Wat kan je niet vragen aan een transgender persoon?

door Lissa

Het is logisch dat je veel vragen hebt over iets wat je zelf niet meemaakt, maar sommige vragen zijn te persoonlijk of ongepast.

1. Weet je het zeker?

‘Nee, hoe kom je erbij? Ze gaan voor de grap in transitie!’ Iemand voelt zich niet prettig in het lichaam waar die in is geboren en vertelt dit eerlijk. Het is dan erg respectloos om iemands identiteit in twijfel te trekken. Het gaat niet over één nacht ijs.


2. Hoe weet je dat dan?

Hoe weet jij dat jij bent wat jou is aangewezen bij de geboorte? Dat voel je gewoon, daar is geen antwoord op te bedenken.

3. Ga je een geslachtsoperatie doen/ga je je laten ombouwen?

Gebruik het woord ‘ombouwen’ liever niet. Het gaat om mensen, niet om legoblokjes. Ook gaat het je helemaal niet aan, not your business. Het zou ook raar zijn als iemand jou vraagt wat er tussen je benen zit, toch? Ook heeft je geslachtsdeel niks te maken met hoe je identificeert. Het is dus te persoonlijk om die vraag te stellen.

4. Wat is je oude naam/echte naam?

Je ziet het nog vaak in de media gebeuren: de oude naam (of ‘dode naam’) van iemand gebruiken. Dit wordt ook wel dead naming genoemd en is kwetsend. Iemand geeft aan met een bepaalde naam te worden aangesproken en we negeren dat gewoon. Iemand hier naar vragen hoeft niet. De ‘echte’ naam is met welke naam de persoon zich voorsteld.


5. Heb je nog foto’s van vroeger?

Vaak willen transgender personen de tijd voor hun transitie achter zich laten. Ze leven in het nu en focussen zich daar ook op. Als de persoon erover wil praten, komt die daar zelf wel mee.

6. Hoe heb je sex?

Deze vraag krijgen trans personen wel vaker en is niet oké om te vragen. Dat vraag je je andere collega’s of klasgenoten toch ook niet? Mocht je closer met iemand zijn, is deze vraag misschien wel mogelijk, maar ook hier geldt: als iemand erover wil praten, dan opent die zelf het gesprek.


Wat kun je wel aan een transgender persoon vragen? Eigenlijk is het het beste om af te wachten. Als iemand iets kwijt wil, komt die persoon daar zelf wel mee. Wel kun je vragen welke pronouns de persoon gebruikt en kunnen we erop letten om zo inclusief mogelijk te praten.

Meer lezen:

Het LHBTIQAPC ABC

Waarom je een luchtdruk vibrator wilt en hoe je ‘m gebruikt

“Mijn nudes zijn gelekt”: 4 mensen vertellen hun verhaal

Beeld: Pexels, Giphy.com

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy