Waarom je steeds weer valt voor foute mannen

door Lotte

Vanaf het moment dat je hem ontmoet weet je dat hij bad news is. Maar het maakt je geen moer uit: je wil hem. Tegen beter weten in blijf je bij hem, hopend dat hij verandert, ook nadat hij je hart heeft gebroken. En nadat jullie echt over en uit zijn, val je gelijk weer in de armen van een even zo foute man. Waarom doen we het ons zelf eigenlijk aan?

Sigmund Freud verklaarde het al eerder als ‘repetition compulsion’: wanneer je (on)bewust zoekt naar een relatie die lijkt op een vorige, om het als het ware een tweede kans te geven. Door de teleurstelling van je eerdere liefde, zoekt je naar een gelijksoortig liefje voor een do-over. Die gelijkenis kan liggen in zijn humor, looks of hobby’s. Je was er zo van overtuigd dat je foute man #1 kan fixen, dat je het aan jezelf wil bewijzen dat het bij nummertje 2 wel moet lukken. Of nummer 3 of 4… Je begrijpt het.

Kapotte radar voor foute mannen

Wanneer je in vorige relaties te kort bent gekomen aan emotionele behoeftes, zoals waardering en respect, werkt je radar voor foutes types niet meer goed. Zo verklaart psychologe Gilbertson in Psychology Today waarom veel sommige steeds weer op foute mannen vallen. Dus, als je niet weet hoe het is om goed behandeld te worden, heb je het niet door wanneer Mr. Nice Guy op je stoep staat.

Fout = vertrouwd

Nu denk jij misschien: maar van fouten in vorige relaties leer je toch juist? Dat geldt voor sommige ladies wel, maar voor anderen zijn de emotionele gevolgen zo zwaar dat het ze dwarsligt in volgende liefdesverhoudingen. Daarnaast zijn ‘slachtoffers’ van foute mannen blind voor de alarmsignalen aan het begin van een nieuwe rela. “Eigenlijk, zou het ze juist closer maken met de partner, omdat het vertrouwd aanvoelt”, aldus Gilbertson.

Narcist is onweerstaanbaar

Waarom vallen we überhaupt op een narcistische man? Begin dit jaar vroegen Engelse wetenschappers zich dit ook af. Ze vroegen 146 Britse vrouwen tussen de 18 en 24 jaar oud naar hun dating ervaringen of trouwplannen. Ook werden ze ondervraagd naar hoe aantrekkelijk ze narcistische eigenschappen bij een man vonden. Oh boy, daar kwamen geen mooie resultaten uit.

Bij de vrouwen met bovengemiddelde ervaring én die in de toekomst wel wilden trouwen, hadden de grootste zwak voor narcistische mannen. Ze wisten heus wel dat deze foute types geen gemakkelijke types waren, maar dat viel in het niets vanwege de associaties met status en geld.

Wat te doen als je op foute mannen valt

Val je bewust of onbewust altijd weer op die foute man? Gilbertson geeft een heel waardevolle tip. Voorkom relatie issues door minder op je partner te ‘leunen’. Voordat je in een (nieuwe) relatie duikt, zorgt eerst dat je aan jezelf denkt.

foute mannen vallen foute mannen

Bron: Psychology Today & Journals Elsevier / Beeld: Pexels/Giphy

Meer over liefde:

– Veel voorkomende sexklachten bij therapeut

– Is pijpen liefde tonen? 2 vrouwen en mannen vertellen

– Voorkeur penislengte hangt af van relatie

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy