Wow: zoveel mensen op de wereld hebben herpes

door Lotte

Herpes. Je kan het één keer oplopen en dan zit je je hele leven lang eraan vast. Niet altijd is het virus te zien, maar het zal altijd blijven sluimeren in je lichaam. Brrr. Een enge gedachte. Wat het nog enger maakt, zijn de feiten uit een nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidorganisatie.

We geloven onze ogen niet. Lezen we dit nou goed? Maar liefst twee derde van de wereldbevolking is besmet met herpes. Je zou er bijna smetvrees van krijgen.

Soorten herpes

De onvriendelijke vriend heb je voor het leven. Maar de ene herpes is de andere niet. Er valt een onderscheid te maken tussen twee vormen. Herpes simplex type 1 (HSV-1) is de variant die koortsblaasje op de mond, de lippen en het gezicht. Het andere type heet herpes simplex type 2 (HSV-2). Dit is misschien wel de meest beruchte herpes. Heus, een koortslip is ook geen mooi gezicht… Maar genitale herpes, daar moet je pas echt voor oppassen. Zoals je misschien wel weet wordt deze vorm van het herpesvirus door sex doorgegeven.

Gelukkig hebben de meeste mensen de ‘milde’ herpesvorm: 3,7 miljard mensen van over de hele wereld zijn namelijk besmet met HSV-1. Genitale herpes is de ongewenste levenslange partner van 417 miljoen mensen.

Herpes en sex?

Een hele hoop mensen lopen dus met het virus rond. Met die wil je dus niet in het bed duiken. Want… een condoom beschermt je niet als het herpesvirus op de schaamstreek is genesteld. Dat gedeelte van jouw huid en de huid van je sexbuddy wrijven namelijk ook tegen elkaar aan. Vooral het type 2 is rond de geslachtsdelen te bespeuren, maar volgens het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganistie hebben ook steeds meer mensen koortsblaasje in deze zone. Dit komt door de populariteit van orale sex. Blaasjes op de mond verplaatsen zich op deze manier gemakkelijk naar de private parts.

Herpes gevaarlijk?

Je kunt je in ieder geval lichte zorgen maken over besmettingsgevaar. Zorg altijd dat de man waarmee je naar bed gaat een jasje om zijn jongeheer doet. Bij vaginale sex, maar óók bij orale sex. Werp ook een subtiele, maar kritische blik op zijn zaakje en schaamstreek. Zie je rare, rood- of geelgekleurde blaasjes? Trek je kleren weer aan en wegwezen! Wees ook zelf verantwoordelijk en laat je regelmatig testen. Vooral als je verschillende bedpartners hebt.

Wat betreft HSV-1, het is lastig om aan de buitenkant te zien of iemand het virus meedraagt. Je kan het bijvoorbeeld ook krijgen door uit een flesje te drinken van iemand die last heeft van koortslippen.

Wat te doen?

Als je toch per ongeluk herpes hebt opgelopen, ga dan direct naar de huisarts. HSV-1 is vervelend, maar over het algemeen niet gevaarlijk. Als je de koortsblaasjes in je ogen krijgt, is er een zeldzame kans dat het blindheid veroorzaakt. Over HSV-2 moet je je meer zorgen maken. Je krijgt namelijk een drie keer zo grote kans op besmetting met HIV. Heb jij het vermoeden dat je het virus hebt opgelopen. Ga altijd naar de huisarts, hij of zij is een professional die dit soort dingen dagelijks ziet. En waarschijnlijk erger. Dus schaam je vooral niet. Een huisarts geeft een medicijn in de vorm van pil of een zalf. Voor meer info, ga naar Apotheek.nl.

Beeld: Pexels

Meer over veilige sex:

– Slimme condoom verraadt SOA

– Pas op: thuistests SOA niet betrouwbaar

– Maak een condoom omdoen sexy

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+?

2 reacties

Anoniem 19 mei 2020 - 23:17

Het verbaast me dat jullie aangeven dat 2/3 van de wereldbevolking herpes drager is en vervolgens als sex-positieve website zeggen “Met die wil je dus niet in het bed duiken.”. Dat komt vrij stigmatiserend op mij over.

Beantwoord
Lotte 20 mei 2020 - 10:20

Hi Anoniem,
We zijn sex-positive, maar niet pro SOA’s verspreiden. Veel mensen weten niet dat condooms niet altijd tegen SOA’s beschermen, omdat het virus ook op de schaamstreek te vinden is.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy