Anorgasmie: ‘Ik heb nog nooit een orgasme gehad’

door Julia

We hebben allemaal weleens moeite met het krijgen van een orgasme, voor vrouwen is dit nu eenmaal lastiger dan voor mannen. Maar wist je ook dat er vrouwen (en mannen) zijn die nog nooit een orgasme hebben beleefd? Dit wordt ook wel anorgasmie genoemd.

 

Uit onderzoek blijkt dat tussen de 10 en 40% van de vrouwen problemen heeft met het orgasme. Dat varieert van ‘moeite met het bereiken van het hoogtepunt’ tot ‘nog een orgasme gehad’.  Tot die laatste categorie behoort zo’n 10 tot 15% van de vrouwen.

 

Taboe

Over het algemeen wordt er regelmatig bericht of gepraat over ‘problemen met het bereiken van een orgasme’. Maar over anorgasmie houden we blijkbaar ons mond. Ik moet bekennen dat ik nog nooit van deze benaming had gehoord, en als redacteur van LotteLust is dat toch wel beschamend te noemen. Of heeft het ermee te maken dat we er zo weinig over zien en horen? Je zou dus kunnen zeggen dat er een taboe heerst op het ervoor uitkomen dat je nog nooit een orgasme hebt gehad. De vijfentwintigjarige Hannah is een van de vrouwen die anorgasmie heeft, en om het taboe te doorbreken vertelt zij haar verhaal in onderstaande video.

 

 

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor het voor sommige vrouwen en mannen niet mogelijk is om klaar te komen. Psychische factoren als stress, angst, of zoals Hannah zegt het denken dat sex slecht is omdat je dit van je ouders hebt meegekregen. Ook een nare seksuele ervaring, bijvoorbeeld seksueel misbruik, kan zorgen voor anorgasmie. Maar het kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Als je bijvoorbeeld aan een chronische ziekte lijdt die letsel aan de zenuwen toebrengt, zoals diabetes. Of je hebt verwondingen aan het ruggenmerg. Dit geeft een seksuele remming, wat het bereiken van een orgasme in de weg staat.

 

Behandelingen

Voor het behandelen van anorgasmie zijn er diverse mogelijkheden. Om in aanmerking te komen voor een behandeling is het belangrijk dat je eerst een bezoek aan je huisarts brengt. Hij of zij kan je dan doorverwijzen naar de juiste persoon. Dit kan zijn een afspraak zijn bij een seksuoloog, een GZ-psycholoog, of een gynaecoloog als het om een lichamelijke oorzaak gaat.

 

Heb jij net als Hannah anorgasmie en wil je je verhaal graag (anoniem) delen op LotteLust? Reageer dan via: redactie@lottelust.nl

 

Bronnen: The Scene, Gezondheid.be, Mens-en-gezondheid.infonu
Beeld: Pinterest

 

Meer over het orgasme:

Drie sexstandjes voor een langdurig orgasme

Gouden trio is de sleutel tot het vrouwelijk orgasme

Ademhalingstips voor een beter orgasme

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy