Hoe kan je als man vrouwen veiliger laten voelen op straat?

door Lissa

Trigger warning: misbruik, moord en verkrachting

Veel vrouwen voelen zich onveilig op straat en dit is niet heel gek, want in onze wereld gebeuren nare dingen. Zo blijkt uit een onderzoek dat 47 procent van de Amsterdamse vrouwen te maken heeft gehad met straatintimidatie. En de moord op 33-jarige Sarah Everard in Londen is de zoveelste wake-up call!

Niet alle mannen

Gelukkig, we weten het: niet alle mannen zijn vervelende catcallers, ontvoerders of verkrachters. Maar vrouwen kunnen vanaf de buitenkant niet zien of de ene man wel gevaarlijk is en de andere niet. Met de opmerking ‘not all men’ haal je helaas niet het probleem weg. Veel vrouwen hebben dingen meegemaakt op straat (maar ook daarbuiten) die niet door de beugel kunnen. En in plaats van te focussen op dat jij als man dit niet doet, is het slimmer om ervoor te zorgen dat vrouwen zich veiliger voelen en daar kan jij mee helpen.

Wat kan je doen?

Daders aanspreken

Als eerste is het goed om mannen die onze straten onveilig maken daarop aan te spreken. Roept één van je vrienden een vrouw na op straat? Dan mag jij zeggen dat dat niet oké is. Door in gesprek te gaan, zet je iemand tot nadenken. Veel mensen weten niet dat veel vrouwen dit onprettig vinden.

Nu hebben we het alleen over catcalling, maar er gebeuren ook ontvoeringen en ongewenste aanrakingen. Maak het ook bespreekbaar in je vriendengroep.


Loop mee

Heb je een vrouwelijke collega of een vriendin die naar huis moet alleen? Bied dan aan om met haar mee te lopen of fietsen, vaak stelt dit hun gerust. Vraag dit wel aan haar, ze kan zelf de keuze maken of ze dit prettig vindt. Mocht je geen tijd hebben om mee te gaan, kunnen jullie ook bellen tot dat ze thuis is. Zo weet jij als er iets gebeurt.

Houd afstand

Zoals we al eerder zeiden: een vrouw weet niet of jij gevaarlijk bent of niet. Vooral ‘s nachts vinden vrouwen het spannend op straat. Zo blijkt uit een onderzoek dat 57 procent van de vrouwen die ‘s avonds op straat lopen bewust de telefoon in de hand houdt. Mocht je dezelfde kant oplopen als een vrouw, dan kan dit voor haar voelen als een achtervolging. Houd daarom je afstand.


Verdiep je er in

Om goed te begrijpen hoe iemand zich onveilig op straat kan voelen en hoe het is voor vrouwen om gecatcald te worden, is het goed om hier met vrouwen over te praten. Vraag eens je zus, moeder, collega of vriendin. Helaas zullen ze waarschijnlijk allemaal een verhaal hebben.


Meer over intimidatie:

Hoe reageer je bij poging tot seksueel misbruik? Zelfverdedigingexpert geeft advies

Moet je zien: Vrouw reageert hilarisch op catcalling

Stealthing is seksueel misbruik: Vrouwen en mannen geven hun mening

Beeld: Pexels, Giphy.com

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy