Het condoom – Anticonceptie

door Julia

Een van de meest gebruikte anticonceptievormen is het condoom. Niet alleen beschermt een condoom je tegen zwangerschap, ook beschermt het je tegen een seksuele overdraagbare ziekte. Dit en meer over het condoom lees je hier.

Wat is een condoom?

Een condoom is een soort hoesje gemaakt van dun rubber, het is heel elastisch zodat je het met gemak om een stijve penis kan doen. Er zijn verschillende soorten condooms beschikbaar. Zo zijn er de condooms met reservoir om het sperma in op te vangen, en zonder reservoir deze worden meestal gebruikt voor orale sex. Ook zijn er condooms met glijmiddel en zonder glijmiddel, condooms met noppen of ribbeltjes voor extra stimulatie of extra sterke condooms voor anale sex, deze zijn wat dikker dan de normale condooms. Ook zijn er gekleurde condooms verkrijgbaar en zelfs lichtgevende. En last but not least de condooms met een smaakje, voornamelijk bedoeld voor orale sex, je kunt kiezen uit banaan, chocolade, kokos of aardbei.

Het condoom is verkrijgbaar in verschillende maten, van 47 tot maat 69. De prijs van een doosje condooms hangt af van de speciale eigenschappen , met of zonder glijmiddel, extra dun, extra stimulatie, latexvrij. Voor een doosje van 12 condooms, zonder extra’s dus, ben je rond de 10 euro kwijt.

Hoe gebruik je het?

Net voor de penetratie, voordat de penis met de vagina in aanraking komt, pak je het condoom erbij. Haal hem voorzichtig uit de verpakking en pak hem bij het topje vast (midden in de ring). Vervolgens rol je het condoom zo ver mogelijk af, zodat ie helemaal om de stijve penis heen zit. Als de man is klaargekomen wordt zijn sperma opgevangen in het condoom, zodat dit niet in de vagina terechtkomt. Trek de penis uit de vagina voordat hij verslapt, dit is belangrijk omdat er dan geen zaad uit het condoom kan lekken. Daarbij houd je de ring van het condoom vast, zodat deze er niet afglijdt. Leg een knoop in het condoom, gooi hem weg en was daarna meteen je handen.

 het condoom

Het vrouwencondoom

Naast het gewone condoom bestaat ook het vrouwencondoom, deze ziet er iets anders uit. Het is een zakje met twee buigzame ringen. Je brengt hem in de vagina net voor de penetratie. Dit doe je door de kleinste ring in te brengen, de grote ring blijft aan de buitenkant tegen de schaamlippen aan. Als de man klaarkomt vangt het vrouwencondoom zijn sperma op en zo voorkomt het dat het in de vagina terechtkomt. Trek het condoom er vervolgens voorzichtig uit door de ring aan de buitenkant een kwartslag te draaien.

Betrouwbaarheid

Als je het condoom goed gebruikt is de kans dat je zwanger wordt na sex met een condoom tussen de 2% en 5% per jaar. Dat wil zeggen als 100 mannen een jaar lang altijd condooms gebruiken tijdens de sex er 2 tot 5 zwangerschappen ontstaan. Daarnaast beschermt een condoom je ook tegen seksueel overdraagbare ziektes oftewel een SOA. Tenzij het condoom scheurt of lekt, of als je je handen na de sex niet goed hebt gewassen.

het condoom

Menstruatie bij het gebruik van een condoom

Het spreekt voor zich, maar toch behandelen we het even. Je menstruatie bij het gebruik van een condoom als anticonceptiemiddel blijft hetzelfde. Het condoom bevat geen hormonen en heeft dus geen invloed op je menstruatie. Hiermee kun je ook heel makkelijk controleren of de kans bestaat dat je zwanger bent. Als je altijd rond dezelfde periode ongesteld wordt en overtijd bent, vanaf zo’n twee weken, dan is het verstandig om een zwangerschapstest te doen.

Nieuw het LELO HEX condoom

Nieuw op de markt is het LELO HEX condoom, gemaakt van honingraat (grafeen) en wordt het sterkste condoom ooit genoemd. Het materiaal is zeer buigzaam en de structuur maakt het condoom fijn, maar ook sterk zodat je er zeker bent van goede bescherming tijdens de sex.

Voor- en nadelen

Het condoom heeft zowel voordelen als nadelen, dit zijn ze:

Voordelen

  • Bij goed gebruik beschermt het niet alleen tegen een zwangerschap, maar ook tegen een SOA
  • Het is bijna overal verkrijgbaar, de drogist de supermarkt, online, je hoeft er niet voor naar de huisarts
  • Het kan voorkomen dat de man te snel klaarkomt
  • Het is hygiënisch, het sperma wordt opgevangen en komt dus niet in de vagina en ook niet op je bed, kleding etc.
  • Er zitten geen hormonen in

Nadelen

  • Je moet er altijd aan denken, dat je ze bij je de hand hebt of in huis hebt
  • Veel mannen, maar ook vrouwen ervaren de sex als minder prettig met het gebruik van een condoom
  • Het kan een moodkiller zijn, omdat je het voorspel moet onderbreken om het condoom om te doen zeker als dat niet lukt
  • Iedere keer als je sex hebt moet je een nieuwe gebruiken
  • Het is zichtbaar dat je seksueel actief bent, zeker als je condooms op zak hebt

Wil je meer informatie over het condoom of heb je nog andere vragen? Breng dan een bezoek aan je huisarts.

Bronnen: Thuisarts.nl, Condoom-Anoniem.nl, Sense.info

Meer over anticonceptie:

Voor het zingen de kerk uit: toch geslaagde anticonceptie?

Dag pil & spiraaltje, hallo Natuurlijke anticonceptie!

Morning-after pil: het gemak en gevaar

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy