5 tips om zo inclusief mogelijk te praten

door Lissa

We spreken graag een hele groep aan met ‘jongens’ en gaan er snel vanuit dat iedereen hetero is. Niet echt van deze tijd, toch? The future is inclusive en daarom komen we met tips!

1. Heb geen vooroordeel

Om zo inclusief mogelijk te praten moet je eigenlijk geen vooroordelen of verwachtingen vormen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet er dus vanuit gaan dat je niks van de persoon tegen wie je praat. Je weet het gender en seksualiteit niet. Om zo inclusief mogelijk te praten, ben je dus neutraal, maar praat je ook niet mensen naar beneden en vergeet je niemand.

2. Ontwijk gender

Gender komt veel vaker voor in onze taal dan we door hebben. Denk bijvoorbeeld aan het woord ‘lerarenopleiding’, waarom is het geen leerkrachtopleiding? Maar ook in hoe we mensen aanspreken. Zo zeggen we snel als we voor een groep staan ‘hallo jongens en meiden’. Dit sluit mensen uit die non-binair zijn: zich geen jongen óf meid voelen. En als je erover nadenkt is het eigenlijk heel vreemd dat we wel ‘hé jongens’ tegen een gemixte groep zeggen, maar niet ‘hé meiden’. Het lijkt hierdoor alsof de man de norm is.

Je kunt gemakkelijk zeggen: ‘Hallo mensen’ of ‘Hallo iedereen’. Neem een voorbeeld aan NS. Het bedrijf spreekt personen in de trein al jaren aan met ‘beste reizigers’ in plaats van ‘beste dames en heren’. Zo makkelijk is het! Kleine moeite, groot gebaar.


3. Ga er niet vanuit dat iemand hetero is

Hoe vooruitstreven Nederland soms lijkt, we zijn nog behoorlijk heteronormatief. Dit betekent dat we er van uit gaan dat iedereen hetero is tot het tegendeel is bewezen. Apart, toch? Waarom gaan we er van uit dat iedereen op het andere gender valt? Het is waarschijnlijk gewenning en gemakzucht, want we weten allemaal wel dat dat niet zo is. Hoe kunnen we hier verandering in brengen? Dat is vrij simpel. We zijn nieuwsgierige wezens en als we dan iemand vragen stellen over iemands liefdesleven gaat het vaak mis. Vaak vraag je “heb je al een vriend” aan die vrouwelijke collega. Dit terwijl je niet weet of ze hetero is.

Betere opties zijn: “Hoe is het met de liefde?” Of “Heb je op dit moment een partner?”


4. Stel vragen

Dit is misschien wel de beste tip van dit lijstje: vraag het! Weet je niet hoe iemand zich identificeert of hoe je het gesprek moet aangaan? Vraag het aan de persoon/personen waarmee je praat. Ook kan je het altijd vragen aan je werkgever, mocht je iets schrijven of presenteren voor je werk.

Lees ook ons stuk over pronouns en hoe je ze correct gebruikt.

5. Oefen

Je zal in het begin fouten maken als je let op je woorden, dat maakt niet uit, want van fouten leer je. Op het begin is het ook moeilijk en later zal je dit opnemen in je gewoontes en gedrag. Oefen daarom dagelijks. Het is een idee om het met je vrienden te bespreken, misschien willen hun ook op hun taalgebruik letten en kun je elkaar helpen en controleren.

Waarom is dit belangrijk?

Het is belangrijk om op je taalgebruik te letten omdat het mensen kan buitensluiten en hun identiteit kan uitwissen. Als er namelijk geen woord voor bepaalde mensen is impliceert dat dat ze er niet toe doen of niet zijn. We gaan er vaak vanuit dat we zelf de norm zijn en hierbij sluiten we mensen uit. Door je woorden aan te passen erken je iedereen en laat je zien dat er diversiteit is. Deze (kleine) aanpassingen zorgen ervoor dat iedereen zich geaccepteerd voelt.

Meer over seksualiteit en gender:

Alle seksualtiteiten op een rijtje

Intersekse: Wat is dat precies?

Pronouns: Zo gebruik je non-binaire voornaamwoorden

Bron: Pexels, Giphy.com

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy