Vrouwencondoom: zo werkt het

door Nikki

Je weet vast alle ins & outs over condooms. Maar wat nou als we je iets vragen over het vrouwencondoom. Weet jij dan hoe het eruitziet? Hoe je het inbrengt? En wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen? Wij zochten het voor je uit.

Wat is een vrouwencondoom?

Zoals het woord vrouwencondoom het eigenlijk al zegt, is het een condoom voor vrouwen. Logisch! Alleen is de vorm niet hetzelfde als die van een man. Het vrouwencondoom heeft namelijk twee ringen. Eén kleine ring – deze is dicht – en een wat grotere ring. Tussen de ringen in zit een ‘buis’ van latex of polymeer.

Zo ziet het vrouwencondoom eruit:

Het vrouwencondoom is volgens de Pearl Index tussen de 95-98% betrouwbaar. Dit gaat alleen op als je zorgvuldig met het vrouwencondoom om gaat. Daarnaast is het belangrijk dat je een vrouwencondoom met het CE-keurmerk gebruikt. Deze zijn te herkennen aan het CE-logo op de verpakking.

Hoe breng je het vrouwencondoom in?

Het fijne van een vrouwencondoom is dat je het zelf maximaal 24 uur voordat je sex gaat hebben kan inbrengen. Je hebt dus geen last van een moodkillende onderbreking. Alleen is hier wel een kleine gebruiksaanwijzing voor nodig. Om het zo zorgvuldig en makkelijk mogelijk voor jezelf te maken is het een pré om er tijd voor te nemen.

Het is namelijk best even oefenen om het condoom goed te plaatsen. Daarnaast is ook de juiste houding cruciaal. Om het ontspannen in te brengen, sta je rechtop en zet je één voet op een stoel. Liggend of zittend met jouw knieën uit elkaar wordt ook ervaren als een prettige houding.

Voordat je het vrouwencondoom inbrengt is het belangrijk om het checken op beschadigingen, de houdbaarheidsdatum en het CE-logo. Ook de manier waarop je het condoom vasthoudt is belangrijk. Er kunnen bijvoorbeeld scheurtjes ontstaan als je scherpe nagels hebt. Haal het vrouwencondoom dus voorzichtig uit de wikkel.

Het vrouwencondoom inbrengen

Wanneer je de verpakking opent zie je twee uiteinden aan het condoom zitten. Breng dan de kant van de kleinere ring in de vagina. Dit doe je door de ring samen te knijpen en het ver naar binnen te brengen. Hij zit perfect als het vrouwencondoom net voorbij het schaambeen zit. Dit kan je checken door jouw vinger in de vagina te steken en het te bewegen tegen jouw buik aan. Als je dan jouw schaambeen voelt is het gelukt. De grotere ring blijft dan nog over aan de buitenkant. Deze is bedoeld om de schaamlippen te bedekken. Plaats de buitenkant dan ook over de schaamlippen heen. Now you’re ready!

Gaat het wat stroef om de kleinere ring in te brengen? Dan kan je altijd wat glijmiddel op waterbasis gebruiken. Oliën en andere middelen worden afgeraden. Deze stoffen kunnen het rubber van het vrouwencondoom aantasten, waardoor het condoom niet meer veilig is.

Het vrouwencondoom verwijderen

Als jullie klaar zijn met vrijen is het van belang dat je niet meteen met het condoom in door huis gaat huppelen. Als dit wel gebeurt kan er namelijk sperma lekken en uiteindelijk in de vagina terecht komen. Blijf na de seks dus even liggen. Daarnaast is het met het vrouwencondoom niet verplicht om na de zaadlozing de penis direct terug te trekken, in tegen stelling tot het mannencondoom. Direct na de sex kunnen jullie dus nog even van elkaar genieten en intiem bij elkaar liggen.

Om het condoom te verwijderen pak je voorzichtig de bovenring. Trek deze dan een beetje omhoog en draai het een kwartslag. Gelukt? Dan kan je het condoom verwijderen en weggooien. En is de zin nog te groot om het bed te verlaten of te gaan slapen? Gebruik dan altijd een nieuw vrouwencondoom.

Double dutch is af te raden: een vrouwencondoom én mannencondoom gebruiken. Als de penis en de vagina tegelijkertijd een beschermmiddel gebruiken kunnen deze twee tegen elkaar aan schuren en beschadigen. Kies dus voor de één óf de ander.

Voor- en nadelen van het vrouwencondoom

Misschien ben je nog niet helemaal om, maar als je de voor- en nadelen tegen elkaar opweegt winnen de voordelen naar onze mening.

De voordelen

  • Je kunt het zelf inbrengen. Je bent dus niet afhankelijk van de man.
  • Het voorkomt tijdens het vrijen hinderlijke onderbreking.
  • Naast het voorkomen van een zwangerschap beschermen vrouwencondooms ook tegen SOA’s.
  • Het is een vorm van anticonceptie zonder hormonen en je hoeft daar niet eerst voor naar de huisarts. Je kan het kopen bij de drogist of apotheek. Ook zijn er veel vrouwencondooms online te koop.
  • Het kan op een hygiënische manier worden gebruikt tijdens de menstruatie periode van de vrouw.
  • De menstruatiecyclus en vruchtbaarheid worden niet beïnvloed.
  • Het vrouwencondoom hoeft niet direct verwijderd te worden.
  • Bij sommige mannen wordt de penis door een mannencondoom afgekneld. Bij een vrouwencondoom heeft hij meer ‘beweegruimte’.

De nadelen

  • Het kost zo’n 2 euro per stuk, best duur!
  • Het condoom is aan de buitenkant zichtbaar, sommige vrouwen vinden dit niet mooi. Dit kan tot minder opwinding en/of afleiding leiden.
  • Iedere keer dat je opnieuw wilt vrijen, moet je een nieuwe vrouwencondoom gebruiken. Side note: dat is ook zo met de normale condoom natuurlijk.
  • Wanneer je de penis naar binnen wilt brengen is het goed om op te letten dat het wel in het condoom wordt gestoken en niet erlangs.
  • Tijdens de geslachtsgemeenschap kan het vrouwencondoom voor sommige vrouwen toch wel een vervelende factor zijn. Je voelt en hoort het condoom wel.
  • Ook kan de buitenste ring verschuiven en naar binnen gaan. Dit gebeurt niet als de ring goed om jouw schaamlippen heen zit.
  • Bij rubberallergie kunnen er allergische reacties ontstaan. Sommige vrouwencondooms zijn namelijk van latex. Ben jij allergisch voor rubber? Schaf dan een latex-vrije vrouwencondoom aan.

Zelf het vrouwencondoom proberen?

Vind hier een aantal diverse vrouwencondooms. Merken zoals: Pasante, Ormelle en FEMIDOM.

Meer over condooms?

Lesje condomologie: Alle soorten en maten condooms uitgelicht!

Het condoom – anticonceptie

Maak van een condoom omdoen een feestje

Beeld: Pinterest, Bol.com

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy