Wat als je bloedt tijdens de sex?

door Phlox

Misschien heb je het wel eens meegemaakt, dat je tijdens of na de sex merkt dat er bloed is vrijgekomen. En dat is best even schrikken! Vooral als je niet zeker weet wat de oorzaak is. Wij geven je wat insights over de mogelijke redenen waarom jij bloedt tijdens de sex.

Het hebben van bloedverlies tijdens of na de sex wordt een contactbloeding genoemd. Een contactbloeding is niet altijd iets om je zorgen om te maken maar vervelend is het wel, zeker als het even duurt voordat het bloeden ophoudt.

flower vagina

Dit zijn mogelijke verklaringen voor waarom jij bloedt tijdens de sex:

Eerste keer

Dit is misschien de meest voorkomende reden. Het is heel normaal (en zelfs gebruikelijk!) voor iemand om te bloeden als ze ontmaagd worden. Dit komt dan doordat het maagdenvlies- wat eigenlijk geen vlies is maar een randje weefsel- een beetje scheurt tijdens de sex. Hierdoor verlies je wat bloed, maar dat gebeurt lang niet bij iedereen en is zeker geen reden tot paniek.

Als gevolg van een soa

Nee, het is zeker geen fijne gedachte… maar toch kan het hebben van een contactbloeding duiden op chlamydia. Dit is de meest voorkomende soa in Nederland en het zou ook heel goed kunnen dat je überhaupt niet doorhebt dat je het hebt opgelopen. Als gevolg van chlamydia kan de baarmoedermond ontsteken, waardoor je dus gaat bloeden bij seksueel contact.

Het is verstandig om, bij vermoeden van een soa, altijd even de huisarts of kliniek te contacten voor een test!

Droge vagina

Als je niet in the mood bent, wordt je vagina niet nat en dan kan het pijnlijk zijn om alsnog door te gaan met sexen. Die wrijving van een piemel in een droge vagina is erg irriterend, waardoor er dus een contactbloeding ontstaat. Dit kan best heftig lijken, aangezien de hoeveelheid waarin bloed vrijkomt varieert van weinig tot echt redelijk veel. Ook is het mogelijk dat je, na de sex, nog een paar dagen blijft spotten.

Hoewel je misschien anders zou denken, is dit niet echt reden voor stress! Gewoon een paar dagen even voorzichtig doen en het dan nog een keer proberen (of niet). Als je nou wel genoeg voorspel doet maar gewoon van jezelf geen WAP hebt, doet glijmiddel wonderen.

Ontsteking in de vagina

Naast een soa zouden andere ontstekingen ook de reden kunnen zijn van bloeden na de sex. Er zijn dan bacteriën in je vagina terecht gekomen die nare infecties veroorzaken, zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking. Hierdoor worden je private parts natuurlijk erg geïrriteerd en dat vraagt wel om een bezoekje aan de dokter!

Contactbloedingen kunnen ook worden veroorzaakt door een ectropion. Het slijmvlies van de baarmoederhals is dan naar de baarmoedermond toegegroeid, wat het gevoeliger maakt en daarom kan gaan bloeden tijdens of na de seks. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld zwangerschap of anticonceptiepilgebruik en kan goed behandeld worden. Als je last blijft houden van contactbloedingen zonder duidelijke oorzaak, is het dus verstandig om de gynaecoloog een onderzoek te laten doen.

women in underwear holding leaves

Soms is bloeden na de sex dus een onschuldig eenmalig ding, maar als je het echt niet vertrouwd is het altijd verstandig om naar je lichaam te luisteren en even de huisarts te bellen voor een afspraak.

Ongesteld

Tot slot kan het ook voorkomen dat je dacht je niet meer ongesteld was, maar dat toch een beetje bleek te zijn. Door het vele vocht dat tijdens sex bij je vagina komt, verdunt achtergebleven bloed en daalt het sneller uit je vagina.

Meer over seksuele gezondheid:

De grootste misverstanden over anticonceptie

Wordt je vagina strakker als je een tijdje droog staat?

Alles over soa testen

Beeld: Unsplash

Dit vind je ook leuk

4 reacties

Ilse 10 april 2021 - 15:16

Veel vrouwen (vooral wat jongere generatie) heeft een ectropion van de cervix. Dit slijmvlies is kwetsbaarder waardoor er wat bloed tijdens of na de seks kan voorkomen. Dit staat niet onder de opties, maar wel geruststellend om te weten dat dit ook een oorzaak kan zijn.

Beantwoord
Phlox 15 april 2021 - 11:05

Hi Ilse,
we hebben het aan de opties toegevoegd, dankje voor het meedenken!
Groetjes!

Beantwoord
Liz 13 april 2021 - 00:07

Een belangrijke aanvulling: ectropion, baarmoederslijmvlies wat buiten de baarmoeder is geraakt (een van de blijvende bijwerkingen van anticonceptiepilgebruik), kan ook voor (flinke) contactbloedingen zorgen. Ik heb hier ca. 10 jaar last van gehad. Inmiddels een goede behandeling gehad waardoor dit verholpen is. Dolblij mee. Ik wil graag dat meer vrouwen hierover weten, omdat het zo’n onbesproken onderwerp is wat eerder opgelost kan worden.

Beantwoord
Phlox 15 april 2021 - 11:04

Hi Liz,
dankje voor de nuttige feedback, het is aangepast in het artikel!
Groetjes!

Beantwoord

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy