Dit zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid

door Lissa

Van lichtroze tot donkerbruin. Hoe menstruatiebloed eruitziet verschilt per persoon, per cyclusdag, ook zal het per maand verschillen. Maar het zegt meer over je gezondheid dan je denkt. Wat het allemaal betekent leggen we je uit.

Roze achtig

Roze of lichtroze menstruatiebloed zie je vaak aan het begin of aan het einde van je ongesteldheid. Als het de enige bloedkleur is die je ziet tijdens je menstruatie, is het mogelijk een teken dat je oestrogeen niveau te laag is. Dit komt vaak voor bij fanatieke sporters onder ons. Uit onderzoek blijkt namelijk dat overmatig sporten kan leiden tot een lager oestrogeengehalte, waardoor je menstruatie uit balans raakt of soms zelfs helemaal verdwijnt. Een te laag oestrogeengehalte gaat vaak samen met klachten zoals vaginale droogheid, minder zin in sex, een droge huid en gewrichtspijn. Bij het vermoeden van een laag oestrogeenniveau is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Waterig/ wit

Is je menstruatie wit van kleur en oogt het waterig? Dan kan dit een symptoom van bloedarmoede zijn. Als je hiernaast geen klachten hebt, kun je het ongeveer twee maanden aankijken. Mocht het niet verbeteren, kun je je laten bloedprikken bij de huisarts. Heb je wel klachten, zoals minder bloedverlies op de dagen dat het eerst veel was, duizeligheid, moeheid en voel je je slapjes? Dan is het verstandig gelijk naar de huisarts te gaan.

Donkerrood en klonterig

Is je menstruatiebloed roodkleurig met klontjes dan zou dat een teken van een hoog oestrogeengehalte met een te laag progesterongehalte kunnen zijn. Een paar klontjes in je bloed is normaal. Wanneer het groter wordt dan een 50 eurocentmunt kan dit een signaal zijn dat je hormoonbalans in de war is. Sommige specialisten zeggen dat het helpt om minder zuivel, suiker en soja te eten. Probeer dit eens! Heb je ook pijnklachten? Dan raden we je wel aan om even langs de huisarts te gaan, het kan namelijk een vleesboom zijn.

Bruin tot zwart

Is je menstruatiebloed donkerbruin tot zwart van kleur? Geen zorgen. Dit komt vaak voor, meestal aan het eind van je menstruatie. Dit zijn gewoon de overgebleven restjes baarmoederslijm en bloed. Waarom dit bloed donker van kleur is? Het heeft simpelweg wat meer tijd gehad om op te drogen in je lichaam. Mocht je last hebben van tussentijdse bruine bloedvlekjes in je slipje tussen twee menstruaties door, dan is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Zo niet? Relax, niks aan de hand!

Grijsrood of oranje

Is de kleur van je menstruatie grijsrood? Dan kan dit meerdere dingen betekenen, maar meestal is het toch niet verkeerd om even naar de huisarts te gaan. Het kan een symptoom van een soa of infectie zijn. Vaak ruikt je afscheiding ook sterker. Vrouwen die een miskraam doormaken, hebben soms ook grijsachtige weefselrestjes in hun menstruatie. Oranjekleurig bloed betekent meestal dat er een beetje baarmoederslijm zich vermengt met je menstruatiebloed. Maar ook hier is het niet verkeerd om naar je huisarts te gaan het kan namelijk ook wijzen op een infectie.

Felrood tot donkerrood of bruin

Een gezonde bloedkleur varieert van felrood tot donkerrood of bruin, afhankelijk van hoe vers het bloedverlies van de baarmoeder is. In principe vertellen deze kleuren je dat alles werkt zoals het hoort, yes!

Wanneer moet je naar de huisarts?

Je menstruatiebloed kan variëren van kleuren en texturen tijdens je cyclus, dat is helemaal normaal! Het is belangrijk om goed op je lichaam te letten. Kleine veranderingen in je menstruatiebloed betekenen niet meteen dat er iets mis is. Maar als je veranderingen ervaart in je menstruatie over een langere termijn is het goed om even contact op te nemen met je huisarts. Better safe than sorry.

Meer over menstruatie:

SEKS TIJDENS JE MENSTRUATIE? 5 ARGUMENTEN VOOR!

MENSTRUATIEONDERGOED VERGELIJKEN: DE 5 BESTE MERKEN

HOEVEEL BLOED VERLIES JE GEMIDDELD TIJDENS EEN MENSTRUATIE?

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy