Waarom je body positivity een boost aan je sexleven geeft

door Lotte

Elk lichaam, is een mooi lichaam. Jij mag trots zijn op jouw lichaam, want er is er maar één van jou! Waarom zou je zo hard voor jezelf zijn en steeds alleen naar de verbeterpunten kijken? Daar doe je jezelf te kort aan. Bovendien wordt je sexleven een stuk leuker met body positivity! Wij leggen uit…

Het beeld anno 2020

Elke dag worden we geconfronteerd met hoe een ‘mooi’ lichaam eruit hoort te zien. Op sociale media wordt (bijna) alles bewerkt, waardoor het net lijkt alsof de hele wereld geen imperfections heeft behalve jij. Het ‘perfecte’ beeld van een vrouw anno 2020 is Kim Kardashians billen, een wespentaille en volle borsten. Hierdoor voelen veel vrouwen zich onzeker. We houden ons voor de gek dat dit onrealistische lichaam ons gelukkiger, succesvoller en aantrekkelijker gaat maken. We moeten meer waarde gaan hechten aan de binnenkant in plaats van de buitenkant. Want wees nou eerlijk, wie wordt er nou happy van een dieet? Het leven is veel te kort om niet van jezelf te houden en gelukkig te zijn met wat je lichaam allemaal voor je doet.

Wat is body positivity?

Je hoort en en ziet gelukkig steeds vaker dat vrouwen body positive zijn. Body positivity houdt in dat je positief naar je eigen lichaam kijkt. Elk lichaam is een bikini body, ongeacht je omvang. Body positivity rekent af met het idee dat een ‘dik’ lichaam lelijk is. Het woord dik heeft vaak een negatieve lading. Van deze negativiteit moeten we afstappen. Body positivity is er niet alleen voor mensen met een maatje meer. Het is voor alle soorten lichamen, bijvoorbeeld ook voor mensen die zichzelf te dun vinden, kleine borsten of platte billen hebben of mensen die maar één arm hebben. Body positivity helpt je ook om eventueel onzekerheden over striae, sproeten, vitiligo en asymmetrische borsten te omarmen. Dus alles wat niet in het ‘perfecte plaatje’ past.

Helaas is op een positieve manier naar je lichaam kijken nog helemaal niet vanzelfsprekend bij veel vrouwen. Ongeveer 80% van de vrouwen baalt van haar lichaam. Dit is natuurlijk veel te veel en daar moet verandering in komen!

Hoe word je body positive?

Body positive is niets iets wat je in één dag voor elkaar krijgt. Je doet het stapje voor stapje. Begin met het accepteren van jezelf. Leer om neutraal over jezelf te denken. Daarna ga je respect voor je lichaam creëren. Wees dankbaar voor wat je lichaam allemaal kan. Bijvoorbeeld dat je lichaam zichzelf herstelt, een kind kan voeden of simpelweg voor jou zorgt! Het is belangrijk dat je leert dat je buitenkant één van de minst belangrijke dingen aan jezelf is. Je hoeft jezelf natuurlijk niet helemaal geweldig te vinden als je maar wat liever en minder streng voor jezelf bent. Verspil geen energie meer aan het ongelukkig naar jezelf kijken in de spiegel. Leer positief naar je lichaam te kijken. Noem eens alles op wat je mooi vindt en waar je dankbaar voor bent. Doe dit elke dag voor enkele weken en je zult zien dat je houding verandert. Er mag wat tijd voorbij gaan, want het is een proces. Het einddoel van body positivity is dat je van je lichaam houdt, ongeacht hoe het eruitziet.


Wat voor impact heeft body positivity op je sexleven?

Je lichaam en sex zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je van je lichaam houdt kun je je lichaam op veel meer manieren van sex laten genieten. In plaats van dat je je zorgen maakt over hoe je eruitziet, kun je je helemaal overgeven aan de seksuele sensaties. En dat maakt je een veel betere sexpartner.

Effect op je bedpartner

Zelfverzekerdheid hebben en body positivity zijn geven zelfs een positief effect af op je bedpartner. Wanneer jij geen schaamte toont en jezelf helemaal laat gaan, verandert de sfeer in de slaapkamer. Je partner zal zich ook comfortabel(er) gaan voelen over zijn of haar lichaam. Dit effect ontstaat, omdat mensen elkaar spiegelen en vervolgens het gedrag van de persoon tegenover hen overnemen.

Je wilt natuurlijk dat je partner van jouw lichaam houdt, maar eigenlijk zorg je hier zelf voor. Wanneer jij je partner laat zien dat je vrolijk en positief bent in plaats van jezelf afkraakt, laat hij/zij misschien wel andere hoeken van de kamer zien. Door je lichaam te waarderen zal je sneller op sexual adventure gaan en ontdek je standjes, bewegingen en/of technieken onder de lakens, die je normaal gesproken zou vermijden.

Onderzoeken tonen positieve effecten aan

Een onderzoek van Florida State University bewijst dat je lichaamsbeeld je zelfrespect positief beïnvloedt. Zelfvertrouwen vergroot de kans op nieuwe dingen uitproberen. Het houden van je lichaam zal je een avontuurlijke minnaar maken. En laat nieuwe dingen proberen nou nét de sleutel zijn tot een lang en gelukkig sexleven.

Een andere studie heeft het verband tussen hoe vrouwen naar hun vulva kijken en het genot tijdens sex onderzocht. Hieruit is gebleken dat een vrouw die positief over haar vulva is, vaker klaarkomt tijdens sex met een partner en solosex. Dit onderzoek bewijst ook dat de meeste mannen positief over een vulva en vagina denken, ongeacht de uitstraling, geur en smaak. Nu wij nog!


Meer over je lichaam?

Waarom sommige vrouwen wel of geen cellulite hebben

De 7 soorten borsten in de wereld: welke heb jij?

Een pleidooi voor ‘het buikje’: 10 voordelen van vetjes

Bron: bodypositivity.nl | Beeld: Rawpixel

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy