Het effect van een eetstoornis op je sexleven

door Charlotte

Als je lekker in je vel zit is de kans groot dat je vaker sex hebt. Vooral wanneer je zeker bent over je lichaam voel je je prettig in je nakie. Ben je onzeker? Dan kan je negatieve zelfbeeld ervoor zorgen dat je minder van sex geniet. Vooral vrouwen met een eetstoornis – vanwege de controle, het lichaamsbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen – hebben weinig tot geen plezier in bed. Dit is het effect van een eetstoornis op je sexleven. 

Gevoelens uitschakelen

Mensen die kampen met een eetstoornis onderdrukken vaak hun gevoelens. Niet alleen de negatieve, maar ook de plezierige emoties worden vaak op de tweede plaats gezet. Soms zelfs zodanig, dat zij helemaal geen gevoel ervaren tijdens de sex. Dit heeft voornamelijk met het verliezen van de controle te maken. Net zoals mensen met een eetstoornis continu de controle willen hebben over waar, wanneer, wat en hoeveel zij eten, hebben zij dit ook met andere bezigheden. Dus ook tussen de lakens willen zij de touwtjes in eigen hand nemen. Het is dus belangrijk dat zij veel inspraak hebben en alleen dingen doen waar zij zich prettig bij voelen. Loslaten is moeilijk, maar wel nodig om erachter te komen wat als fijn wordt ervaren. Daarom is dit punt extra lastig.

Nare gedachten

Het komt vaak voor (in 90% van de gevallen) dat mensen met een eetstoornis geen tijd investeren in hun relatie, omdat het eten hun voortdurend bezighoudt. Het is algemeen bekend dat relaties nu eenmaal veel tijd en energie kosten. Sex is hierbij een onmisbaar onderdeel! Om volledig van sex te kunnen genieten, moeten we als vrouw ons brein even uit kunnen schakelen. Dit is vaak al lastig alle vrouwen – ook jij bent schuldig aan het maken van to do-lijstjes tijdens de daad -. Laat staan voor vrouwen die een eetprobleem hebben. “Ik ben dik”, “Ik ben lelijk”, “Ik zou me moeten schamen voor mezelf/mijn lijf”, zijn killing voor het genot in de slaapkamer. ‘Volledig loslaten’ wordt een bijzonder moeilijk opgave. Maar niet minder belangrijk!

Verlaagd libido door eetstoornis

Genot in de slaapkamer hangt ook nauw samen met voedingsinname. Hoe minder calorieën er gegeten worden, hoe groter het gewichtsverlies en ook hoe groter het verlies van sexueel plezier. Daarbij komt ook nog dat een laag BMI er automatisch voor zorgt dat het libido daalt. Wanneer het percentage lichaamsvet daalt tot onder een bepaald niveau (21%-33% lichaamsvet is normaal voor vrouwen), zullen een aantal vruchtbaarheidshormonen niet langer aangemaakt worden door het lichaam. En hierdoor zal ook het lustgevoel volledig terugvallen. Voor het lichaam is het eigenlijk heel simpel: als je niet in staat bent een kind te dragen, waarom zou je dan sex hebben?

Wat te doen

Kortom kan een eetstoornis je sexleven met andere woorden behoorlijk ‘verpesten’. Gelukkig kan hier wel verandering in komen! Wennen aan je lichaam na een lange periode van zelfhaat kost heel wat tijd en moed. Maar als je volhoudt, zal je weer kunnen genieten van sex. En natuurlijk blij zijn met je eigen lichaam. Er zijn veel meer vrouwen die kampen met hun seksualiteit of zelfbeeld dan je in eerste instantie zou denken. Maar… we zijn het allemaal waard liefde te ervaren, geluk te voelen, passie te delen en tenenkrommend orgasmes te beleven. Dus waar wacht je nog op?

Wanneer je lijdt aan een eetprobleem, zoek dan hulp door contact met een professioneel in te schakelen!

Over dealen met onzekerheid in bed:

Hoe neem je de leiding in bed als je onzeker bent? – VrijVraag #4

De 10 beste tips om zelfverzekerd te worden in bed

Het zien van een vrouw in badkleding maakt vrouwen onzeker

Bronnen: Proud2bme.nl, PsychologyToday, RecoveryWarriors, HealthyPlace / Beeld: Unsplash.com 

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy