Voor het zingen de kerk uit: toch geslaagde anticonceptie?

door Lotte

Geen condoom mee en/of de pil vergeten, dan maar voor het zingen de kerk uit gaan? ‘Even terugtrekken’ voor het hoogtepunt heeft iedereen wel eens op een minder trots moment in hun leven gedaan. Maar wat lezen we nu? Was het achteraf toch een prima manier van anticonceptie?

Coïtus interruptus: voor het zingen de kerk uit

Oké, voor het geval je – terecht – heel verstandig bent, leggen we het nog een keer uit. Voor het zingen de kerk uit gaan betekent dat de man, bij gebrek aan anticonceptie, tijdens de (vaginale) sex zijn goedje niet in haar schiet. In plaats daarvan, trekt-ie zijn odol voordat hij klaarkomt terug uit de vagina. De officiële term hiervoor is ‘coïtus interruptus’.

‘Maar er kunnen toch zaadcellen is het voorzicht zitten?’, denk je nu vast. Ja en nee. In het voorzicht zelf zitten geen zwemmers. Wel kunnen er nog zaadcellen in de plasbuis (daar gaat ook het sperma door) zitten van het vorige hoogtepunt. Dit voorkom hij door voor en na de seks voor de zekerheid te plassen.

Maar goed, hoe veilig is deze methode eigenlijk? Het wordt uitgelegd door huisarts Geert-Jan van Holten. “Theoretisch gezien en goed toegepast zou dit een redelijk veilige methode van anticonceptie kúnnen zijn. In de praktijk blijkt het verlaten van ‘de kerk’ (op het juiste moment) echter een kwelling die slechts voorbehouden is aan koppels met ijzeren discipline.”

Pearl Index

De veiligheid van anticonceptie kan worden uitgedrukt in de Pearl Index. Daarbij wordt er verschil gemaakt tussen de theoretische haalbare veiligheid en de werkelijke veiligheid. Houd dus rekening met scheurende condooms, vergeten anticonceptiepillen en het vergeten om de kerk te verlaten voor het hoogtepunt.

Kans op zwangerschap

“Van de koppels die regelmatig onbeschermd seks hebben, is maar liefst 85% binnen een jaar zwanger. Ter vergelijking: een goed geplaatste Mirenaspiraal en een daadwerkelijk geslikte pil hebben een Pearl Index van 0,1%.
Coitus interruptus, terugtrekken voor het klaarkomen, is theoretisch gezien niet veel onveiliger dan een condoom (beide 2 tot 4% zwangerschappen). In de praktijk loopt de kans op zwangerschap na een jaar echter op naar veertig procent” verklaart Van Holten verder. Dat komt doordat mannen het toch lastig blijven vinden om op tijd terug te trekken. Of het gewoonweg vergeten! Vooral als alcohol in het spel is.

Dusse… gewoon die pil slikken/rubbertje altijd in je porto steken!

Bron: Telegraaf / Beeld: Pexels

Meer over anticonceptie:

– Finally! De anticonceptiepil voor mannen

– Maak van condoom omdoen een feestje

– Morning-after pil: het gemak en gevaar

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy