Intersekse: wat is dat precies?

door Phlox

De ‘I’ in LHBTIQ+ staat voor intersekse. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar misschien weet je nog niet wat het nou precies betekent. Wat houdt het in om een intersekse persoon te zijn, en hoeveel mensen in Nederland zijn het? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is intersekse?

In Nederland zijn er ongeveer 190.000 intersekse personen. Dit getal is bepaald naar grootschalige steekproef van een Deens onderzoek in 2019 (Fisch et al).

Een intersekse persoon is geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen. Er is dan sprake van bijvoorbeeld een penis en een baarmoeder, of een vulva met een niet-volgroeide penis. Ook kunnen deze personen in hun latere leven wel beschikken over de volgroeide geslachtsdelen van één gender, maar bijvoorbeeld een mix hebben van zowel vrouwelijke als mannelijke chromosomen of hormonen.

Je kunt op het eerste gezicht niet zien of iemand een intersekse persoon is. Soms wordt dat niet eens meteen bij de geboorte herkent en moet er eerst onderzoek worden gedaan om echt te kunnen bepalen of iemand intersekse is. Ook is het geen medische afwijking of iets waarvan je moet genezen.

two people holding a pride flag

LHBTIQ+

Hoewel geslachtsidentiteit en seksuele oriëntatie niet perse met elkaar te maken hebben, is het logisch om de ‘I’ aan het LHBT+ rijtje toe te voegen. Ook intersekse personen vallen namelijk buiten het standaard idee van wat geslacht hoort te zijn- XX chromosomen voor een vrouw en XY chromosomen voor een man- en ook zij krijgen daardoor te maken met stigmatisering en onbegrip binnen de maatschappij.

Intersekse personen hebben meestal niet de behoefte om een geslachtsoperatie te ondergaan en voelen zich in principe uitsluitend man of vrouw (of natuurlijk non-binair). Het is dus geen ‘derde sekse’.

Zoals mannen van Mars komen en vrouwen van Venus, wordt de planeet Mercurius als intersekse symbool gebruikt. In 2017 werd de pride vlag ontworpen.

intersekse pride vlag
De intersekse pride vlag

Vroeger werd de term ‘hermafrodiet’ vaak gebruikt om een intersekse persoon te beschrijven, afgeleid van de Griekse god Hermaphroditus die over zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen beschikt. Deze term wordt nauwelijks meer gebruikt, het is namelijk vrij achterhaald en kan beledigend zijn.

Intersekse herkenning in Nederland

In Nederland wordt er steeds meer gedaan om te zorgen dat intersekse personen worden herkend en gerepresenteerd in de samenleving. Zo werd vanaf 2017 door het COC de ‘I’ gehanteerd in het LHBTI+ rijtje en in 2018 voer er voor het eerst een intersekse pride-boot mee tijdens de Utrecht Canal Pride.

De Organisation Intersex International Europe is een koepelorganisatie die zich inzet voor de rechten van intersekse personen. Deze organisatie is opgericht door documentairemaker en intersekseactivist Miriam van der Have. In 2017 ontving zij van het COC de Bob Angelo Penning voor haar inzet en bijdrage aan de LHBTI acceptatie.

Ook zal er over een aantal jaar (2024/2025) geen geslachtsaanduiding meer vermeld staan op Nederlandse identiteitskaarten. Wel zal er in het paspoort nog M/V/X gebruikt worden.

Meer over LHBT+:

Het LHBTIQAPC ABC

Pronouns: zo gebruik je non-binaire voornaamwoorden

5 must read LHBT boeken

Beeld: Unsplash

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy