Hoe deal je met verlatingsangst als je single bent?

door Phlox

Ook mensen zónder partner kunnen verlatingsangst hebben. Iedereen (singles, kinderen, zelfs dieren!) kunnen gegrepen worden door abandonment issues. Supervervelend natuurlijk, want zoiets kan behoorlijk diep zitten. Dit is hoe je kunt dealen met verlatingsangst als single gal.

Wat is het precies?

Het woord zegt het al een beetje: mensen die last hebben van verlatingsangst hebben een hardnekkige (en vaak irrationele) angst om verlaten te worden door mensen in hun omgeving. Dit kan gaan over een romantische partner maar dat is dus zeker niet altijd het geval. Verlatingsangst kan ook slaan op vrienden, familieleden of andere mensen in je leven waar je close mee bent.

Bij single mensen kan verlatingsangst weer een ander effect hebben. Je hebt bijvoorbeeld het idee dat relaties een must zijn om je gelukkig te voelen en dat je pas ‘echt’ iets waard bent als er een vaste partner is. De angst om op romantisch gebied voor altijd alleen te blijven kan iemand zich heel ongelukkig en low laten voelen. Terwijl die verlatingsangst dus vooral in je hoofd zit- en ook nog eens door jezelf steeds groter wordt gemaakt!

Negatieve invloed

Het is logisch dat je die constante anxiety maar lastig los kunt laten. En dat heeft weer een negatief effect op de rest van je doen en laten.

Mensen die last hebben van verlatingsangst zullen bijvoorbeeld veel zoeken naar bevestiging en zich dan ook ongelukkig voelen als ze dat, in hun ogen, niet (of niet genoeg) krijgen. Of veel dingen dubbelchecken en controleren, met vragen als:

“Je gaat met me mee naar *evenement* toch?”

“Vind je het echt niet erg?”

“Ben je boos op me?”

Dit kan misschien zorgen voor onbegrip bij de persoon die on the receiving end is van dit soort uitingen van verlatingsangst. Ook dat is begrijpelijk! Maar het is wel goed om te begrijpen dat het nog een stuk vervelender is voor degene die met hun verlatingsangst moet dealen. Gelukkig zijn daar manieren voor!

verlatingsangst

Dealen met verlatingsangst

Het kan behoorlijk lastig zijn om je verlatingsangst aan te pakken. Je moet jezelf tenslotte gaan tegenspreken. Dit zijn een paar dingen die je kunt doen om er beter mee om te gaan:

Terug naar het begin

Verlatingsangst komt bijna nooit zomaar uit de lucht vallen. Vaak is er nog een onderliggende reden waarom je daar zoveel last van hebt.

In dat geval kan het helpen om eens terug te denken naar wanneer zulke gevoelens zich voor het eerst de kop opstaken, en waarom dat gebeurde. So you gotta dig deep! Als je snapt waar je verlatingsangst vandaan komt, wordt het ook makkelijker om er iets aan te doen.

Rationaliseren

Je weet dat het in je hoofd erger wordt gemaakt dan het allemaal in werkelijkheid is. Maar ja, dat is natuurlijk makkelijk praten… Toch is het belangrijk om niet alleen die nare gedachten voor jezelf te rationaliseren, maar om ook te accepteren dat dit is iets waar je mee zit. Het wegstoppen heeft geen zin, want je verlatingsangst wordt (waarschijnlijk) niet uit zichzelf beter.

Therapie

Je kunt in therapie gaan voor je verlatingsangst. Dat is helemaal niet vreemd- zoveel mensen doen het! En praten met iemand die er verstand van heeft kan supergoed helpen om met je verlatingsangst te dealen. Maar we snappen natuurlijk ook dat niet iedereen een psycholoog kan betalen of die mogelijkheid heeft. Soms wordt het door de verzekering vergoed- het is altijd handig om dat even na te vragen als je denkt baat te hebben bij een therapiesessie!

Safe space

Merk je dat iets of iemand je verlatingsangst triggert? Wees vooral niet te hard voor jezelf, want in principe is het niemands schuld. Dus ook niet die van jou.

In plaats daarvan kun je met die persoon praten over wat je voelt, of ervoor kiezen om iets te gaan doen wat jou genoeg afleiding geeft. Een serie kijken, naar buiten gaan, je favoriete thee zetten- alles om de situatie een fijn randje te geven! Voor sommige mensen helpt het ook om even te gaan slapen. Na een good night’s rest zie je de dingen soms weer een stuk duidelijker.

Lees meer over:

Dit gebeurt er met je seksleven als je gaat samenwonen

Het verschil tussen gezonde en ongezonde jaloezie in een relatie

5 misvattingen over polyamorie

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy