Heeft je menstruatiecyclus invloed op je orgasme?

door Madelief

Zoals iedereen die ooit ongesteld is geweest heeft ervaren, een menstruatiecyclus is een ingewikkeld gebeuren. Je weet nooit precies wanneer je ongesteld wordt, hoe heftig het bloedverlies gaat zijn en hoe lang het gaat duren. Met behulp van apps, of gewoon een good old agenda, kan je berekenen wanneer je ongesteld wordt of de ovulatie plaats gaat vinden. Helaas is dit, zelfs bij een regelmatige cyclus, nooit 100% betrouwbaar. Is het je ook wel eens opgevallen dat je menstruatiecyclus invloed heeft op je orgasme? Je orgasmes verschillen in intensiteit en sensatie gedurende je menstruatiecyclus. De ene dag kan je orgasme heel intens en heftig voelen en laat het je hele lichaam schudden, terwijl de climax de andere dag subtieler is. Kortom, veranderingen die plaatsvinden in je lichaam kunnen sex beter maken en de kans op een orgasme vergroten. Wij zochten uit waar dit door komt! 

Libido

Volgens PsychologyToday hebben verschillende onderzoeken vastgesteld dat de menstruatiecyclus van een vrouw een automatisch effect heeft op haar libido. Het libido is op het hoogst rond het tijdstip van de eisprong halverwege de menstruatie, het moment waarop vrouwen vruchtbaar zijn dus. Dit is de manier van de natuur om voortplanting aan te moedigen.  De Universiteit van Virginia heeft een onderzoek uitgevoerd waarin 115 vrouwen van 23 tot 45 jaar tweemaal een enquête moesten invullen, een keer tijdens de ovulatie en een keer rond de menstruatie. De vrouwen meldden significant meer zin in sex en betere orgasmes te hebben halverwege de cyclus. Dit bleek ook uit een Nederlands onderzoek waar ze dit onderzochten door het laten zien van erotische video’s aan 20 vrouwen wier geslachtsdelen werden bedraad om de bloedstroom te meten. Een verhoogde bloedstroom is een indicator van sexuele opwinding. Ze concludeerden dat de genitale bloedstroom van vrouwen het meest toe neemt rond het tijdstip van de eisprong. Daarnaast lieten de vrouwen weten in een begeleidend onderzoek dat ze het meest opgewonden waren die tijd van de maand.

Orgasme

Naast het effect van de eisprong op je libido, waardoor je meer zin in sex krijgt, heeft het ook direct effect op de intensiteit van je orgasme. Dit werd bevestigd in een interview van RedBook met Dr Jamie Knopman, een vruchtbaarheidsarts uit New York. Hij legt uit dat hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus hier invloed op hebben. “Terwijl de eerste helft van de cyclus wordt gedomineerd door oestrogeen, wordt de tweede helft gedomineerd door progesteron. Daarnaast komen hormonen zoals LH (luteïniserend hormoon), FSH (follikelstimulerend hormoon) en testosteron op. Hierdoor kan je lichaam veel veranderingen ervaren. Sommige hebben te maken met sexueel verlangen en het vermogen om een ​​orgasme te bereiken.” Rond de ovulatie, wanneer de oestrogeenspiegels op hun hoogtepunt zijn en hun lichaam een stijging van LH ervaart (het hormoon dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van het loslaten van een ei van de eierstok), hebben vrouwen meer kans een orgasme te bereiken. Door de hormonale veranderingen wordt de vagina strakker en gladder, waardoor sex aangenamer kan aanvoelen en je meer kans maakt op een orgasme (misschien zelfs een krachtigere). Daarnaast wordt sex gemakkelijker doordat de baarmoederhals rond de ovulatie in een meer comfortabele positie komt te liggen.

Feestweek

Gedurende je menstruatie en enkele dagen erna daalt het oestrogeenniveau. Dit kan je libido verminderen en vaginale droogheid veroorzaken. Hoe droger je vagina voelt, hoe minder plezierige frictie je ervaart tijdens de sex en hoe minder genot je voelt. Daardoor zal je lichaam waarschijnlijk minder opbouwen voor de ultieme uitbetaling: een intens orgasme. Maar.. volgens Kameelah Philips, een gynaecologe uit New York, is het effect van de menstruatiecyclus op het orgasme sterk afhankelijk en zo complex is als de vrouw zelf . En ja, tegen alle verwachtingen in, kunnen orgasmes tijdens je menstruatie ook geweldig zijn. “Afhankelijk van het comfort van een vrouw en haar partner met bloeden, kan het orgasme om een ​​paar redenen intenser zijn,” zegt Phillips. “De verhoogde bloedstroom naar het bekken kan leiden tot een grotere genitale gevoeligheid en dus een intenser orgasme. Of je nu aan boord bent met sex of masturbatie tijdens je menstruatie, of het je een beetje misselijk laat voelen, wees gerust dat orgasmen zeer complexe uitingen zijn van de fysieke, emotionele en psychologische toestand van vrouwen”, aldus Phillips.

Het brein is een krachtig geslachtsorgaan, en hoewel stijgende niveaus van oestrogeen en progesteron ons naar het orgasme kunnen leiden, zullen hoe we over onszelf en onze partner denken uiteindelijk beslissen hoe intens het orgasme is. Met andere woorden: je geweldig goede orgasme ligt in jouw handen (letterlijk, én figuurlijk).

Meer over orgasmes:

Wauw: fotoserie laat vrouwen zien voor, tijdens en na orgasme

Het vrouwelijke orgasme: 8 belangrijke waarheden

‘OMGYES’ leert mensen alles over het vrouwelijk orgasme

Bron: PsychologyToday, Redbook / Beeld: Unsplash 

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy