voor de man te ontbreken. Ook bij mannen is het belangrijk om ontspannen te zijn tijdens de sex. Spanning kan ervoor zorgen dat de zaadlozing nog sneller optreedt. Naast een aantal fysiologische oorzaken of erfelijkheid is de oorzaak van te snel klaarkomen meestal psychologisch van aard. Denk hierbij aan psychologische stoornissen, vermoeidheid, proberen de zaadlozing in te houden, vechten tegen de spanning of relatieproblemen. Bepaalde gedachtes, zorgen, angst voor controleverlies en een algehele snelle levensstijl kunnen allemaal een rol spelen. De manier waarop je sex hebt met elkaar kan ook een belangrijk zijn. Het snel willen afmaken of zoals een Duracell-konijn te werk gaan zal niet bevorderlijk zijn voor de duur van de sexpartij. Daarnaast is het goed om in het achterhoofd te houden of jullie niet een te hoge verwachting hebben over hoe lang een man het zou moeten kunnen volhouden. De gemiddelde penetratie-tijd wordt geschat op 4-16 minuten. Dus wat er in pornofilms gebeurt, is ook in het mannelijk opzicht niet realistisch te noemen.

Wat te doen?

Niet iedereen heeft moeite met een kortere duur van penetratie. Het is pas een probleem wanneer iemand het als een probleem ervaart. Mannen die dit vinden, vermijden vaak relaties of contacten. Zij schamen zich en hebben minder seksueel zelfvertrouwen wat opnieuw kan leiden tot relatieproblemen. Wat belangrijk is voor je vriend (als hij het als probleem ervaart), is om te gaan ontdekken wanneer en hoe het moment voelt wanneer hij het klaarkomen niet meer kan tegen houden. Dit is het zogenaamde point-of-no-return. Door dit moment te ontdekken en precies te weten hoe het vlak daarvoor voelt, kan hij gaan oefenen met het uitstellen van zijn orgasme. Hij kan dit het beste doen door dit eerst te oefenen tijdens het masturberen. Zodra hij voelt dat hij op het punt staat om klaar te komen, stopt hij enkele minuten met masturberen om de opwinding en het orgasme-gevoel weer te laten zakken. Tijdens sex met een partner zijn er waarschijnlijk meer seksuele prikkels die hem beïnvloeden die het misschien moeilijker maken om dit punt te leren herkennen.

Een volgende stap kan zijn dat jij of jullie samen hem aftrekken. Hierbij is het belangrijk dat hij zich richt op het oefenen met het point-of-no-return. Wanneer dit punt duidelijk is, kan hij tijdens de penetratie tijdelijk stoppen om de duur van de vrijpartij te verlengen. Voor anderen helpt meer masturberen of masturberen voor het hebben van sex met een partner. Een andere methode is om op het moment van bijna klaarkomen stevig op de eikel te drukken om de opwinding wat af te remmen. Probeer ook het ouderwetse trucje om aan iets onaantrekkelijks te denken. Sommige sexexperts verwijzen naar verdovende crèmes om de eikel minder gevoelig te maken. Ik zou dat afraden omdat a) je geen eeltlaag op de eikel wil creëren b) het probleem vaak in het hoofd zit c) dat ook verdovend voor de ander kan voelen. Ook een antidepressiva kan een orgasme uitstellen, maar dit is geen aanrader om alleen voor dit probleem te gebruiken.

Gouden tip

Een laatste tip is om in ieder geval begrip te tonen voor de frustratie en soms ook ervaren vernedering en het gevoel van falen. Maak er niet te veel ‘een ding’ van. Ten slotte is hij mede-seksueel geprikkeld door jou, dus kun je het ook beschouwen als een groot compliment.

 

Heb jij ook een brandende vraag aan Marjolein? Mail deze dan naar redactie@lottelust.nl.

 

Meer over klaarkomen:

Waarom kan ik meerdere keren achter elkaar klaarkomen en mijn vriend niet? – VrijVraag #14

Tegelijkertijd klaarkomen is dé boost voor je relatie

Ik kan niet alleen klaarkomen maar wel met mijn partner, hoe kan dit? – Vrijvraag #6

 

Beeld: Tumblr 

1 reactie

J 21 september 2018 - 16:44

Een cockring wil ook wel eens helpen en geeft de manvaak ook weer zelfvertrouwen ;)

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy