Vooroordelen van tattoos

door Madelief

Anno 2018 is het heel normaal om een tatoeage te hebben. Uit enquêteonderzoek  van OBiN bleek dat in 2015 meer dan anderhalf miljoen Nederlanders van 12 jaar en ouder een tatoeage hebben. Daarvan is 60 % vrouw. Hype of geen hype, veel mensen staan snel met een oordeel klaar over mensen met tattoos. Wat deze vooroordelen precies zijn werd recent onderzocht door Amerikaanse wetenschappers..

Het onderzoek

Wetenschappers uit Amerika onderzochten deze vooroordelen ten aanzien van getatoeëerde mannen en vrouwen. Voor het onderzoek lieten ze 241 verschillende mensen foto’s bekijken van mannen en vrouwen met tatoeages, of van dezelfde foto’s waarbij de tatoeages digitaal waren verwijderd. De deelnemers gaven aan wat hun verwachtingen waren ten aanzien van het karakter van de mensen op de foto’s. Aan de hand van deze resultaten kwamen ze tot enkele, verassende, inzichten.

Negatief

Uit het onderzoek bleek dat, op verschillende vlakken, mannen en vrouwen met tatoeages negatiever werden beoordeeld dan niet-getatoeëerde mannen en vrouwen. Ze werden verwacht minder intelligent te zijn en negatiever beoordeeld ten aanzien van persoonlijkheidskenmerken. Zo werden vaak bestempeld als: ‘onaangenaam’, ‘arrogant’, ‘koelbloedig’ en  ‘dominant’. Daarnaast bleken ze te worden gezien als zwaardere drinkers.

Miss independent

Maar geen zorgen tattoo lovers… Want, ondanks deze negatieve uitkomsten, hebben we ook goed nieuws. Uit het onderzoek bleek namelijk heel duidelijk dat vrouwen met tattoos, ongeacht het aantal of de vorm er van, eerder worden gezien als sterk en onafhankelijk. En, als we Ne-Yo moeten geloven, is er niks aantrekkelijker dan dat!

Tattoo of Taboe

Je zou misschien denken dat in het jaar 2018 vooroordelen en stereotypes wel aardig verdwenen zouden zijn, maar blijkbaar is dat niet zo. Ondanks de populariteit van tatoeages vertegenwoordigen ze dus nog steeds een bepaald stigma. Negatieve stereotypen over getatoeëerde personen kunnen mensen ertoe brengen te generaliseren en de verwachting scheppen dat alle getatoeëerde personen ongewenste eigenschappen bezitten. Uiteraard is een tattoo nemen iets waar je goed over na moet denken, het is tenslotte permanent. Toch hopen wij dat de negatieve vooroordelen over tattoo’s over een paar jaar volledig zijn verdwenen want het is waar wat ze zeggen: ‘you can’t judge a book by its cover’..

 

Meer over tattoos

De meest sexy plekken voor een tattoo volgens mannen

Waarom vrouwen met tatoeages een beest zijn in bed

YES! Tattoo chicks hebben meer zelfvertrouwen

Bron: The Journal of Social Psychology/ Beeld: Unsplash 

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy