5 misvattingen over polyamorie

door Phlox

Polyamorie, een relatie met drie of meer personen, is een begrip dat nog niet zo heel bekend is en waar veel onwaarheden over bestaan. Want hoe zit het nou precies, en wat is juist en onjuist? In dit artikel worden 5 misvattingen over polyamorie de wereld uit geholpen.

1. Het is hetzelfde als een open relatie

Als niet thuis bent in de ‘moderne liefde’, dan begrijpen we dat je denkt dat polyamorie op hetzelfde neerkomt als een open relatie, maar niets is minder waar! Het is letterlijk hetzelfde als de gemiddelde ‘doorsnee’ relatie, maar dan met meer dan twee personen. Een polyamorie relatie is dus nog steeds toegewijd en (in principe) monogaam.

2. It’s all about sex

Nee, polyamorie is niet een ‘uit de hand gelopen trio.’ Door die gedachte worden polyamoreuze relaties echt te kort gedaan- het gaat vooral in de eerste plaats over verliefdheid en commitment.


3. Polyamorie is een gevolg van bindingsangst

‘Vind je het moeilijk om je aan één persoon te binden?’ Dit is iets wat vaak wordt aangenomen als iemand deel uitmaakt van een polyamoreuze relatie. Toch heeft polyamorie niks te maken met bindingangst: in elke gesloten relatie is trouw een belangrijk onderdeel, het aantal personen in die relatie heeft daar verder geen invloed op.

4. Polyamorie = polygamie

Hoewel ze makkelijk met elkaar verward kunnen worden, zijn polyamorie en polygamie zeker niet hetzelfde. Het grootste verschil tussen de twee is dat polyamorie een relatie is tussen drie of meer gelijkwaardige individuen, terwijl polygamie geen driehoeksrelatie is, maar een persoon die getrouwd is met meerdere partners. Polygamie ontstaat vaak uit religieuze culturen en heeft een soort hiërarchie.

Een ander groot verschil is het gender van de partners. In een polyamoreuze relatie kan iedereen elk gender hebben, dit hangt van niks af behalve misschien persoonlijke voorkeur. Met polygamie ligt dat anders: het is bijna altijd alleen maar heteroseksueel waarbij één persoon meerdere partners heeft van hetzelfde geslacht. Denk bijvoorbeeld aan de sister wives: er is één man die getrouwd is met meerdere vrouwen.

5. Jaloezie is onvermijdelijk

Jaloezie is natuurlijk een menselijke emotie, maar hoeft lang niet altijd een probleem te zijn in polyamorie relaties. Of er sprake is van jaloezie hangt meer af van de persoon zelf dan de relatie waar ze in zitten.

Wil je meer weten? Check dan de Polyam Podcast van Isabeau Jensen.

Lees meer over polyamorie:

Het verschil tussen polyamorie en een open relatie

Aha! Daarom worden polyamoreuze mensen nooit jaloers

Het LHBTIQAPC ABC

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy