Vrouwen zijn gelukkiger single dan mannen

door Julia

Je hebt vast weleens gehoord van de term ‘happy single’, het wordt vaak als antwoord gebruikt op de vraag of iemand een relatie heeft. Uit onderzoek blijkt dat er echt een kern van waarheid in zit, single vrouwen zijn namelijk, over het algemeen, gelukkiger dan single mannen. En dat heeft een verrassende reden.

Als iemand ‘Ik ben happy single’ als antwoord geeft op de vraag; ‘Heb je een relatie?’ denk ik meestal yeah right. Niet dat ik ze niet geloof, maar ik krijg dan altijd het gevoel dat iemand zich verplicht voelt om dat te zeggen. Om het idee te verzachten dat je single bent, waarom? Geen idee, want dat is totaal niet nodig. Al begrijp ik het wel, omdat je als je zegt dat je single bent toch vaak als tegenreactie krijgt; ‘Ach maak je geen zorgen, je vindt heus wel iemand’. Ik weet het, goed bedoeld, maar als vrijgezel is dat echt vreselijk om te horen. Alsof je daar echt op zit te wachten, nee dan snap ik wel dat mensen kiezen voor ‘Ik ben happy single’.

Gelukkiger

Maar het wordt dus niet alleen gezegd om vervelende tegenreacties te ontwijken, nee want uit onderzoek blijkt dat single vrouwen echt gelukkig zijn. Gelukkiger dan vrijgezelle mannen in dit geval. Mintel deed een experiment met mannen en vrouwen waarin ze hen vragen stelden over hun vrijgezellenbestaan. Uit de resultaten bleek dat 61% van de vrouwen heel gelukkig zijn als vrijgezel, bij de mannen was dit 49%. Ook kwam er uit de onderzoeksresultaten naar voren dat meer mannen dan vrouwen het afgelopen jaar actief op zoek zijn gegaan naar een partner. 75% van de vrouwen gaf aan dat zij niet op zoek waren gegaan, tegenover 65% van de mannen die geen moeite hadden gedaan om een nieuwe partner te vinden.

Geven, geven, geven

Volgens een van de onderzoekers, professor Emily Grundy, is het makkelijk te verklaren waarom vrouwen gelukkiger zijn als single dan mannen. Als vrouwen een relatie krijgen met een man wordt er veel van hen gevraagd, niet alleen op huishoudelijk vlak maar ook op emotioneel vlak.

“Het begint vaak met kleine dingen als je optutten voor een avondje uit, tot het strijken van zijn overhemden omdat hij niet weet hoe het moet.”

Wat Emily dus eigenlijk zegt is, als vrouwen een relatie krijgen met een man, gaan ze weer terug naar de traditionele normen en waarden. Hoe zelfstandig vrouwen tegenwoordig ook zijn, in een relatie zijn de verhoudingen dus nog steeds scheef, althans dat is wat Emily zegt. Persoonlijk denk ik dat het per stel verschilt, ik ken namelijk ook genoeg mannen die meehelpen in het huishouden. Hoe dan ook, volgens het onderzoek hebben vrouwen wel het idee dat ze te veel geven en hierdoor misschien onbewust relaties gaan mijden.

 

 

Acceptatie

Wat ook een reden is waarom single vrouwen heel content zijn, zo vertelt Emily, is het feit dat het singlebestaan meer geaccepteerd wordt. Nu ik deze zin opschrijf denk ik serieus, wat belachelijk alsof je relatiestatus iets is wat ook maar iemand aangaat, anyway het zou er natuurlijk wel mee te maken kunnen hebben. Vroeger werd er als vrijgezelle vrouw anders naar je gekeken dan nu, negatiever, en wellicht dat vrouwen hierdoor druk voelde om toch op zoek te gaan. En misschien toch eerder een relatie aangingen, ongeacht of de persoon bij hen paste of niet, a.k.a. settle for less.

Vrouwen socialer dan mannen

Reden drie waarom vrouwen heel happy zijn als single is, volgens Emily, omdat vrouwen sociaal beter zijn. Ze maken makkelijker contact, spreken meer af met vrienden en zorgen beter voor zichzelf. Ook hier vind ik het een tikkeltje zwart/wit, het hangt echt af van de persoon hoe sociaal diegene is. Vrouwen zijn dan wel beter in praten om het praten, maar dat betekent niet dat ze automatisch ook socialer zijn.

Geloof jij dat de term happy single eerder geldt voor vrouwen dan voor mannen? En waarom? Laat het me weten in de comments!

Bron: Metro.co.uk
Beeld: Pinterest

Meer over single zijn:

Singles day: de lekkerste masturbatie standjes voor vrouwen

Single en sex: tijd om die vajayjay af te stoffen

Single, een kinderwens en een tikkende klok

1 reactie

E 4 februari 2021 - 08:06

Grappig hoe de man weer als de sneue afhankelijke sexe wordt neergezet. Dat past binnen de huidige maatschappelijke gender framing: De vrouw als sterk en onafhankelijk en de man als de sexe in verwarring. 20 jaar geleden waren er de verhalen dat mannen om de 7 seconden aan sex dachten. Dat soort onzin. Ik zie heel veel mannen om mij heen die het heerlijk vinden om vrijgezel te zijn en alleen een relatie willen als die iets toevoegt aan hun leven. Ze zorgen prima voor zichzelf. En in Amsterdam (meer vrouwen dan mannen) schijnen de dames wanhopig te worden van al die mannen die alleen maar op sex uit zijn en zich niet willen committeren aan een vaste relatie. Dus wat is waar? Het gaat mij niet om wie sterker is, maar om de irritante framing die wordt losgelaten op de sexe, man of vrouw. Iedereen is verschillend: mannen of vrouwen, ze zijn er die een relatie willen en die er geen een willen.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy