Een negatieve zwangerschapstest: waarom is het nog een taboe?

door Gina

Een kindje op de wereld zetten is iets waar sommigen van dromen, maar anderen juist niets van willen weten. Toch zien en lezen we er weinig over op sociale media. Influencer Vera Camilla (30) vond het dan ook hoog tijd om deze stilte te verbreken.

Bijzonder beeld

Vorige maand plaatste Vera samen met haar vriend Jef (31) een dolgelukkige selfie op Instagram waarin ze een negatieve zwangerschapstest vasthoudt. Het stel is al bijna acht jaar samen, maar willen simpelweg nog geen kinderen. In de caption schreef ze: “Ik heb dit beeld nog nooit gezien. Een volwassen koppel dat dolgelukkig een negatieve zwangerschapstest vasthoudt.”


Sociale druk

Net als Vera zijn er genoeg andere vrouwen die bewust kiezen voor een kindvrij leven. Toch wordt hier nog vaak met ongeloof op gereageerd. Maar waarom eigenlijk? Wij spraken hierover met psycholoog Ellen Huijsmans:

“Biologisch gezien overleven we door ons voort te planten. Dit gevoel zit nog verstopt in ons systeem, dus onbewust voelen veel mensen dat dit iets is wat we moeten blijven doen. Als iemand kiest om dat systeem te doorbreken kan het voelen dat diegene niet mee doet om de soort te laten bestaan”, laat ze weten.

Daarnaast komt er ook veel sociale druk bij kijken. “Er ligt ook veel sociale druk als je ouders graag opa en oma willen worden of als veel vrienden van je kinderen hebben. Daarnaast liggen er soms verwachtingen over wat het betekent voor de toekomst: zonder kinderen word je eenzaam. Wie zorgt er dan later voor jou? Wat blijft er dan van jou in de wereld nog bestaan? Mensen denken vaak vanuit eigen perspectief en verdiepen zich niet per se in de reden waarom mensen wat anders kiezen. Door al die redenen wordt het als ‘normaal’ gezien om kinderen te willen en zie je dat mensen voelen dat ze zich moeten verdedigen als ze dat niet willen. Dit start al geen fijn gesprek en daardoor wordt het meer een taboe.”

Een opluchting

Er zijn genoeg goede redenen waarom vrouwen ervoor kiezen om géén kinderen te nemen. “Er zijn niet altijd expliciete redenen. Veel vrouwen nemen geen kinderen omdat ze de wereld zoals die nu is geen fijne plek vinden om hun kinderen in op te laten groeien. Daarnaast kunnen angsten over geen goede ouder zijn een rol spelen. Het kan ook simpelweg omdat ze het gewoon niet willen of geen gevoel hebben bij en voor kinderen”, aldus Ellen.

Voor deze vrouwen voelt een negatieve zwangerschapstest eerder als een opluchting dan een grote schrik. Zo ook voor Vera: “De negatieve test voelde als een gigantische opluchting, want ik ken de verdrietige verhalen van stellen die in verwachting willen raken, maar bij wie het niet lukt. Over hoe groot die wens kan zijn en hoe onverteerbaar het verdriet. Maar voor ons is het anders. Ik ben me heel goed bewust van mijn genen, mijn bagage. Angst en depressie. Ik zou me rot schrikken als ik in verwachting zou blijken en dan een heel moeilijke keuze moeten maken.”


Taboe doorbreken

Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds meer over gesproken en kunnen berichten als die van Vera meer awareness creëren over kindloosheid. Het is namelijk harstikke oké om zelf beslissingen te maken over je eigen lichaam. Uiteraard zal dit niet over één nacht ijs gaan, maar stapje voor stapje kunnen we voor meer openheid en begrip zorgen voor vrouwen zonder kinderwens!

Meer lezen over zwangerschap:

Wat gebeurt er precies bij een abortus?

Hoe kan een lesbisch stel samen zwanger worden?

Mythes over abortus

Beeld: Pexels

2 reacties

Sonja 25 november 2021 - 16:16

Goed zo!! You go girl!!

Beantwoord
Gina 3 december 2021 - 14:48

Thanks! :)

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy