‘Monogamie is dood’

door Julia

Monogamie is dat eigenlijk nog iets van deze tijd? Het is een vraag die me de laatste tijd nogal bezig houdt. Het lijkt steeds moeilijker te worden om monogaam te zijn. Verleidingen van buitenaf zijn niet altijd te weerstaan, maar maakt dat je dan meteen een zwak persoon? Zegt het iets over jou als persoon of is het een natuurlijke drang naar iets, en dus iets wat wij met z’n allen onderdrukken?

One big happy family

Hoe is het allemaal begonnen, relaties en de omgang met elkaar? Als we antwoord willen op die vraag moeten we terug naar de oertijd. Toen leefden mannen en vrouwen in grote groepen met elkaar, de mannen gingen op jacht en zorgden voor veiligheid en de vrouwen verzamelden en droegen zorg voor de kinderen. Seksuele exclusiviteit bestond niet, onze voorouders hadden verschillende seksuele relaties met de mensen uit de groep. Het waren dus geen vreemden, ze kenden elkaar goed en hielden van elkaar, een soort ‘one big happy family’. Seks was voornamelijk voor het zorgen van nageslacht, vrouwen keken hierbij naar goede genen, welke man zorgt voor het beste nageslacht?

Volgens bioloog Sergey Gavrilets werden relaties na verloop van tijd meer een op een; de man zorgde voor veiligheid en voedsel en in ruil daarvoor was de vrouw trouw aan haar man. Dit heeft uiteindelijk geleid tot seksuele exclusiviteit, monogamie, en de regels van het huwelijk.

Verwachtingen

Christopher Ryan, co-auteur van het boek Sex at Dawn stelt dat de mens er eigenlijk niet voor gemaakt is om monogaam te zijn en dat wij in deze tijd onrealistische verwachtingen hebben op het gebied van seksuele relaties. Hij geeft in zijn presentatie voor TED (TED Talk waarin sprekers hun ideeen delen over educatie, de zakenwereld, wetenschap, technologie en creativiteit) een goed voorbeeld hiervan. “Vergelijk het met een dieet, je kunt wel constant fastfood gaan eten omdat het zo lekker is, maar op een gegeven moment gaat je lichaam hier tegen protesteren.”

Ryan bedoelt hier overigens niet mee dat je altijd maar moet toegeven aan al je verlangens en behoeftes, het gaat meer om hoe er gekeken wordt naar mensen die open zijn over deze verlangens en behoeftes. Er rust een taboe op, het is iets waar je niet over na mag denken, laat staan dat je het daadwerkelijk doet. En daar komt dus schaamte bij kijken.

 “Als je getrouwd bent of in een relatie zit en je voelt je nog steeds aangetrokken tot andere mannen of vrouwen dan is er iets mis met je, met je huwelijk, of met je partner.” Het is normaal om die verlangens te hebben, we hebben allemaal een drang naar iets. Of dat nu bepaald eten is, een leuke outfit, of een andere man of vrouw.

De keuze is aan jou

Monogamie is een keuze, zo zegt Ryan, net als dat je ervoor kiest om vegetariër te zijn en geen vlees meer te eten. Maar dat wil niet zeggen dat een hamburger dan ineens niet meer lekker ruikt. Het verlangen zal altijd blijven.

De vraag is: Met het idee dat monogamie de norm is, onderdrukken wij hier een natuurlijke drang mee? In andere woorden: Als monogamie van nature niet in ons zit, is het dan onrealistisch om te verwachten dat we monogaam zijn?

 

Wij van LotteLust zijn heel benieuwd naar jullie mening. Vertel het ons hieronder in de comments of laat een reactie achter op onze social media pagina’s.

 

Bronnen: TED Talk Christopher Ryan, Psychologisch

Beeld: Pinterest

2 reacties

Tessa 26 augustus 2016 - 10:28

Het lijkt wel eens alsof ik als enige wil blijven geloven in het sprookje dat monogamie bestaat, maar als ik om me heen kijk lijkt het opeens zo onmogelijk, gadver!

Beantwoord
Jordy 26 augustus 2016 - 10:32

Monogamie is gewoon iets bedacht door ons mensen, van nature zit dit anders en die zal sterker zijn dan onze normen en waarde.. zo blijkt ook eigenlijk wel…

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy