Hoe geef je een prostaatmassage? – VrijVraag #66

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel vertelt Marjolein alles over de prostaatmassage.

Wat is een prostaatmassage en hoe doe ik het? – Marianne (32)

De prostaatmassage

Bij een prostaatmassage gaat het om het masseren van de mannelijke prostaat. Mannelijke prostaat? Ja, want vrouwen hebben een vrouwelijke prostaat. Dat zijn de para-urethrale klieren van Skene (niet te verwarren met de G-spot!). Deze bevinden zich rondom de plasbuisopening en zorgen tijdens een orgasme ook voor vocht dat biochemisch gezien op prostaatvocht lijkt (PSA: prostaat specifiek antigeen). Dit vocht is, met vaginaal opwindingsvocht en verdunde urine, ook terug te vinden bij het squirtvocht van de vrouw.

Waar zit de prostaat?

De mannelijke prostaat is te vinden in de anus van de man. Direct onder de blaas en om de plasbuis heen. Het bevat allemaal klierbuisjes die zich uitmonden in de plasbuis van de man. In de prostaat wordt prostaatvocht geproduceerd, dat wordt toegevoegd aan het ejaculaat. Sperma bevat ongeveer 30% prostaatvocht. De functie van het vocht is om de zaadcellen te vervoeren. De grootte van de prostaat verschilt per man: van knikker tot walnoot. Het weegt zo’n 15 tot 20 gram. En net zoals oren, blijft de prostaat groeien en veranderen gedurende de man zijn leven. Hormonen spelen hierbij een rol.

Medische prostaatmassage

Tussen de 40-50 jaar worden er vaker klachten ervaren van de groei van de prostaat. Prostaatontsteking, pijn, moeilijker plassen doordat de prostaat tegen de plasbuis drukt, een overprikkelde blaas of prostaatkanker. De aanwezigheid van PSA, een eiwit dat de prostaat produceert, in het bloed kan dan onderzocht worden. Wanneer dit meer aanwezig is kan dat wijzen op een zieke prostaat. En dan kom je op de eerste soort ‘prostaatmassage’. Toucheren genaamd, door de huisarts of een andere medisch specialist op dit gebied. We nemen een handschoen, wat glijdmiddel en via de anus wordt een vinger binnen gebracht om de grootte, stevigheid, structuur en vorm te bepalen. Kan vanuit verschillende posities gedaan worden en doet vaak geen pijn. Vooral niet als je ontspant. Toucheren, voelen dus. Vaak niet heel spannend in opwindende zin. Wel spannend omdat dit een onderzoek is en de dokter dit uitvoert. Spanning kan er voor zorgen dat het wel pijnlijk voelt of nog erger, men flauw valt. Overigens wil het niet zeggen dat wanneer je geen klachten hebt je een gezonde prostaat hebt!

prostaatmassage

 

Zo geef je een erotische prostaatmassage

Bij een erotische prostaatmassage breng je een vinger in de anus om via deze weg de prostaat te stimuleren. Sommige (hetero)mannen zijn hier nieuwsgierig naar, maar bij veel rust er nog wel een stigma op de anus als seksuele zone. Het kan een verboden gebied zijn, omdat ze bang zijn voor pijn, viezigheid of dat ze homoseksueel worden wanneer zij dit gebied laten penetreren. En angsten of spanningen zijn nou net niet zo handig bij sex en zeker niet bij anale sex waar vertrouwen en ontspanning belangrijke voorwaarden zijn.

Intensere orgasmes door prostaatmassage

Waarom zou je het proberen? Mannen geven aan dat orgasmes intenser voelen wanneer je dit gebied stimuleert op dat moment, de ander komt veel sneller klaar, een orgasme kan langer duren, het kan anders voelen dan een normaal orgasme of hij kan met meer snelheid het ejaculaat voelen schieten. Mannen kunnen zichzelf een prostaatmassage geven, maar voor de optimale ervaring voert iemand anders dit uit. Een vinger of penis voelt dan ook weer anders dan een prostaatspeeltje.

Gebruik veel glijmiddel

Wil je dit een keer samen proberen en op zoek gaan naar de mannelijke G-spot/P-spot? Omdat de anus geen vocht aanmaakt, is het nodig om héél veel glijmiddel (of spuug) te gebruiken. Dit maakt het penetreren makkelijker, pijnlozer en lekkerder.

Smeer het zowel op de vinger als op de ingang van de anus. Je kan natuurlijk ook je tong gebruiken bij je vriend om het een en ander te bewerkstelligen. Je kunt je vinger te gebruiken, er zijn er ook allerlei speeltjes speciaal gemaakt voor prostaatmassage van G-spot/prostaat-vibrator tot aan voorbinddildo om te peggen als vrouw. Een handschoen kan worden gebruikt als jij of jullie bang zijn om ‘vies’ te worden, maar ook een klysma/anale douche kan van te voren genomen worden om het gebied wat schoner te maken.

Ontspanning

Naast glijmiddel is ontspanning het sleutelwoord. De kringspier is gemaakt om dicht of op te houden. Bij spanning trekt deze zich nog meer dicht wat het risico op pijn vergroot. Bij ontspanning glijdt het soepeler. Doe dus dingen je ontspannen:; een douche, muziek, stap voor stap… Neem de tijd. Je kunt als ontvanger zelf de controle bepalen door zelf op de vinger je naar beneden te laten zakken of je overgeven aan de controle van de ander. Blijf steeds communiceren of het een stapje verder kan en of het pijn doet of juist heel lekker is. Dat laatste zorgt weer voor meer opwinding en dus meer ontspanning.

Kom hier-beweging

Waar moet de ander naar op zoek? Gebruik je wijsvinger, daarmee moet de prostaat bereikt kunnen worden. Wanneer de ontvanger er op gaat zitten kun je met een ‘kom hier-beweging’ gaan voelen en stimuleren (net zoals bij de G-spot!). De prostaat kan worden omschreven als een hard bobbeltje, een rijpe pruim: stevig en toch zacht. De rest in de anus voelt glad aan. Het zal even zoeken zijn naar de juiste druk die lekker voelt. Het moet geen kietelen of strelen zijn, maar moet ook niet pijnlijk zijn (voor de meesten dan). Vinden jullie deze stap nog wat ver? Je kunt een perineummassage doen om de prostaat indirect te masseren. Tussen de testikels en anus bevindt zich het perineum. Voor mannen met koudwatervrees is dit een lekker opwarmertje!

Stel je VrijVraag aan Marjolein!

Meer VrijVragen:

Ik wil experimenteren met Femdom, hoe vertel ik het aan mijn partner?

Hoe fantaseer ik zonder schuldgevoel over anderen?

Hoe leer ik de controle loslaten?

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy