Dit is wat de geur van je vagina zegt over je gezondheid

door Phlox

Dat je vagina niet naar een parfumwinkeltje ruikt is natuurlijk logisch. Maar wat als de geur écht heftiger lijkt dan normaal? En wanneer is het slim om een bezoekje aan de huisarts te plegen? Weet jij wat wat de geur van je vagina je probeert te vertellen?

pH-waarde van de vagina

Met de pH-waarde kun je de vaginale zuurgraad meten. Deze waarde loopt van 1 (erg zuur) tot 14 (basisch). Als de pH-waarde 7 meet is het dus neutraal.

De normale pH-waarde van een vagina varieert tussen de 3.8 en 4.5 en kan makkelijk worden beïnvloed door bijvoorbeeld sperma, je menstruatie en antibiotica. Als die pH-waarde gaat schommelen en te hoog of te laag wordt, kan dat dus voor problemen zorgen zoals vaginale infecties.

Metaalluchtje

Ruikt het een beetje naar muntjes down there? Check even wanneer je moet menstrueren (of misschien heb je het net achter de rug!) In bloed zit namelijk veel ijzer, dus de kans is best groot dat je menstruatie de oorzaak is van een soort metaalachtig luchtje.

Geen reden tot zorg dus, maar als je menstruatie nog lang niet op de planning staat of je überhaupt niet (meer) ongesteld wordt, is het een goed plan om bij de huisarts aan te bellen.


Fishy

Vagina’s horen sowieso niet naar bloemetjes te ruiken, dus een beetje natural musk is geen probleem. Máár… als de geur zo intens vissig is dat je er echt niet meer omheen kan, moet daar wel iets aan gedaan worden, want dan gaat er iets niet goed. Een sterke visgeur kan namelijk wijzen op bacteriële vaginose (wat gelukkig minder griezelig is dan het klinkt).

Bacteriële vaginose komt niet door slechte hygiëne, integendeel! Het kan ontstaan door vaginale spoelingen en speciale ‘intieme zeepjes’ die een disbalans veroorzaken in de bacteriën in je vagina, wat ook die sterke geur tot gevolg heeft. Het is daarom belangrijk om je vagina en vulva echt alleen met water te wassen! Producten met parfum en zeep zijn niet nodig en kunnen bovendien de pH-waarde verstoren.

Meestal gaan de klachten vanzelf over, maar als je echt veel last hebt van de geur of afscheiding kun je naar de gynaecoloog of huisarts gaan voor medicatie.

Muffig

Last van een muf geurtje? No worries, grote kans dat het gewoon wordt veroorzaakt door zweet! Er zitten veel zweetklieren rond je intieme zone en als je dan ook nog eens bijvoorbeeld een dag hard hebt gewerkt, kan dat zweet zich makkelijk verzamelen in verschillende plekjes bij de vagina. Niks wat een douchebeurt niet kan oplossen. En nogmaals, grijp vooral niet naar de vaginale douches en intieme zeepjes – gewoon water is genoeg. Vagina’s zijn zelfreinigend en hebben geen poespas nodig.


Zuur

In elke vagina zitten zowel goede als slechte bacteriën die de pH-waarde in balans houden. De vagina is sowieso al aan de zure kant, omdat de pH-waarde dus tussen de 3.8 en 4.5 zit. De ‘goede’ bacteriën zijn de lactobacillus, die in en rond je vagina zitten en een beetje zure geur kunnen veroorzaken.

In principe is dat dus een positief iets, want het betekent dat die balans nog in evenwicht is! Maar als je vagina echt zó zuur ruikt dat het onprettig begint te worden is een bezoekje aan de huisarts wel aan te raden, want dat is natuurlijk niet goed.

Sterke rotte geur

Als het daarbeneden ruikt alsof er iets aan het rotten is, moet je misschien wel even langs de huisarts of gynaecoloog. Een oorzaak hiervan kan namelijk trichomonas zijn, een soa die je vagina vies laat ruiken. Deze soa wordt veroorzaakt door een parasiet en gaat vaak gepaard met witte, gele of groene afscheiding, jeuk en een branderig gevoel.


Ook kan het zijn, en dat zouden we zeker even als eerst checken, dat er per ongeluk na je laatste menstruatie een (stukje) tampon is blijven zitten. Je zou zeker niet de eerste zijn die dat overkomt!

Meer over vagina’s:

Sex rekt je vagina uit: feit of fabel?

Uroloog vertelt: waarom plassen na de seks belangrijk is

Dit zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid

Beeld: Unsplash / Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy