Betalen op de eerste date ja of nee?

door Julia

Je hebt al een tijdje een oogje op iemand en tot je grote vreugde heeft hij je eindelijk mee uitgevraagd. Jullie gaan de stad in, lopen een restaurant binnen en bestellen wat. Een paar uur later is daar de rekening, wie gaat betalen?

 

Sommige vrouwen, zoals ik, zijn hier heel stellig in; ‘Eerste date? Hij betaalt’ Terwijl anderen zeggen; ‘Hoezo? Je bent toch zelfstandig, het is niet meer zoals vroeger, de tijden zijn veranderd’.  Of ga je voor de middenweg, ieder de helft betalen?

 

Afknapper

De laatste optie wordt door de meesten vrouwen toch echt wel als een dealbreaker gezien. Als hij voorstelt om de rekening te splitten, dan kun je als vrouw net zo goed meteen zeggen laat mij maar betalen. Een beetje zeikerig is het wel, om zoiets te doen op een eerste date. Maar welke optie is dan het beste? Als hij zijn portemonnee trekt of jij? Stephanie Barret van Metro UK is hier heel duidelijk over:

‘Ik eindig een leuke date het liefst met een kus en het betalen van de rekening’.

 

Mijn geld, mijn regels

Stephanie is een vrouw die graag betaalt tijdens een date. Ook op de eerste date ja. Waarom? Volgens Barret hebben mannen een bepaalde verwachting als vrouwen hen de rekening laten betalen. ‘Mijn moeder zei altijd: mijn geld mijn regels’. Stephanie kreeg dit als kind al van haar moeder te horen, vroeger wilde ze namelijk niets liever dan naar de Pizza Hut, maar haar moeder koos liever voor Pizza Express. ‘Als mijn moeder het niks vond, dan gingen we niet wat ik ook zei het was aan dovemansoren gericht’. Zo kreeg Barret al vroeg mee dat de keuze lag bij degene die betaalde. ‘Zelfs als kind begreep ik de logica hierachter’.

 

In charge

‘Geld betekent macht en macht betekent dat je een keuze hebt’. Daarom, zo zegt Stephanie hebben kinderen al zo snel een bijbaan. Zelf werkt ze al sinds haar twaalfde. Die macht vertaald zich ook naar een date, want als jij de persoon bent die betaalt hoef je je niet schuldig te voelen over het bestellen van een dure maaltijd of dat derde drankje. ‘Jij bepaalt naar welk restaurant jullie gaan en je hebt de vrijheid om te bestellen wat je wilt’. Ze ziet het zo; je bent beiden volwassen en je bent allebei in staat om te betalen.

 

Gebaar

Ik moet toegeven dat Stephanie goede argumenten heeft. Maar ik ben toch van mening dat je hiermee meteen de verhouding scheef legt. Stephanie ziet, hem laten betalen op de eerste date als iets wat in strijd staat met haar onafhankelijkheid. En dat begrijp ik heel goed, maar ik denk dat je het meer moet zien als een gebaar. Mannen weten wel dat jij net zo goed de rekening kunt betalen, ze weten dat je een onafhankelijke vrouw bent die heel goed voor zichzelf kan zorgen, ze weten dat je ze eigenlijk niet echt meer nodig hebt. Eh ja, en dat is dus mijn punt, gaan we hier niet een beetje ver in?

Kunnen we de man ook nog even man laten zijn? Laat hem als een echte man je de weg wijzen, je band plakken, en de rekening op de eerste date betalen. En, andersom, mogen wij vrouwen ook eens even genieten van een heerlijk etentje zonder dat we daar voor hoeven te betalen? Ook al weten we heel goed dat we onafhankelijk zijn, is het soms toch fijn om getrakteerd te worden?

 

Wat vinden jullie?

 

Wie hoort de rekening te betalen op de eerste date?

View Results

Laden ... Laden ...

 

 

Bron: Metro UK
Beeld: Pinterest

 

Meer over de eerste date:

– Waarom sex op de eerste date helemaal oké is

– De perfecte eerste date volgens Nederlandse singles

– De slechtste eerste datelocaties volgens een datingexpert

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy