Mythes over abortus

door Maaike

Ben je ongepland zwanger en is het voor jou nog niet het juiste moment voor een kindje? Dan overweeg je misschien wel een abortus. Mensen die anti-abortus zijn maken ongewenst zwangere vrouwen vaak bang met verhalen die eigenlijk helemaal niet kloppen. Daarom hebben wij drie mythes over abortus op een rijtje gezet.

Mythe 1: Van abortus word je onvruchtbaar

Niet waar: wanneer een abortus correct wordt uitgevoerd, brengt het geen schade aan de eierstokken of baarmoeder. Het beïnvloedt je vruchtbaarheid niet en je kans op kinderen krijgen is in principe nog steeds even groot als voor de abortus. Je bent zelfs na de ingreep meteen weer vruchtbaar. Artsen raden wel aan om twee weken daarna geen sex te hebben.

abortus

Mythe 2: Met de ‘abortuspil’ kun je een zwangerschap tot 22 weken afbreken

Niet waar: de ‘abortuspil’(medicamenteuze overtijdbehandeling) kan een zwangerschap van maximaal zeven tot negen weken (63 dagen overtijd) afbreken. Binnen 48 uur slik je twee soorten pillen: een pil met het progestageen hormoon om de ontwikkeling van een zwangerschap tegen te gaan en 24 uur later een pil die ervoor zorgt dat door samentrekkingen van de baarmoeder het vruchtje wordt afgestoten. Bij zwangerschappen ná negen weken kan alleen een abortusbehandeling worden uitgevoerd.

Lees ook: Help: ik heb onbeschermde sex gehad, wat nu?

Mythe 3: De arts of je partner kunnen zien dat je een abortus gepleegd hebt

Niet waar: een maand na de ingreep is er lichamelijk niet te zien dat je ooit een abortus hebt gehad. In principe kan iemand die geen arts is niet merken dat je een abortus onderging. Tot een maand erna kan je baarmoeder uitgezet zijn en je baarmoedermond lichtjes ontsloten, dus zou een arts zou dat kunnen merken tijdens een vaginaal onderzoek. Na een maand is dit hersteld en is er niets meer zichtbaar. Een abortus laat geen blijvende letsels achter aan de baarmoeder, maar je kunt wel enkele dagen last hebben van (heftig) bloedverlies.

Meer over mythes:

Vier menstruatie mythes ontkracht

Lees ook: sexmythes die jij nog steeds gelooft

Acht mythes over BDSM

Bron: OneWorld, Fara.be, abortuskliniek Amsterdam | Beeld: Pinterest

2 reacties

Marloes 27 januari 2020 - 23:22

Misschien goed om even iets aan te passen. Een Abortus middels een curettage kan wel degelijk schade aan de baarmoeder opleveren en risico’s voor een eventuele toekomstige zwangerschap. De medicamenteuze abortus inderdaad niet. Als klinisch verloskundige weet ik hier alles van. Ik ben eventueel bereikbaar voor meer informatie.

Beantwoord
Lotte 29 januari 2020 - 09:58

Dankjewel Marloes! We gaan ernaar kijken!

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy