4 piemelvragen die mannen stellen aan de dokter

door Saar

Komt een vrouw bij de dokter… Als het gaat om onze lady parts vinden wij vrouwen enorm veel informatie. Waarom word ik niet meer ongesteld, wat betekent die jeuk en die – eh – speciale geur? En als we het antwoord niet op het internet of in een boek kunnen vinden, is er de gynaecoloog die onze vaginavragen beantwoordt. Maar what about men? Welke 'brandende' piemelvragen stellen mannen aan de dokter?

"Dokter, is mijn piemel wel groot genoeg?"

Volgens Abraham Morgentaler, uroloog op de Harvard Medical School en schrijver van het boek The Truth About Men and Sex is dé vraag onder zijn patiënten: "Is my penis big enough?"

Mannen zijn in zekere zin een beetje obsessed met de grootte van hun kleine vriend. In een onderzoek uit 2014 over penislengtes komt naar voren dat maar liefst 75% van de mannen denken dat hun piemel kleiner is dan gemiddeld. Statistisch gezien is dit natuurlijk onmogelijk! In het onderzoek waar 15.000 mannen aan meededen bleek dat de gemiddelde penislengte 12,7 centimeter was in stijve toestand. In Nederland ligt dat gemiddelde trouwen om 15 centimeter, if anyone was wondering.

dokter

"Hé dokter, Faken mannen ook weleens orgasmes?"

Uit onderzoek van de Universiteit of Kansas blijkt dat 22% van de mannen tenminste één keer een orgasme heeft gefaked. Bijna iedereen heeft het weleens, soms lukt het gewoon niet. Als mannen – en vrouwen – niet klaarkomen komt dat meestal door het gebruik van alcohol of medicijnen (zoals antidepressiva). Wanneer het allemaal te lang duurt, kan een man de sex ook voortijdig stoppen zodat iedereen lekker kan slapen. Dan maar geen orgasme.

Hoe faked een man een orgasme?

Als een man een condoom draagt is het gemakkelijker om het orgasme toneelstuk op te voeren, vergeleken met een stoeipartij zonder condoom. Als een man een condoom draagt kan hij als 'bewijs' het condoom snel in de prullenbak gooien, zodat zijn bedpartner niks in de gaten heeft. Wellicht zullen mannen die geen condoom dragen zoiets soortgelijks doen, door het zelfde toneelstukje op te voeren. Snel even naar de badkamer of gewoon lekker uitpuffen en zuchten…

"Kunt u me vertellen waarom mijn vriendin vaker zin heeft in sex dan ik?"

Het is niet vreemd als vrouwen meer zin hebben in sex dan hun mannelijke partner. De hoogte van het sexdrive verschilt per persoon, daarom ook per man of vrouw. Daarbij is de zin in sex ook afhankelijk van bepaalde omstandigheden waarin je je bevindt. Stress of slaapproblemen door (jonge) kinderen of werk kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een een daling.

Is mijn libido beneden gemiddeld, gemiddeld of bovengemiddeld?

De meeste gezonde stellen tussen de 20 en 40 jaar hebben tenminste een aantal keer per week sex, blijkt uit het onderzoek van Morgentaler. Maar voor veel stellen is één keer sexytime per week voldoende, bijvoorbeeld omdat ze geen behoefte hebben aan meer of dat het qua tijd niet lukt. Wanneer je minder zin hebt in sex dan gemiddeld en dit vervelend vindt, kan het zinvol zijn om met een therapeut te praten.

dokter

"Dokter, waarom kom ik veel te vroeg klaar?"

Dit is de laatste vraag die regelmatig de revue passeert achter de gesloten deuren van de dokter. Mannen die te maken hebben met vroegtijdige ejaculatie voelen zich vaak een slechte minnaar, omdat ze niet gaat 'zoals het hoort'. Er is sprake van vroegtijdige ejaculatie wanneer hij niet kan voorkomen dat je binnen een minuut ejaculeert, mits één van de twee bedpartners dit als vervelend ervaart. Nu klinkt één minuut niet heel lang, maar het is niet heel vreemd dat een man klaarkomt na één of twee minuten penetratie. Vroegtijdige ejaculatie is pas een probleem als iemand het ook als een probleem ervaart.

Seksuologe Marjolein: "Premature ejaculatie, te snel klaarkomen of voortijdige zaadlozing houdt meestal in dat de zaadlozing de man ‘overvalt’ en hij hier een ontevreden gevoel over heeft. ‘Te snel’ heeft voor iedereen een andere betekenis, maar het wordt vaak beïnvloedt door wat de partner vindt."

Oorzaken van vroegtijdige ejaculatie

De oorzaken van vroegtijdige ejaculatie kunnen fysiologisch van aard zijn of erfelijk bepaald, maar meestal zijn er sprake van psychologische oorzaken. Vroegtijdige ejaculatie komt geregeld voor, namelijk bij zo'n 20% van de mannen, ongeacht hun leeftijd. Vroegtijdig ejaculeren kan een probleem zijn dat levenslang duurt, maar het kan ook plotseling komen. Volgens seksuologe Marjolein lijkt het gevoel van controle te ontbreken bij een man. Door het gebrek aan ontspanning kan een man gespannen worden waardoor de zaadlozing nog sneller optreedt.

Tips tegen vroegtijdig ejaculeren

  • Oefenen met het uitstellen van het orgasme
  • Op het moment van bijna klaarkomen stevig op de eikel drukken om de opwinding af te remmen
  • Gebruik geen verdovende crèmes op zijn gevoelige delen
  • Maak er niet teveel 'een ding' van

Seksuologe Marjolein geef in VrijVraag 17 gedetailleerd uitleg over vroegtijdige ejaculaties én tips om ermee op te gaan.

Meer over piemels:

Hoe geef je een prostaatmassage? – VrijVraag #66

6 fabels over mannen en sex

6 manieren om zijn penis groter te laten voelen

Beeld: Unsplash, RawPixel / Bron: Glamour

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy