Het zien van plus-size vrouwen is goed voor de mentale gezondheid

door Julia

Een nieuwtje waar we heel blij van worden! Het is je misschien wel opgevallen dat er steeds meer plus-size modellen verschijnen in de media. En dat, blijkt nu, heeft een positief effect op de gezondheid van vrouwen.

 

Het regelmatig zien van vrouwen met een maatje meer is dus niet alleen fijn om naar te kijken, want hallo realistisch, maar ook goed voor je mentale gestel.

 

Boost

Wetenschappers aan de Universiteit van Florida deden onderzoek naar het effect van plus-size vrouwen in de media. En daaruit bleek dat alleen al het aangezicht een positieve werking heeft op de psychische gezondheid van vrouwen. Aan het experiment deden 49 vrouwelijke universiteitsstudenten mee, die allen de wens hadden om dunner te zijn. De vrouwen kregen beelden te zien van dunne, slanke en wat vollere modellen. Vervolgens werd hen gevraagd in hoeverre zij tevreden waren met hun figuur.

Door het meten van psychologische reacties, tijdens het bekijken van diverse beelden kregen we inzicht in de werkelijke cognitieve en emotionele reacties. Deze komen namelijk  bloot te liggen wanneer vrouwen worden geconfronteerd met beelden van vrouwen in allerlei maten.

 

Zo vertelt Dr. Russell Clayton, assistent-professor werkzaam aan de Universiteit van Florida aan de Huffington Post.

 

Dun blijft niet hangen

Ook constateerden de onderzoekers dat de vrouwen dunne modellen sneller wissen uit hun geheugen. De vrouwen onthouden eerder de slanke en plus-size modellen die ze hebben gezien in de media, dan de skinny models. Ze vergeleken zich weliswaar meer met het figuur van de dunne modellen, en dat leidde tot ontevredenheid over hun eigen figuur. Oftewel ze kregen na het zien van de beelden een lager zelfbeeld, en het had een negatief effect op hun mentale gestel. Maar kregen de vrouwen foto’s te zien van slanke en plus-size modellen, dan werden er minder vergelijkingen gemaakt, werd er meer aandacht besteedt aan de modellen, en lieten de vrouwen weten zich beter te voelen over hun eigen lijf.

 

We hebben nu bewijs dat meer diversiteit in de modewereld wel degelijk een verschil maakt op hoe jonge meisjes en vrouwen zich voelen. Als de media meer realistische lichamen zou tonen, heeft dit meerdere positieve effecten. Vrouwen maken dan minder vergelijkingen, ze zijn meer tevreden over hun eigen figuur, en de slanke en plus-size modellen blijven hun bij.

 

Dr. Clayton doet meteen een suggestie aan de modemerken om dit in te zetten als marketingtool:

Als het doel van de campagne is; meer aandacht vestigen op het product, lijkt het mij een goede zet voor mediamakers om meer plus-size modellen in te huren. Aangezien dit beeld meer blijft hangen bij vrouwen.

 

Daar zijn wij het roerend mee eens.

 

Bron: Communication Monographs
Beeld: Pinterest

 

Meer over het curvy figuur:

‘Een curvy vrouw maakt mannen gelukkiger’

Curvy is het meest gewilde lichaamstype

De 10 mooiste curvy girls van Instagram

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy