Pronouns: zo gebruik je non-binaire voornaamwoorden

door Phlox

We spreken de meeste mensen aan met de voornaamwoorden ‘hij’ of ‘zij’, maar er zijn ook veel mensen die zich niet als alleen man óf vrouw identificeren. Iemand die non-binair of genderfluïde is, wil vaak met andere pronouns aangesproken worden. Als je zelf binair bent, kan het weleens verwarrend zijn maar dat hoeft gelukkig niet. We vertellen je alle ins & outs over non-binaire voornaamwoorden.

Genderidentiteit en pronouns

Wat je geslacht is, wordt al voor je bepaald vanaf het moment van de geboorte. Mensen met vrouwelijke geslachtsorganen krijgen een ‘V’ op hun geboortepapieren en mensen met mannelijke geslachtsorganen een ‘M’. Toch is hiermee lang niet alles gezegd, want het kan zomaar zijn dat dit niet de identiteit is die écht bij jou past.

De ‘T’ in LHBT+ staat voor transgender. Een trans persoon kan ook aangeven andere pronouns/voornaamwoorden te willen gebruiken, meestal zijn dit wel binaire voornaamwoorden (hij/zij). Transgenderinfo beschrijft trans zijn als volgt: “een mismatch tussen het geslacht dat bij de geboorte werd toegekend en de eigen beleving of gewenste uiting van geslacht”. Een geslachtsverandering kan onderdeel zijn van de transitie. Echter hoeft de focus niet te liggen om het lichamelijke, maar juist op het mentale proces. Een geslachtsoperatie is geen voorwaarde te zijn om trans te zijn. Wil je hier meer over weten, check dan transgenderinfo.nl.

Met het woord ‘binair’ wordt er gerefereerd naar het mannelijke en vrouwelijke gender. Mensen die daar niet tussen passen, vallen daar dus buiten en worden daarom ‘non-binair’ genoemd.

Mensen die non-binair zijn (ook wel genderqueer, genderneutraal of gender non comforming genoemd) voelen zich zowel mannelijk als vrouwelijk, wisselen van voorkeur of hebben geen specifieke gender.

Non-binaire voornaamwoorden

Mensen bij wie de genderidentiteit buiten de binary valt, gebruiken ‘die/hun’ of ‘hun/hen of zij/hen’ als persoonlijke voornaamwoorden (they/them in het Engels).

Bij een non-binair persoon gebruik je dus geen termen als ‘zij/haar/haar’ of ‘hij/hem/zijn’, want dat past niet bij de genderidentiteit. De persoon kiest zelf de pronouns. Ook combinaties van het eerder genoemde is mogelijk. Ook als je binair bent, kun je je pronouns aangeven. Tegenwoordig zie je ze steeds vaker in e-mailhandtekeningen en Instagram-accounts vermeld staan.

De juiste grammatica: voorbeeldzinnen met pronouns

+ Ik heb dat boek gisteren aan die uitgeleend.

+ Die vonden het gesprek erg onnodig.

+ Dat zijn zij niet gewend.

+ Hun scriptie kreeg een uitmuntende beoordeling.

+ Dit is <naam>. Zij zijn mijn collega. Ik werk vaak met hun.

Pronouns aangeven/vragen

Weet je niet zeker hoe iemand aangesproken wil worden? Geen probleem, dat los je maar op één manier op. Zoals de Nederlandse non-binaire activist en acteur Thorn Vineyard duidelijk uitlegt in onderstaande YouTube video, is de beste manier om erachter te komen wat iemands pronouns zijn door het gewoon te vragen. Niemand zal dat erg vinden en het laat alleen maar zien dat je geïnteresseerd bent.

Maak je niet druk als je je soms vergist in wie welke pronouns gebruikt- mistakes happen. Zolang je intenties maar juist zijn en je het probeert goed te doen. Je kunt natuurlijk ook iemands naam gebruiken.

Je kunt dus ook jouw eigen pronouns in je Instagram bio en/of e-mailhandtekening aangeven, hiervoor hoef je geen trans- of nonbinair persoon te zijn. Sterker nog, als iedereen hun voornaamwoorden aangeeft, normaliseren we het gebruik en vragen van ieders pronouns! Tenslotte heeft iedereen ze.

Wil je meer weten over het gebruik van non-binaire voornaamwoorden? Volg op Instagram: Thorn Vineyard, Kai Wes, Jamie Windust, Rain Dove.

Meer over LHBTQI:

Het LHBTQIAPC ABC

LHBTQIA+ : wat betekent het?

5 must read LHBT boeken

Beeld: Unsplash

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy