Nuvaring – Anticonceptie

door Julia

Naast de anticonceptiepil en het spiraaltje bestaat ook de anticonceptiering, beter bekend als de NuvaRing. Hoe betrouwbaar is deze anticonceptievorm? En hoe werkt het precies? LotteLust zocht het voor je uit.

 

Wat is een NuvaRing?

Een NuvaRing is het woord zegt het al een ring die je in je vagina plaatst. De ring bevat hormonen (ethinylestradiol en etonogestrel) die gedurende een maand worden afgegeven in je lichaam. Deze hormonen zorgen ervoor dat je beschermd bent tegen een zwangerschap. Je kunt de NuvaRing zelf inbrengen, dit is te vergelijken met hoe je een tampon inbrengt. Het is ook mogelijk om dit met behulp van een applicator te doen. Als je de ring in je vagina hebt geplaatst vormt deze zich volgens de contouren van de vaginale wand. Eenmaal ingebracht zul je de ring niet meer voelen zitten.  De NuvaRing heeft een stopweek, na drie weken verwijder je de ring en word je ongesteld. Een week later breng je weer een nieuwe ring in. Er is ook een mogelijkheid om de stopweek over te slaan, zorg er dan voor dat je direct na het verwijderen van de ring de nieuwe inbrengt.

Net als de anticonceptiepil en het spiraaltje is de anticonceptiering op recept verkrijgbaar via de huisarts. Een verpakking bevat drie ringen. De prijs is  afhankelijk van je zorgverzekeraar, tot je 21 jaar krijg je volledige vergoeding en vanaf je 21e krijg je meestal een deel vergoed.

 

Nuvaring

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van de NuvaRing is vergelijkbaar met die van de anticonceptiepil, vier op de 1000 vrouwen die de ring een jaar lang gebruiken zal zwanger worden. Net als met de anticonceptiepil is bij verkeerd gebruik de kans op zwangerschap groter, door bijvoorbeeld de ring te laat in te brengen na de stopweek. Enige verschil is wel dat de NuvaRing ten opzichte van de anticonceptiepil tijdens overgeven of diarree wel bescherming biedt tegen zwangerschap.

 

Menstruatie bij het gebruik van de NuvaRing

De menstruatie bij het gebruik van de anticonceptiering is regelmatig, de ring blijft drie weken zitten en dan haal je hem uit je vagina vervolgens word je ongesteld en na zeven dagen breng je weer een nieuwe in. Eigenlijk hetzelfde principe als met de anticonceptiepil. Je kunt je menstruatie ook overslaan door na drie weken meteen een nieuwe NuvaRing in te brengen.

 

nuvaring

 

Wat zijn de voor- en nadelen van de NuvaRing?

Net als ieder ander anticonceptiemiddel, heeft ook de anticonceptiering voor- en nadelen, dit zijn ze:

 

Voordelen

  • Je hoeft niet elke dag aan je anticonceptie te denken
  • Je hebt een regelmatige cyclus
  • Je kunt de ring makkelijk zelf inbrengen
  • Het afgeven van hormonen gaat geleidelijk
  • Je kunt de stopweek overslaan

 

Nadelen

  • De kans op een vaginale schimmelinfectie is groter
  • Je kunt last krijgen van bijwerkingen zoals hoofdpijn, gewichtstoename, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten
  • De kans bestaat dat je de NuvaRing vergeet te verwijderen
  • Je kunt de anticonceptiering verliezen
  • Met de NuvaRing heb je een grotere kans op trombose

 

Wil je meer informatie over de NuvaRing of heb je nog andere vragen? Breng dan een bezoek aan je huisarts.

 

Bronnen: Anticonceptie.nl, Sense.info, Anticonceptie-online.htm

 

Meer over anticonceptie:

Voor het zingen de kerk uit: toch geslaagde anticonceptie?

Dag pil & spiraaltje, hallo Natuurlijke anticonceptie!

Morning-after pil: het gemak en gevaar

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy