Vier menstruatie mythes ontkracht

door Julia

Het liefst gaan we het helemaal uit de weg, iedere maand weer die krampen, de vreetbuien en dat chagrijnige gedoe. Al gebruiken we het soms ook als een goed excuus om dingen te laten. Zoals het skippen van je wekelijkse workout, maar klopt dit wel? Is het echt beter om niet te sporten als je ongesteld bent, of behoort dit ook tot de menstruatie mythes?

 

Helaas is dit niet waar, het vermijden van sport of intensieve beweging tijdens je menstruatie is een fabel. Hieronder leg ik uit waarom.

 

#1 Sporten is een no-go

Veel vrouwen denken dat intensief bewegen, als in een sport beoefenen, gedurende je menstruatie de krampen alleen maar verergert. In tegendeel, het zweten kan het samentrekken van de lage buikspieren juist verminderen. Die workout kan je menstruatiepijn dus positief beïnvloeden. Tenzij je echt hevig aan het bloeden bent en enorm vermoeid bent, maar anders is het geen excuus meer om je bezoekje aan de gym te skippen.

 

#2 Even geen sex

Sex hebben wanneer je ongesteld bent hoeft geen probleem te zijn. Het bijkomend voordeel van een orgasme is dat het de spieren rondom je vagina ontspant. Hierdoor verminderen de menstruatiekrampen. Het is misschien even wennen, en het vergt wat extra voorbereiding, handdoeken etc., maar er is geen enkele reden om het niet te doen. Meer pluspunten van sex tijdens je menstruatie lees je hier.

#3 Het is een reiniging van je lichaam

Net als de misconceptie die mensen maken dat een detox (sapkuur) iets is wat je lichaam nodig heeft om zichzelf te reinigingen, is ook dit een fabel. Een menstruatie is geen inwendige schoonmaak, het is een teken van het einde van je cyclus. De bloeding wordt veroorzaakt door loslating en uitstoting van het baarmoederslijmvlies, dit maakt je lichaam aan voor het eventuele opvangen van een bevruchte eicel. Gebeurt dit niet dan laat het dus los en wordt het uitgestoten.

 

#4 Zwemmen is geen optie

Als je plots ongesteld wordt terwijl je op vakantie bent is het geen reden om het water te vermijden. Zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kun je gerust een duik nemen in het zwembad of de zee. Gebruik een tampon of een menstruatiecup. Let wel op dat je meteen na het zwemmen gaat verschonen, tampons zijn namelijk vochtabsorberend en raken dus sneller vol (van het bloed en het water). Met een menstruatiecup is dit niet nodig, al is er wel een kans op doorlekken. Check het dus wel even op de wc.

 

Bron: Women’s Health, Period.nl
Beeld: Pinterest

 

Meer over menstruatie:

– Menstruatie door de jaren heen

– Wie durft? Cannabis tampons tegen menstruatiepijn

12 must do’s om je vagina gezond en happy te houden

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy