Alles over vaginale droogheid

door Rosanne

Vaginale droogheid, ongeveer één op de drie vrouwen heeft er last van. Het kan allerlei oorzaken hebben zoals hormoonschommelingen, een laag oestrogeengehalte of de overgang. Heb jij ook last van vaginale droogte? Lees dan even verder.

Oorzaken vaginale droogheid

We denken vaak dat vooral vrouwen vanaf middelbare leeftijd last hebben van vaginale droogheid. Maar ook jonge vrouwen kunnen er last van hebben. Als je last hebt van vaginale droogheid kan dit allerlei verschillende oorzaken hebben:

 • Hormoonschommelingen, door bijvoorbeeld de overgang of tijdens de zwangerschap
 • Je menstruatie, dit komt door een laag oestrogeengehalte
 • Gebruik van medicatie, zoals anticonceptie of antidepressiva
 • Ziekte, zoals endometriose, nierziekten en diabetes
 • Het wassen van je vagina met zeep
 • Roken en alcohol
 • Stress en vermoeidheid
 • Gebruik van tampons
 • Verminderde seksuele opwinding
vaginale droogheid

Ongemak

Last hebben van vaginale droogheid kan zorgen voor vaginale jeuk, irritatie, een schraal of branderig gevoel of pijn bij het vrijen. Het kan ook zorgen voor pijn bij het plassen of een andere geur. Er zijn ook vrouwen die er last van hebben tijdens het fietsen of bij andere activiteiten waarbij de schaamlippen bewegen. De ene vrouw heeft constant klachten en andere vrouwen hebben er alleen last van tijdens de seks. Een droge vagina is niet ernstig, maar wel erg vervelend natuurlijk. Daarom heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet!

Oplossingen bij droge vagina

 • Was je vagina met (lauw) water. De vagina is zelfreinigend en heeft geen zeep nodig. Er zijn speciale vaginale zeepjes, maar artsen en gynaecologen raden dit toch af. Het kan namelijk zorgen voor schimmelinfecties en bekkenontstekingen.
 • Vaginale droogheid kan ook komen door een oestrogeentekort. Er zijn verschillende manieren om je oestrogeen omhoog te helpen. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van bepaalde groenten, zoals asperges, peulvruchten, broccoli of groene paprika. Vruchten zoals appels en peren en granen zoals tarwe.
 • Stop met roken en verminder je alcoholverbruik. Alcohol droogt namelijk uit en zorgt ervoor dat de vagina minder goed nat wordt.
 • Probeer je stresslevel omlaag te krijgen. Spanning in je lichaam kan ervoor zorgen dat je lichaam minder vocht aanmaakt. Je vagina, maar ook je ogen en mond kunnen droger aanvoelen als je veel stress hebt.
 • Gebruik je altijd tampons tijdens je menstruatie? Probeer dan eens andere menstruatieproducten zoals maandverband of menstruatieondergoed. Tampons nemen naast het bloed namelijk ook slijmvlies op wat kan zorgen voor droogte.
 • Heb je last van vaginale droogheid en zorgt dat voor irritaties tijdens de seks? Zorg ervoor dat je extra tijd besteed aan het opgewonden raken, bespreek het met je (seks)partner.

Seks

Vaginale droogheid en seks gaan niet heel goed samen. Vooral penetratie is een dingetje. Daarom is het belangrijk om dit te bespreken met jouw (seks)partner. Seks doe je namelijk samen en jullie moeten het beiden naar jullie zin hebben! Ga op zoek naar de mogelijkheden. Het is ten eerste héél belangrijk dat je lang de tijd neemt om opgewonden te raken. Ook wanneer je geen last hebt van vaginale droogheid trouwens. Door opwinding wordt de vagina en vulva vochtig, dat is een signaal dat je body ready is voor actie. ‘Gewoon even doorbijten’ en doorduwen is echt niet slim, dat kan wondjes veroorzaken en verergert je klachten alleen maar. Opwinding is dus key.

Bespreek met je partner(s) dat je droog bent: je hebt lang voorspel nodig en penetratie mag pas als je vochtig bent. Een beetje glijmiddel (liefst op siliconen basis) helpt om wrijving te verminderen. Het is wel belangrijk om glijmiddel als alleen extraatje te gebruiken, maar niet als vervanging om voorspel/opwinding over te slaan.

Blijf je last houden van vaginale droogheid? Dan is het slim om even een bezoekje aan je huisarts te brengen. Hij of zij kan je dan verder helpen!

Heb jij wel eens last van vaginale droogheid? Laat het ons weten in een (anonieme) reactie!

Meer over vagina’s:

Vagina talk: waarom je jouw vulva nooit met zeep moet wassen

Dit is wat de geur van jouw vagina zegt over je gezondheid

Vagina gezond en happy te houden met deze 12 tips

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy