Wat gebeurt er precies bij een abortus?

door Chiara

Zelfs al ben je enorm zorgvuldig met de pil (of een ander anticonceptiemiddel), kan het je overkomen: ongewenst zwanger raken. Wat doe je dan? Geen enkele vrouw wil deze keuze moeten maken. Sta jij voor deze lastige beslissing? Dit is alles wat je moet weten over het afbreken van een zwangerschap met een abortus.

Je kunt tot 24 weken van de 40 weken zwangerschap abortus laten plegen. Er zijn drie verschillende methodes om een zwangerschap te beëindigen. Welke behandeling je ondergaat, hangt volledig af van hoeveel weken je zwanger bent.

Pas op! Dit artikel bevat schokkende informatie en is niet geschikt voor de gevoelige lezer.

Abortuspil

Sinds 2000 is de abortuspil beschikbaar in ons land. Tot negen weken na de eerste dag van je laatste menstruatie kun je deze gebruiken om een eind te maken aan je zwangerschap. Een abortuspil bestaat eigenlijk uit drie pillen en zijn uitsluitend verkrijgbaar bij abortusklinieken en huisartspraktijken. Je moet dus eerst even een belletje plegen om een afspraak te bemachtigen. Tijdens het consult krijg je de eerste pil die een stofje bevat die de werking van het zwangerschapshormoon stopt. Na het innemen van deze pil mag je naar huis, waar je de overige twee pilletjes vaginaal moet inbrengen. Het werkzame stofje misoprostol lost op in je baarmoeder, waardoor deze samentrekt en het embryo automatisch wordt afgestoten. Na het innemen van de pillen kan er hevig bloedverlies optreden. Het kan zijn dat je een klein blaasje of vliesje met vlokjes tussen het bloed ziet. Andere bijwerkingen zijn buikpijn, winderigheid, diarree, misselijkheid en een koortsig gevoel. Het beste medicijn hiertegen is rust.

Lees hier meer de abortuspil.

Zuigcurettage

De meest voorkomende vorm van abortus is zuigcurettage. Normaal gesproken wordt dit tot 12 weken na de eerste dag van de laatste bloeding toegepast. Voor de behandeling wordt de baarmoedermond gedesinfecteerd en lokaal verdooft. Daarna wordt de baarmoedermond zodanig opgerekt dat de plastic buis ingebracht kan worden. Deze buis zuigt het bevruchte eitje als het ware op. De ingreep duurt tussen de 5 en 15 minuten en gebeurt onder lokale verdoving. Het is ook mogelijk om voor volledige narcose te kiezen, mits je vier uur voor de ingreep niets meer hebt gegeten of gedronken. Na de ingreep moet je twee uur uitrusten in de kliniek. Wanneer je er vroeg bij bent zijn de bijwerkingen vergelijkbaar met een normale menstruatie. De bijwerkingen bij gevorderde zwangerschappen zijn hoge koorts, hevige buikpijn, veel bloedverlies, misselijkheid na de narcose en infecties. Je krijgt na afloop een recept mee voor medicijnen die de pijn tegengaan. Daarnaast is het erg belangrijk de dagen na de ingreep veel te rusten.

Lees hier meer over zuigcurettage.

Dilatatie en evacuatie

Bij 13 tot 24 weken zwangerschap is de embryo vaak te groot om door een buisje te zuigen. De schedel en botjes zijn al gehard, waardoor er een andere methode moet worden toegepast. Bij dilatatie en evacuatie (ook embryotomie genoemd) wordt de baarmoedermond wijder gemaakt. De moeder wordt hierbij verdoofd. Het vruchtwater wordt met een buisje weggezogen. Vervolgens gaat de arts met een klem de baarmoeder binnen om de schedel en andere lichaamsdelen plat te drukken en te verwijderen. Het klinkt heel naar, en dat is het ook. De kans op bloedingen en beschadigingen aan de baarmoeder en de baarmoedermond zijn erg groot bij deze behandeling. Evenals de kans op een verdrietige gemoedstoestand.

Lees hier meer over de embryotomie.

Nazorg

Na alle typen behandelingen is het naast voldoende rust ook belangrijk om rekening te houden met het feit dat je baarmoedermond de komende twee weken iets breder is. Sex, tampons, zwemmen, in bad gaan en vaginale douches worden daarom sterk afgeraden. Als je veel pijn ervaart kun je altijd een aspirientje nemen of een warme kruik klaarmaken. Bij hevige symptomen is het altijd slim om je behandeld arts in te lichten.

Je beslissing maken

Heftig, hè? Voorkomen is dan ook beter dan ‘genezen’. Niet alleen heeft abortus plegen veel effect op je lichaam, maar ook op je emoties. Een kindje weg laten halen is niet niets. Maak dus altijd gebruik van een anticonceptiemiddel en gebruik deze op de juiste manier. Ben je deze vergeten? Ga dan langs de huisarts voor een morning-after pil! Komt dit advies te laat? Praat dan eerst met je naasten over je gevoelens en denk goed na over je uiteindelijke beslissing. Bij je huisarts kun je ook terecht voor een goed gesprek en gezondheidsinformatie.

Belangrijk om te lezen als je (nog) geen kinderwens hebt:

Kun je zwanger raken als je ongesteld bent?

Dit is de invloed van drugs en medicijnen op de anticonceptiepil

7 oorzaken waardoor je anticonceptiepil onbetrouwbaar wordt

Bronnen: Abortuskliniek Amsterdam/Mens en Gezondheid, Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy