Uroloog vertelt: waarom plassen na de sex belangrijk is

door Phlox

Je hebt vast wel eens gehoord dat het verstandig is om even te gaan plassen na de sex, maar weet je eigenlijk ook waarom dat nou zo belangrijk is? Wij hebben de vraag voorgelegd aan iemand die 100% zeker alle feiten op een rijtje heeft: een uroloog.

De uroloog die wij voor dit artikel hebben geïnterviewd is Drs. L.C. Lara Gerbrandy-Schreuders, zij is werkzaam bij Bergman Clinics en weet alles van blaasontstekingen, urineweginfecties en het belang van plassen na de sex- en dat is nou precies waar wij meer over willen weten!

plassen na sex

Waarom je moet plassen na de sex

Het antwoord is ‘ja’. In ons gesprek vertelt drs. Gerbrandy-Schreuders dat plassen na de sex een goede methode is voor het voorkomen van blaasontstekingen. “Het is één van de verdedigingsmogelijkheden die we hebben tegen infecties. Plassen spoelt ook die bacteriën in de plasbuis weg, dus als je een infectie hebt moet je dat sowieso veel doen.” Het gaat hier om bacteriën die je zelf bij je draagt- wel of geen condoom gebruiken maakt dus niet uit voor de kans op besmetting.

Sex is dus wel een risicomoment waarbij ongewenste bacteriën de plasbuis kunnen binnendringen, en dit risico kun je verkleinen door die bacillen eruit te werken. “Altijd plassen na de sex is dus een trucje waar zeker een kern van waarheid in zit”, vertelt Gerbrandy-Schreuders.

Vrouwen en blaasontstekingen

Hebben vrouwen dan ook een hogere kans op dit soort urineweginfecties? Helaas wel! Dit is, zoals drs. Lara ons vertelt, omdat de urethra (ingang van de plasbuis) bij vrouwen erg kort is. Ook zit onze urethra relatief dicht bij de anus, waardoor er makkelijker nare bacteriën bij kunnen komen. Bij mannen is de afstand tussen plasbuis en anus natuurlijk groter waardoor de kans op ontsteking klein is.

Natuurlijke remedies

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en daar heeft uroloog Lara ook een paar nuttige pointers over. Over the counter supplementen waar cranberries in zitten lijken goed te helpen bij het voorkomen van infecties, de cranberries hebben namelijk een beschermende werking op de blaas. “Of dit een positief effect heeft, hangt ook wel af van de persoon. Sommige mensen slikken jaren cranberrypillen en voor hun doet het weer helemaal niks,” voegt drs. Lara toe. “Maar in het algemeen lijkt het dus wel wat te helpen. Ik zou dat sowieso adviseren.”

Het is fijn om alternatieve methodes te hebben om infecties helemaal te voorkomen, zoals naast plassen na de sex, veel (!) water drinken en cranberry’s eten. “Deze voorzorgsmaatregelen kunnen sowieso geen kwaad om te doen, baat het niet dan schaadt het niet!”

blaasontsteking

Natuurlijk willen wij ook nog wel even weten of je, in principe, nog sex kunt hebben terwijl je herstellende bent van een blaasontsteking. Dit kan, vertelt drs. Lara, de vraag is alleen of je daar echt zin in zal hebben. “Het is waarschijnlijk minder fijn omdat je daar dan erg gevoelig bent. Dus het kan wel, maar erg prettig zal het waarschijnlijk niet zijn.”

Conclusie

Waarom het belangrijk is om te plassen na de sex heeft alles te maken met het uitplassen van bacteriën die een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Het is dus een van de beschermfactoren tegen infecties.

Meer over gezondheid:

Dit zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid

Wordt je vagina strakker als je een tijdje droog staat?

Vrouwencondoom: zo werkt het

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy