Help! Je hebt onbeschermde sex gehad, wat nu?

door Lotte

Het condoom is gescheurd en je gebruikt geen andere vorm van anticonceptie. Ineens bekruipt je een angstig gevoel. Wat nu?! Met een morning-afterpil voorkom je een ongewenste zwangerschap, maar er zijn zoveel soorten verkrijgbaar… Welke kies je?

Er zijn twee soorten morning-afterpil, ook wel noodanticonceptie genoemd. De een bevat het progestageen hormoon levonorgestrel en de andere ulipristalacetaat als belangrijkste bestandsdeel. Beiden zorgen ervoor dat de ovulatie wordt uitgesteld en een bevruchting van de eicel wordt voorkomen.

Wat is het verschil qua werking? 

Ulipristalacetaat werkt ruim drie keer zo effectief dan levonorgestrel doordat de ovulatie ook wordt uitgesteld als deze op het punt staat te gebeuren en is deze ook nog in te nemen na vijf dagen onbeschermde sex. De pil die ulipristalacetaat bevat is de ellaOne. Veiliger, dus! 

Wat doet de morning-afterpil? 

Belangrijk is dat de morning-afterpil geen zwangerschap voorkomt als er net een ovulatie heeft plaatsgevonden. Het breekt geen zwangerschap af en is dus geen abortuspil. Om te weten of de pil gewerkt heeft moet je wachten op je volgende menstruatie. Mocht deze te laat zijn, doe dan zo snel mogelijk een zwangerschapstest. 

Bijwerkingen van de ellaOne 

De bijwerkingen zijn beperkt, maar natuurlijk voor iedereen verschillend. De meest voorkomende is hoofdpijn. Daarnaast zijn misselijkheid, buik en rugpijn ook klachten die voor kunnen komen. Gelukkig is het geen hormonenbom en de pil heeft geen invloed op je vruchtbaarheid. Let op! Gebruik de morning-afterpil niet als een gewoon anticonceptiemiddel, maar blijf het zien als een noodpil. 

morning-afterpil ellaone ervaring

Ervaring met morning-afterpil ellaOne:

Viv (27) uit Amsterdam heeft de ellaOne gebruikt en vertelt aan ons over de ervaringen.

Waarom had jij voor de ellaOne gekozen? 

“Ik was niet aan de pil en het condoom was gescheurd. Toen ben ik met spoed op zoek gegaan naar een verkooppunt voor morning-afterpillen. Ik was op zoek naar het roze doosje – van een eerder gebruikte morning-afterpil -, maar toen werd mij de morning-afterpil ellaOne geadviseerd door de verkoopster, omdat hier geen hormonen inzitten.”

Hoe was je ervaring met de ellaOne? 

“Bij de drogist werd mij verteld dat de ellaOne een ovulatie voorkomt net als de andere pillen, maar dat de betrouwbaarheid hoger is. Echter vond ik het wel spannend omdat ik niet wist of ik net een eisprong had gehad. Daarnaast was ik benieuwd naar de bijwerkingen omdat ik deze pil voor het eerst zou nemen. De gebruiksaanwijzing was wel heel duidelijk. Ik vond het fijn om de werking van de pil en de eventuele bijwerkingen nog even te lezen.” 

Had je last van bijwerkingen?

“Bij een ander morning-afterpil heb ik wel ooit last gehad van bijwerkingen na het innemen. Toen kreeg ik een paar dagen enorme buikkrampen. Bij de ellaOne heb ik gelukkig geen bijwerkingen gehad. “

Indien noodzakelijk zou je nog een keer kiezen voor de ellaOne?

“Mocht het nodig zijn dan zou ik zeker nog een keer voor de ellaOne kiezen.”

 

Meer over anticonceptie:

Dit is de invloed van drugs en medicijnen op de anticonceptiepil

7 oorzaken waardoor je anticonceptiepil onbetrouwbaar wordt

De minipil: de pil, maar met minder hormonen

Beeld: Unsplash

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ellaOne.

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy